Sofie Gråbøl: Jeg er lige trådt ud af sweateren

Forbrydelsen: Sofie Gråbøl savner voldsomt de mennesker, hun nærmest er kommet i familie med i de syv år, tv-serien har stået på

Sofie Gråbøl har endnu ikke læst anmeldelser af 'Forbrydelsen'. (Foto: Linda Johansen).
Sofie Gråbøl har endnu ikke læst anmeldelser af 'Forbrydelsen'. (Foto: Linda Johansen).

Kun en god uge før første afsnit af ' Forbrydelsen' løb over skærmen, afsluttede DR de sidste optagelser til seriens tiende afsnit. Derfor har Sofie Gråbøl slet ikke nået at få Sarah Lund og de øvrige på så lang afstand, at hun kan læse anmeldelser eller diskutere indhold.

Hun er lige trådt ud af sweateren. Det hele er alt for tæt på, og det er samværet med holdet også.

- Det har været voldsomt at stoppe. Jeg må erkende, hvor følelsesmæssigt forbundet jeg er blevet med de mennesker, som jeg har været sammen med i syv år. For manuskriptforfatter Søren Sveistrups vedkommende er det endda ti år, for vi lavede også ' Nikolaj og Julie' sammen.

Så ikke mindst i forhold til Søren er det svært ikke at føle savn, for vi ligner hinanden så meget, fastslår Sofie Gråbøl og tilføjer, at det også er intensiteten, hun savner, og at det er rigtig svært at komme ned i gear igen.

Men det er også hele det særlige set-up med ' Forbrydelsen', hvor ingen kender deres egne figurer til bunds før til sidst, der skaber en helt speciel ånd.

Læs også:

Se også: Forbrydelsen fænger fortsat

- Man bliver sin arbejdsform, for der er tryk på, når manuskripterne først bliver til, mens vi spiller. Replikkerne sad jeg og lærte i sminken om morgenen, for før var de ikke endeligt færdige, så alt gik stærkt. Og der var ikke så megen tid til at overveje tingene eller fordybe sig. Det handlede om at komme i kontakt med sine impulser og bare spille. Det kræver mod. Så man kan godt sige, at jeg er blevet meget mere modig af årene med ' Forbrydelsen'. Det gælder ikke bare som skuespiller, men også som menneske.

Sofie synes selv, at hun har haft tendens til at være lidt af en forsigtigper.

- Som person har jeg været ret vægelsindet og bange for at gøre noget forkert. Men arbejdsformen har helt sikkert smittet af på de områder.

Sarah Lund var i begyndelsen en meget fremmed karakter for Sofie. Ekstremt fremmed, faktisk. Og mystisk - og svær at forstå.

- Men som tiden er gået, har jeg opdaget, at vi er beslægtede. For jeg er personligt også et ret lidenskabeligt menneske - ligesom Sarah - selv om hun holder meget igen. Og så er vi lige stædige.

Til alt held har jeg lettere ved at tale med andre mennesker end hun. Hvis det var Sarah, der skulle interviewes, ville det blive et meget kort interview, griner Sofie.

Læs også:

Se også: Forbrydelsen III: Og morderen er...

Sofie er freelancer af sind. Hun har det godt med, at hendes job er skruet sammen på den måde, at man kaster sig ind i en gruppe, arbejder intenst og længe, hvorefter man haster videre til en ny gruppe.

- Nogle gange kan jeg da godt blive lidt misundelig på dem, der får 25-års-nålen på deres job, men det sker i hvert fald ikke for mig.

Alligevel er hun mest tryg i sammenhænge, hvor folk kender hende, og hvor hun kan være med alle sine idiotier og neuroser.

- Jeg kan tit blive utryg på udebane. Det er måske derfor, at det store udland ikke trækker så meget. Jeg synes, at jeg har så rigeligt at bevise over for mig selv - uden at jeg også skal ud og begynde at overbevise nye mennesker i udlandet om min kunnen. Det handler om selvtillid. Jeg er forsigtig. Typemæssigt er jeg nok den, der står i hjørnet, før jeg går ind mod midten.

Læs også:

Se også: Forbrydelsens far: Jeg bruger min egen værste frygt

Omvendt er der ikke meget, der gør hende bange. Liiige med undtagelse af højder.

- Det er noget rigtig skidt i mit job at være bange for at komme op i luften. Ikke mindst fordi jeg lige om lidt skal spille ' Fanny og Alexander' på Det Kongelige Teater, og her skal jeg op at svæve, gyser hun.

Ud over det lider Sofie af ' moder-angst' ligesom de fleste andre mødre. Der må bare ikke ske børnene noget.

Læs også:

Se også: Forvirrende forbrydelse

Og så er der også den personlige angst. Trods danske og udenlandske roser i lange baner, trods fem Robert'er, to Bodil'er, to Reumert'er og en Emmy-nominering - for bare at nævne noget - så har hun stadig en angst for ikke at slå til. For at fejle.

1 af 3 Sofie Gråbøl er nyklippet og klar til sin næste rolle. (Foto: Linda Johansen).
2 af 3 - Vi er beslægtede, Sarah Lund og jeg. Lidenskabelige og stædige, siger Sofie Gråbøl. (Foto: Linda Johansen).
3 af 3 Sofie Gråbøl har endnu ikke læst anmeldelser af 'Forbrydelsen'. (Foto: Linda Johansen).
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen