Bille August: Gabriel Axel kunne mere end 'Babettes Gæstebud'

I ca. 20 år var Gabriel Axel og Bille August de eneste danske instruktører, der havde vundet en Oscar

Gabriel Axel modtog i 1988 en Oscar for 'Babettes Gæstebud'. Foto: Polfoto
Gabriel Axel modtog i 1988 en Oscar for 'Babettes Gæstebud'. Foto: Polfoto

- Det er trist, at Gabriel Axel er død. Han var en kær kollega - præget af ildhu og entusiasme. Og dertil var han et varm og elskværdigt menneske.Gabriel Axel var et meget varm menneske, siger Bille August. Foto: Thomas Lekfeldt
Gabriel Axel var et meget varm menneske, siger Bille August. Foto: Thomas Lekfeldt


Ekstra Bladet fangede Bille August ved filmfestivalen i Berlin, men på trods af den hektiske travlhed, havde Bille August ikke for travlt til at mindes sin højt respekterede kollega.

Faktisk flød 'roserne' ud af munden på den ellers så ofte meget nøgterne danske instruktør.

- Gabriel Axil var et menneske, som virkelig brændte for sine film. Hans loyalitet overfor kollegerne og metieren var rørende. Selv langt op i alderen havde han projekter kørende og hovedet fuldt af ideer. Det var fantastisk, fortæller Bille August.

Som den første danske instruktør stod Gabriel Axel i 1988 på podiet i Los Angeles med en Oscar-statuette i hånden. Det var for filmen 'Babettes Gæstebud'. Og da Bille August året efter stod sammen sted og fik en Oscar for 'Pelle Erobreren' ville jublen ingen ende tage i Danmark.

- Selv om det er lidt underligt at sige, så var det lidt som om de Oscars bandt os sammen. Men jeg vil gerne understrege, at jeg mener, at Gabriel Axel vil blive husket for andet en 'Babettes Gæstebud'. Inden da havde han kun lavet lystspil og folkekomedier med Ghita Nørby, men efter kom der gang i den del af ideeerne, som virkelig lå hans hjerte nær. Desværre for ham var det svært at få finansieret de mere seriøse projekter, fortæller Bille August.

Da Gabriel Axel 'scorede' kronen på sit skaberværk med Oscaren, trådte han sammtidig ind i en ny generation af danske film. Den udvikling har været i gang lige siden. Men alligevel skulle der gå ca. 20 år - helt nøjagtigt skulle Danmark frem til 2011, før en ny dansk instruktør - Susanne Bier - igen fik en Oscar.

- Instruktører mødes sjældent, og når vi ses, er det ofte til noget fint og højtideligt. Men alligevel talte Gabriel Axel og jeg tit sammen om filmprojekter og ideer. Han var en mand, der aldrig mistede troen. Det vil jeg altid huske ham for, fastslår Bille August.