Røde roser til De Sorte Spejdere

Værtensklasse: - Vi er virkelig stolte, siger vinderne af Ekstra Bladets Gyldne Mikrofon. Ekstra Bladet har mødt de to værter Anders og Anders

Anders Breinholt, 34, og Anders Lund Madsen, 43, blev oprigtigt glade, da vi ved en meget uformel højtidelighed overbragte dem flotte roser. Lørdag aften modtog de den officielle pris - Ekstra Bladets Gyldne Mikrofon - på branchefestivalen Radiodays. (Foto: Thomas Wilmann)
Anders Breinholt, 34, og Anders Lund Madsen, 43, blev oprigtigt glade, da vi ved en meget uformel højtidelighed overbragte dem flotte roser. Lørdag aften modtog de den officielle pris - Ekstra Bladets Gyldne Mikrofon - på branchefestivalen Radiodays. (Foto: Thomas Wilmann)

Danmarks bedste radioværter hedder Anders Breinholt og Anders Lund Madsen. Og skulle nogen være i tvivl om, at de har gjort sig fortjent til Ekstra Bladets Gyldne Mikrofon 2007, behøver man blot skele til resultatet af afstemningen blandt de ti nominerede:

Ankermændene bag P3-programmet De Sorte Spejdere fik næsten halvdelen af de 20.937 stemmer, der blev afgivet.

Hverken Breinholt eller Lund Madsen havde regnet med den hæder. Derfor var det lige før, de to snakkehoveder blev tavse, da vi forleden – et par dage før den officielle prisoverrækkelse i aftes – overbragte dem både nyheden og to buketter røde roser.

Men også kun lige før.

For hvis der er noget, som de to makkere er dårlige til, så er det at holde kæft. De snakker uafladeligt og gerne i munden på hinanden.

Selv når mikrofonen er slået fra, konkurrerer de om at føre ordet.

Anders Lund Madsen (ALM): – Det er en meget fin pris, fordi det er lytterne, der har stemt på os. Vi er virkelig stolte. Og jeg kan af et fuldstændig rent hjerte sige, at jeg kun har stemt en gang på os selv...

Anders Breinholt (AB): – Øhh, jeg har stemt to gange.

ALM: – Min mor har også stemt på os. Én gang.

AB: – Nåh ja, så har vi vist også nævnt konkurrencen en enkelt gang i radioen. Men vi sagde ikke, lytterne skulle stemme på os.

ALM: – Alene det at være nomineret gjorde os glade. Det var jo nogle meget flotte konkurrenter, vi var oppe imod.

AB: – Jeg troede helt seriøst ikke, vi ville vinde. Men uden at sige noget grimt om de andre, vil jeg da ikke lægge skjul på, at jeg var blevet ked af det, hvis TV2’s morgenradio havde vundet. Og jeg var nok blevet sur, hvis prisen var gået til Jørgen de Mylius. Han har garanteret fået så mange priser før.

Det er to et halvt år siden, De Sorte Spejdere sendte første gang. I begyndelsen hver søndag aften, siden søndag formiddag – og nu er det hver eftermiddag fra mandag til fredag.

To timer, som – kun afbrudt af Radioavisen kl. 15 – er en direkte mangfoldighed af politisk satire, musik for voksne mennesker samt en humor, som både er hjertegribende og plat.

Eller som det bl.a. gik for sig, da vi besøgte De Sorte Spejdere forleden:

Enhedslistens forhenværende Per Bregengaard, den radikale Klaus Bondam og kammertonen i Dansk Folkeparti fik alle en over snuden. Bøsser som sådan blev rundbarberet med kærlig hånd.

Og mellem numre med Tracy Chapman, Bob Dylan, Leonard Cohen og Metallica fik vi at vide, at det ikke er en sok, TV2-reporteren Niels Brinch skjuler i buksen. Han bliver bare begejstret, når han rapporterer fra alverdens katastrofeområder...

– Hvad er det, I kan som værter?

AB: – Jeg tror, det handler om, at vi er umiddelbare. Folk kan synes, vi er nogle kæmpe idioter. De kan være voldsomt uenige med os. Eller også kan de bare godt lide os.

ALM: –  Uden at krukke tør jeg godt sige, at vi er hurtige i replikken. Rappe. Men til gengæld er vi ikke de klogeste i verden.

AB: – Nej, det kan man ikke sige.

ALM: – Men heller ikke decideret dumme, selv om vi somme tider kommer til at sige noget, som er så frygtelig dumt, at man får lyst til at tale baglæns.

AB: – Vi har det samme lager af ligegyldig og unyttig viden, vi kan trække på.

ALM: – Det handler også om, at vi godt kan lide hinanden. Jeg synes, Anders er rigtig rar, og det har været vores held, at vi har en makronbund af gensidig sympati. Jeg tror også, det er derfor, folk hænger ved programmet.

– Der er for meget radio og fjernsyn, der ikke fungerer, fordi det er kreeret 'udefra'. Når man parrer folk kunstigt, bliver det meget gemacht. Det er jo enormt afslørende, når folk simulerer, at de hygger sig, har det godt og kan lide hinanden.

Spejdernes satire er som regel dagsaktuel. Den afsendes med spredehagl og kan derfor også ramme deres arbejdsgiver. Som det f.eks. var tilfældet, da Jens Blauenfeldt – vært på tv-programmet Aftenshowet – for knap to uger siden blev tvunget til at undskylde en 'fortalelse'.

11. september mindedes han – med skam – at han for seks år siden umiddelbart frydede sig over, at det var amerikanerne, som 'fik smæk' i forbindelse med terrorangrebet i New York. Efter kritik fra bl.a. Venstres Søren Pind og Dansk Folkeparti blev Blauenfeldt sat på plads, og den beslutning var guf for De Sorte Spejdere.

AB: – Aftenshowet er lanceret som det nye flagskib, værterne skal være personlige og i øjenhøjde, men når Jens i en snak, som var superrelevant for programmet, fortæller om sine følelser 11. september, var det en overtrædelse af DR’s etiske regelsæt. Det er udtryk for krise, at han tvinges til en undskyldning.

ALM: – En paranoid krise.

AB: – For God’s sake. Slap nu af. Det er blevet alt for legalt at angribe DR for alt. Der er ingen, der klandrer TV2 Nyhederne...

ALM: – Fox News...

AB: – Ja, fucking Fox News, for at gå regeringens ærinde.

ALM: – I stedet for hele tiden at sige undskyld, skal DR hidse sig mere op. Der mangler nogen, der går ud og siger fra. Nogen, der siger 'luk nu røven'.

AB: – Jeg vil for resten gerne indrømme, at jeg ved forrige kommunalvalg stemte på Søren Pind, fordi han som en af de få ikke kun talte om børn og gamle. Det er jeg lidt flov over i dag.

– Er jeres satire blevet skarpere?

AB: – Det ved jeg ikke. Jeg har ikke hørt om nogen, der har klaget over os. Men det kan godt skyldes, at klagerne ikke når frem til os.

ALM: – Der er aldrig nogen, der har fortalt os, hvad vi må og ikke må sige. Det er et rigtigt sympatisk træk ved DR, at vi får lov til at passe os selv. Det vil måske også være lidt dumt at bede os skrue ned for charmen, for så ville vi jo være nødt til at sige det i radioen.

– Nu har I som de første vundet Den Gyldne Mikrofon. Næste år venter titelforsvaret, som ofte er sværere?

ALM: – Det er jeg slet ikke begyndt at tænke på endnu. At få prisen er i sig selv grænseoverskridende.

AB: – Det er slet ikke sikkert, vi sender næste år. Men der er heller ingen grund til at vinde den igen. Vi vil altid stå øverst på vandrepokalen.

ALM: – Ja. Nu må Mylle og Nis Boesdal og de andre unge brushaner gerne komme til...

Se en tv-reportage fra overrækkelsen af 'Ekstra Bladets Gyldne Mikrofon' ved at klikke på videolinket øverst til højre herfor.

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen