Bankdirektør Varnæs blev hans skæbne

Selv om Holger Juul Hansen rummede både Lars von Trier og Morten Korch

her er det 'Gitte Grå' alias Susse Wold, der flirter med Hans Christian Varnæs. Foto: DR
her er det 'Gitte Grå' alias Susse Wold, der flirter med Hans Christian Varnæs. Foto: DR

Læs også:

Se også: Matador-stjernen Holger Juul Hansen er død

De danskere, som ikke ved, hvem bankdirektør Varnæs er, kan tælles på én hånd. Det vidner det absurd høje seertal ved sjette genudsendelse af 'Matador' om.

Og Holger Juul Hansen var en næsten personificeret Varnæs - stilfuld, diplomatisk, ordholden, glimtvis sexet og meget charmerende.

Af samme grund blev der også ballade, da han midt i serien sprang ud i en affære med den unge bankansatte, Ulla (Karen-Lise Mynster). Holger Juul Hansen var i danskernes bevidsthed så meget Varnæs, at pæne damer skældte ham ud for hans utroskab, når de mødte ham på gaden, mens serien blev sendt første gang i 1978.

Læs også:

Se også: Holger Juul indlagt igen

Det fortæller han selv levende om i den selvbiografi, han udgav som 86-årig, 'Sol og tunge skyer'. så intet er vist mere passende end at fastslå, at 'Matador'-rollen blev hans skæbne.

Og dybest set er det meget uretfærdigt, for hans karriere har været utroligt vidtfavnende. Holger Juul Hansen er gået fra Morten Korch, hvor han spillede med i f.eks. 'Landmandsliv' og 'Krybskytterne på Næsbygård' til Lars von Trier med 'Riget I og II'. Her var han den gemytlige overlæge Moesgaard, og det var en rolle, han høstede to Bodil for.

Læs også:

(Foto: Jan Sommer) Danske kendte - 3. jan. 2011 - kl. 23:25 Matadorlegende i voldsomt isstyrt

Han var eminent i komedierne. F.eks. i 'Charles Tante' og 'Sønnen fra Amerika', men mesterede også det dybt seriøse - som med filmen 'Tine' over Herman Bangs novelle eller 'Jenny og Soldaten'.

Hertil kom et utal af familiefilm, f.eks. 'Far til fire'-film, 'Krummerne' og 'Olsen Banden'.

Læs også: Se også: Holger Juul Hansen: Godt bytte Holger Juul Hansen: Godt bytte

Holger Juul Hansen har vel nærmest arbejdet sammen med alle de store danske instruktører, vi har haft både på teatret og på film.

Ikke mange har i så lang en karriere spredt sig så meget - og med lige stor entusiasme - som Holger Juul Hansen. I mere end 60 år var han aktiv, og det er da kun de seneste års svingende helbred, der satte en stopper for hans generøse skuespil. En stjerne er slukket.

1 af 2 Holger Juul Hansen - en stor stjerne er slukket. Foto: Sif Meincke
2 af 2 her er det 'Gitte Grå' alias Susse Wold, der flirter med Hans Christian Varnæs. Foto: DR
Mest læste i flash!