Gabriel Axel sang franske sange aftenen, før han døde

Datteren Karin Mørch fortæller, at hendes far var frisk til det sidste, men glædede sig til at gense sin afdøde kone

Karin Mørch sammen med sin far, Gabriel Axel ved en premiere. Foto: Mogens Flindt
Karin Mørch sammen med sin far, Gabriel Axel ved en premiere. Foto: Mogens Flindt

Den Oscar-vindende danske filminstruktør, Gabriel Axel døde i går eftermiddags i sit hjem i Bagsværd 95 år gammel omgivet af sin ældste datter og hendes søn.

Det fortæller hans yngste datter, DRs Karin Mørch på vej hjem fra Frankrig, hvor hun holder orlov, til sine søskende, så de i fællesskab kan planlægge begravelsen.

- Jeg har netop været hjemme i 12 dage for at sidde hos min far, og da jeg tog tilbage i tirsdags, vidste jeg faktisk godt, at jeg nok ikke ville gense ham i live, for fysisk var han parat til at drage afsted. Men psykisk havde han gerne taget en runde til, for han var frisk og skarp til det sidste. Aftenen forinden - altså lørdag aften sang han franske sange og var i højt humør, men søndag eftermiddag faldt han så hen og sov derefter ind, fortæller en meget berørt Karin Mørch.

I 1996 mistede Gabriel Axel sin højt elskede hustru, og det har aldrig været nogen hemmelighed, at han har savnet hende lige siden. Derfor skal han også begraves ved siden af hende på familiegravstedet på Garnisons Kirkegården på Østerbro.

- Min far troede på, at han skulle op og gense min mor. At de skulle være sammen og have en fest sammen. Han var ikke religiøs i traditionel forstand, og han var spændt på, hvad der egentlig skulle ske, når han døde, men han var sikker på, at der ville være en eller anden form for åndelig og sjælelig mulighed for at være sammen med min mor og for at gense sine søskende, forklarer Karin Mørch.

Gabriel Axel efterlader sig fire børn og en større flok af børnebørn.

- Min far har bedt om en rigtig begravelse, og han har også slået fast, at han vil have sin forgudede kasket på i kisten, så det ligger i hvert fald fast, siger Karin Mørch.