Janni Spies: Mit liv har været et langt eventyr

Et begivenhedsrigt liv kalder Janni Spies sine første 50 år - og det er vist ikke en overdrivelse

Janni Spies ligner ikke én, der netop er fyldt 50 år. Og det selvom hendes liv har budt på store både op- og nedture. (Foto: Henning Hjort)
Janni Spies ligner ikke én, der netop er fyldt 50 år. Og det selvom hendes liv har budt på store både op- og nedture. (Foto: Henning Hjort)

- Det er i roen, vi får de største tanker, siger Janni Spies. Den filosofiske konstatering kommer efter en længere forklaring på, hvorfor hun har sagt ja til at være en del af en gruppe, der skal finde på nye initiativer for at få flere mennesker til at besøge Hørsholm Kirke. Og hvilke initiativer, gruppen indtil nu har sat i værk.

Og det er netop i Hørsholm Kirke, at ekstrabladet.dk møder Janni Spies til en snak om de første 50 år af hendes liv. På godt og ondt. For der har været meget af begge dele i hendes liv indtil nu. Hun har ligesom oplevet det hele i yderste potens - både opturene og nedturene. Og selvom hun ikke kalder sig selv troende, spiller kirken en vigtig rolle i hendes liv og har altid gjort det.

Se også: Janni Spies: Fantastisk at fylde 50

- Det var selvfølgelig enormt stort at blive gift med Simon. Men det var også voldsomt for mig. For da jeg giftede mig med ham, havde jeg ikke begreb om, hvad der fulgte med. Hele pressen og offentlighedens opmærksomhed fulgte med, og det holdt aldrig op, fortæller hun. Den megen opmærksomhed har den meget private Janni aldrig vænnet sig helt til. For opmærksomheden får hun ikke kun, når det hele er rosenrødt, men også i de svære tider.

En hård proces
- Det var rigtig hårdt at blive enke så ung og at stå med den enorme sorg alene. Samtidig arvede jeg hele Spies-koncernen og det kæmpe ansvar, der fulgte med, så der var ikke tid til at sørge. Jeg skubbede den væk til at starte med, men den kom langt senere, så der måtte jeg tage mig af den. Jeg opsøgte en psykolog, som hjalp mig, og det blev starten på et langt liv, hvor jeg har arbejdet med mig selv og min selvudvikling, fortæller Janni ærligt.

Hun sender sin bror en kærlig tanke, for ifølge hende var det ham, der hjalp hende igennem på både det personlige og professionelle plan i den svære tid efter Simon Spies' død, hvor hun som 21-årig stod som eneansvarlig for Danmarks største rejsebureau med 800-1000 ansatte.

- Der var rigtig mange ting i hele forløbet, som jeg slet ikke forstod og derfor ikke havde nogen forudsætning for at tage stilling til. Der var min bror guld værd. Han kunne forklare tingene og tage stilling til det, fortæller hun.

Ægteskab, børn og skilsmisse
Selvom lykken og kærligheden kun nåede at tilsmile hende kort i hendes unge år, mødte hun som 25-årig sin næste mand, advokaten Christian Kjær. Det ægteskab holdt i 20 år, og parret fik Michala og Christopher, der i dag er 23 og 15 år.

<b>Læs også: Smukke Michala sover gerne hos mor</b>

- Det har altid betydet meget for mig at være en god hustru og mor. Jeg havde ønsket, at jeg fik mange flere år sammen med Simon, og at vi havde fået børn. Sådan skulle det ikke være. Men jeg er kvinde, og det betød meget for mig at få familie og børn, siger hun og lægger ikke skjul på sin taknemmelighed for at have fået lov at opleve familielivet.

Janni, der igennem ægteskabet med Christian hed Kjær, blev i 2008 skilt fra ham. Nu bor hun sammen med sin søn i et rækkehus i Hørsholm - ikke langt fra Sandbjerggård, hvor hun boede sammen med Christian Kjær og datteren Michala. Men hun har for nylig valgt at tage navnet Spies tilbage og droppe Kjær.

Selvom Janni Spies ikke taler meget om skilsmissen, indrømmer hun gerne, at der fulgte en hård tid efter bruddet. Og at det har kostet blod, sved og tårer - det var en proces, og det tager den tid, det tager, siger hun.

- Det er aldrig sjovt at skulle ende et langt liv sammen. Uanset hvem der går og hvorfor, er det ikke nemt, og man skal bearbejde sin sorg, før man kan komme videre. Men jeg har taget de gode ting med og er glad, hvor jeg er i dag, siger hun.

Selvom Janni i går rundede det skarpe hjørne, fortryder hun ingenting.

- Det er dejligt nu at kunne se tilbage på mit liv og sige 'det gik jo, jeg nåede i mål'. Nu høster jeg frugten af alle mine mange erfaringer og kan nyde dem. Og hvem ved, hvad de næste 50 år byder, siger den livsglade Janni.

1 af 3 Janni Spies bruger meget tid i den smukke Hørsholm Kirke, hvor hun både kommer for selv at finde ro og som del af en initiativgruppe, der skal få flere til at bruge kirken. - Vi holder stilhedsandagt om onsdagen, hvor vi skriver bønner, som præsten læser op, og ellers sidder i helt ro sammen. Det er fantastisk, siger Janni. Gruppen har også planer om at lave single-gudstjenester. (Foto: Henning Hjort)
2 af 3 Janni Spies og Christian Kjær fik i deres 20 år lange ægteskab Michala og Christopher, der i dag er 23 og 15 år. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto)
3 af 3 Janni Spies ligner ikke én, der netop er fyldt 50 år. Og det selvom hendes liv har budt på store både op- og nedture. (Foto: Henning Hjort)
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen