Jussi von And propper pengetanken

Blodige bøger og boliginvesteringer har gjort den danske succes-forfatter så rig, at han ikke behøver bekymre sig om penge

Sonja Richter, der sidste år var stjernen i 'Kvinden i buret', glædede sig til at se 'Fasandræberne'.(Foto: Mogens Flindt) Filmnyheder 'Kvinden i buret' til 'Fasandræberne'

Johanne Louise Schmidt, Fares Fares og Nikolaj Lie Kaas gør hvad de kan med deres tyndt skrevne roller. (Foto: Christian Geisnæs) Filmmagasinet 'Fasandræberne': Flot men anonym underholdning

Succes-forfatteren Jussi Adler-Olsens fornemmelse for makabre mordgåder og kontante krimier er kendt af de fleste. Men det er nok de færreste, der ved, at den produktive forfatter også er byggematador i så udpræget grad, at han i en periode stort set ikke kunne gå forbi et forfaldent hus uden straks at købe det for at sætte det i stand og sælge det videre med profit for øje.

- I kraft af, at vi har den udmærkede skatteordning, hvor fortjenesten er skattefri, hvis man bor i huset, har det jo akkumuleret temmelig mange penge, siger Jussi om sine boligpenge, der bogføres i firmaet med det sigende navn Adler-Olsen Estate.

De åbenhjertige og jantelovs-frie udtalelser falder i stort interview i magasinet Cover Man, der er på gaden i dag. Her afslører den storsælgende danske krimiforfatter massevis af nye detaljer om sit tilsyneladende forrygende forretningstalent, der har hængt ved siden barnsben, hvor han i forlængelse af faderens opfordring til at ' følge sine mange talenter' svarede: ' Ja, men jeg skal også tjene nogle penge'.

Scorede på Disney-film
Til alt held viste det sig, at der hos Jussi ikke var et indbygget modsætningsforhold mellem det at følge sine talenter og samtidig tjene styrtende med penge.

I skrivende stund bliver Jussis krimier om Carl Mørck og co. udgivet i svimlende 125 lande på intet mindre end 42 sprog. Specielt tyskerne er vilde med de blodige krimier, og sidste år havde hans private forfattervirksomhed et imponerende resultat på 36 millioner kroner før skat. Ifølge hans regnskaber er han i skrivende stund god for cirka 70 millioner kroner, hvilket skyldes både en veludviklet sans for den gode historie og ikke mindst en medfødt sans for den gode forretning.

- Jeg har altid haft nemt ved at tjene penge og vidst, hvad jeg skulle købe på et loppetorv, hvis jeg ville tjene 2000 kr. Da min ven Thorkil og jeg tog til Paris, da vi var unge, løb vi tør for penge dernede og skulle tjene penge til at komme hjem. Man kunne købe nogle Disney-film, som man ikke kunne få hjemme i Danmark, og jeg købte rub og stub. Jeg tjente 10.000 kr. Siden købte jeg filmruller og rettigheder af instruktører, når folk gik konkurs, og solgte dem igen. Det er af viden, de gode handler kommer, siger Jussi Adler-Olsen til Cover Man.

Huse i tre lande
Det er dog ikke loppefund og Disney-film, men derimod i høj grad gunstige boliginvesteringer, der har spillet den største rolle i forbindelse med at få Jussis personlige pengetank proppet til bristepunktet.

I hjembyen Allerød nord for København har forfatteren således købt hele fem huse, og samtidig har han to sommerhuse - et i Rørvig og et i Sverige samt en lejlighed i sit yndlingsområde af byen Barcelona.

Hans forkærlighed for gamle huse - og ikke mindst indtjeningsmulighederne i den helt rette bolighandel - var dog en overgang ved at tage overhånd.

- I Sverige, især. Hver gang, vi så et gammelt hus, der var nødlidende, så købte jeg det og satte det i stand, siger han til Cover Man.

Heldigvis for de mange fans af bøgerne om Afdeling Q er Jussi flittig nok til at holde både bog-og bolig-gryden i kog på samme tid.

I dag er der premiere på filmen ' Fasandræberne' baseret på den anden bog i krimiserien, og 24. oktober udkommer ' De Grænseløse', der er den sjette bog om Afdeling Q.