Matador-stjernen Holger Juul Hansen er død

Den 88-årige skuespiller Holger Juul Hansen, der blev Danmarks-kendt som bankdirektør Varnæs i 'Matador', er død tirsdag aften efter længere tids sygdom, oplyser hans kone Inge Juul Hansen til Ritzau

Holger Juul Hansen er død. En lang stjernekarriere er slut. (Foto: Jan Sommer)
Holger Juul Hansen er død. En lang stjernekarriere er slut. (Foto: Jan Sommer)

Læs også:

her er det 'Gitte Grå' alias Susse Wold, der flirter med Hans Christian Varnæs. Foto: DR Danske kendte Bankdirektør Varnæs blev hans skæbne

Læs også:

109 'likes' på Hans Christian Varnæs' Facebook-profil onsdag formiddag. Hvor mange likes er der i morgen? (screendump fra Facebook) nationen Varnæs havde sin egen Facebook-profil

Læs også:

Holger Juul Hansen og Lise Nørgaard så ikke meget til hinanden de seneste år på grund af Holgers sygdom. Billedet her er fra 2004. (Polfoto: Kim Nielsen) Danske kendte Lise Nørgaard: Vi har mistet en fornem person

Den folkekære skuespiller Holger Juul Hansen døde tirsdag aften efter længere tids sygdom. Hans kone Inge Juul Hansen oplyser til Ritzau, at han sov ind klokken 19.30.

Holger Juul Hansen var ridder af Dannebrog, han var den lykkelige ejer af to Bodil-priser, som han fik for tv-serien 'Riget' (I og II), hvor han spillede den uforglemmelige overlæge Moesgaard, og så var han hele Danmarks bankdirektør Varnæs i 'Matador'.

Holger Juul Hansen blev 88 år, og hans kone, Inge Juul Hansen kan se tilbage på et ægteskab, som har varet i mere end 45 år og et indholdsrigt liv fyldt med glade mennesker og spotlight.

Læs også:

88-årige Holger Juul Hansen har været hårdt ramt af sygdom de seneste år. (Foto: Jan Sommer) Danske kendte Holger Juul indlagt igen

Den populære skuespiller har været meget igennem de senere år. Han har overvundet kræft, to blodpropper i hjernen, en rygoperation samt et alvorligt faldt på et isglat fortorv, hvor han dels slog hovedet, dels brækkede ribben. Det sidste kom han sig aldrig rigtigt over.

Igennem de seneste måneder har han været ind og ud af hospitalet. Blandt andet har han kæmpet med en tilbagevendende lungebetændelse.

Læs også:

(Foto: Jan Sommer) Danske kendte Matadorlegende i voldsomt isstyrt

Af samme grund har det i de senere år været hustruen og ikke mindst børn og børnebørn, der har holdt humøret oppe hos ham.

Oprindelige var Holger Juul Hansen fynbo - født i Nyborg i 1924 i en bogholderfamilie. Unge Holger blev først handelsuddannet som isenkræmmer i København i krigsårene og nåede faktisk at blive førstemand. Men kom derefter i 1946-48 på Alliancescenernes Elevskole (Det var en alliance mellem Folketeatret og Det nye Teater).

Læs også:

Inge og Holger Juul Hansen ved en Reumert prisuddeling - en begivenhed de sjældent forsømte i deres lange ægteskab. Foto: Ole Buntzen. Danske kendte Inge var kvinden i Holger Juul Hansens liv

Og så gik det slag i slag for den talentfulde og charmerende skuespiller med gentleman-udseendet. Og han blev intet mindre end herostratisk berømt i Danmark, da han i 1952 - kun 28 år gammel - giftede sig med en af datidens største skuespilstjerner - den 20 år ældre Else Marie Hansen.

Den flittige stjerne uden nykker nåede at spille med i flere end 40 film, og han medvirkede i 12 tv-serier, hvor hans indsats i 'Matador' og 'Riget' vel nok står stærkest i danskernes erindringer.

Hertil kommer radiodramatik og oplæsning af bøger.

I begyndelsen af sin karriere freelancede han både i provinsen og i København, men fra 1961 til 1987 var han en fast del af emsemblet på Det kongelige Teater, og det var da også her, at han i 1965 mødte sin nuværende kone, Inge, der var solodanserinde og i øvrigt 21 år yngre end sin mand.