Ekspert om Se og Hør-sag: Kan blive Danmarks største medieskandale

Holder Se og Hør-romanen vand, vil det kræve en lang række indrømmelser fra Aller, hvis man ønsker at bevare ugebladet, mener medieforsker

Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

En hemmelig kilde fra Nets udleverede i årevis oplysninger om de kendte og kongelige til journalister på Se og Hør. Det hævder den tidligere journalist på ugebladet Ken B. Rasmussen i sin nye roman 'Livet, den forbandede,' som udkommer i dag.

Ifølge bogen var der tale om oplysninger fra dankort og kreditkorttransaktioner, som kunne fortælle journalisterne, hvor de kendte og kongelige brugte penge og hvor mange.

Se også: Nets om Se og Hør-skandale: Har aldrig oplevet noget lignende

Medieforsker, forfatter og leder af journalistuddannelsen ved Roskilde Universitet, Mark Ørsten, mener, at det kan gå hen og blive den største skandale i dansk mediehistorie.

- Hvad tænker du om, at Se og Hør-sagen muligvis er ved at udvikle sig fra fiktion til virkelighed?

- Jeg tænker, at det er en meget usædvanlig sag, fordi den bygger på systematiske ulovligheder begået på to sider. På den ene side er Aller, som har betalt bestikkelse for fortrolige oplysninger, og på den anden side sidder en ’IT-ekspert’ på et så centralt sted som Nets, som åbenbart så nemt og over så lang en periode har haft adgang til at hacke personlig data på hvem som helst i flere år. Det er ret opsigtsvækkende, at man kan slippe af sted med det i flere år og stadigvæk ikke er blevet opdaget. Der er virkelig lagt i kakkelovnen til en stor sag, siger Mark Ørsten til Ekstra Bladet

- Hvis det kan bevises, så tror jeg, at man kan kalde det for Danmarks største medieskandale, siger han.Casper Christensen er rystet over det brud på sikkerheden, der ifølge bogen 'Livet, det forbandede' gav Se og Hør kreditkortoplysninger om kendte og kongelige. (Foto: Mik Eskestad)
Casper Christensen er rystet over det brud på sikkerheden, der ifølge bogen 'Livet, det forbandede' gav Se og Hør kreditkortoplysninger om kendte og kongelige. (Foto: Mik Eskestad)
Se også: Casper Christensen: Ligeglad med om Se og Hør lukker

Kræver indrømmelser
Men uanset om bogen, der er udgivet som fiktion, ender med at udvikle sig til virkelighed, så mener Mark Ørsten ikke, at Aller, som udgiver Se og Hør, kan tåle at have medarbejdere ansat, som har begået noget ulovligt.

- Hvis sagen viser sig at holde vand, så mener jeg helt klart, at det bør have konsekvenser.

- Jeg tror bestemt ikke, at en virksomhed kan tåle at have folk ansat, som bevidst har brudt loven. Jeg tror heller ikke, at det vil være i deres egen interesse, fordi News of the World spøger så kraftigt, siger Mark Ørsten, der henviser til den britiske tabloidavis, som var en af verdens mest solgte engelsksprogede aviser i verden.

Avisen var kendt for notorisk at købe sig til private informationer, og i 2011 måtte avisen dreje nøglen om, efter det blev afsløret, at journalister på avisen havde hacket blandt andet politikeres mobiltelefoner. Sagen er stadig for retten i Storbritannien.

- Og så endte det jo trods alt med, at News of the World lukkede. Så hvis man ønsker at bevare Se og Hør, så kræver det i hvert fald en lang række indrømmelser og et stort selvstændigt initiativ fra Allers side om at få ryddet op i den her sag.

Rebekah Brooks og Andy Coulsen (th) får selv løftet dyner under retssagen i London. De to bladbosser havde en hemmelig sexaffære. (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth, Lefteris Pitarakis) Tæt på Meget værre end Se og Hør

Skindet på næsen

Aller igangsatte mandag en intern undersøgelse af de påstande, som fremsættes i 'Livet, den forbandede.'

- Vi er overraskede over de oplysninger, der bringes frem i BT i dag. Hvis de påståede beskyldninger om systematisk overvågning er korrekte, tager vi naturligvis afstand fra sådanne metoder. Derfor ønsker vi at få kortlagt, hvad der er foregået på SE og HØR i den omtalte periode, og igangsætter nu en uvildig undersøgelse af påstandene, skrev Aller Medias administrerende direktør, Pål Thore Krosby, i går i en pressemeddelelse.

Og det var ifølge Mark Ørsten et klogt træk.

- Allers eneste chance er at være proaktive, hvis de ønsker at beholde skindet på næsen, siger han.

Se også: Forlægger har set dokumentation for Se og Hør-roman: '80 procent er sandt'

Seks års fængsel
Advokat Peter Lind Nielsen har tidligere beskrevet over for Ekstra Bladet, at den type af informationshandel, som er beskrevet i 'Livet, den forbandede,' kan koste de ansvarlige op til seks års fængsel, hvis de bliver dømt for det i en retssag.

- Hvis nogen betaler for at modtage sådanne oplysninger, så er der tale om det, man kalder for informationshæleri. Hvis den ansvarshavende chefredaktør har været vidende om, hvad der er foregået, så kan han også blive retsforfulgt, sagde advokaten til Ekstra Bladet.

Se også: Ekspert: Journalister og chefredaktør kan risikere fængselsstraf