Grevedatter taber familiestrid om storgods

Erik Danneskiold-Samsøes datter, Erica, har ikke ret til at blive chef på det omstridte gods Gisselfeld

Gisselfeld har de seneste mange år dannet rammen om en familiefejde af rang. (Foto: Per Rasmussen)
Gisselfeld har de seneste mange år dannet rammen om en familiefejde af rang. (Foto: Per Rasmussen)

En bitter familiefejde om et af landets største godser har onsdag fået et foreløbigt punktum, da retten har afgjort en strid om posten som overdirektør på Gisselfeld Kloster på Sydsjælland.

Københavns Byret har bestemt, at komtesse Erica Danneskiold-Samsøe ikke har krav på posten som overdirektør i stedet for den nuværende overdirektør, komtessens kusine Helene Danneskiold-Samsøe.

Se også: Grevedatter forlænger strid om storgods

- Dommen bekræfter, at det, som vi har gjort, er det rigtige, og det har været det vigtigste for os, siger bestyrelsesformand for Gisselfeld Kloster, Anker Laden-Andersen, til Ritzau.

Erica Danneskiold-Samsøe skal sammen med en anden sagsøger betale sagens omkostninger, som beløber sig til 125.000 kroner til Gisselfeldt Kloster, 62.500 kroner til Helene Danneskiold-Samsøe og 125.000 kroner til Civilstyrelsen.

Gisselfeld dannede i mange år ramme for en familiefejde af rang. (Foto: Per Rasmussen) Kendte Grevinden snakker ud: Kampen om familie-godsetErik Danneskiold-Samsøe har kæmpet en lang kamp for at beholde retten til Gisselfeld, som han blev sat ud fra i 2010. Hans datter, Erica, har i dag tabt en sag i retten, hvor hun forsøgte at overtage posten som overdirektør på godset. (Foto: Polfoto)
Erik Danneskiold-Samsøe har kæmpet en lang kamp for at beholde retten til Gisselfeld, som han blev sat ud fra i 2010. Hans datter, Erica, har i dag tabt en sag i retten, hvor hun forsøgte at overtage posten som overdirektør på godset. (Foto: Polfoto)


Sagen startede, da Erica, datter af greve Erik Danneskiold-Samsøe, lagde sag an mod kusinen, godsets bestyrelse og Civilstyrelsen om posten som overdirektør i 2012. Med som sagsøger var hendes onkel Ulrik Danneskiold-Samsøe.

Komtesse Erica blev tilbudt posten som overdirektør af godsets bestyrelse tilbage i 2010, men takkede dengang ikke ja til jobbet. I retten hævdede Erica Danneskiold-Samsøe, at hun stadig havde ret til posten.

Se også: Grevinde udstiller eksmand i ny bog

Godsets bestyrelse, som sammen med Helene Danneskiold-Samsøe er den anden part i sagen, mente derimod, at Erica fraskrev sig retten til posten, da hun ikke takkede ja til stillingen dengang.

Erica Danneskiold-Samsøe gav i sin tid afkald på overdirektørstillingen, som ifølge godsets regler skal gå i arv inden for familien, fordi hun mente, at arvingen skulle være en mand, skrev Weekendavisen, da sagen kom frem.

Se også: Greve opgiver kampen for Gisselfeld

I stedet blev greve Eriks niece Helene overdirektør, og dermed endte det alligevel med en kvinde i spidsen for Gisselfeld.

Striden om Gisselfeld, der er et af landets største godser, begyndte tilbage i 1997, da greve Erik og godsets bestyrelse ikke kunne enes. Greven blev først suspenderet og siden afsat.

I årene efter forsøgte grev Erik at få jobbet tilbage ad rettens vej, og sagen skulle efter planen have været behandlet i Højesteret. Men på grund af de tunge sagsomkostninger valgte Erik at trække sagen inden.

Se også: Greven flytter fra Gisselfeld