Bange kendiskvinder vil have peberspray, alarmer og vagter

Mascha Vang føler sig så utryg, at hun fremover vil have en peberspray i tasken, når hun går i byen - og hun er ikke alene...

Mascha Vang har på sin blog sat gang i debatten om lovliggørelsen af peberspray. Foto: Mogens Flindt
Mascha Vang har på sin blog sat gang i debatten om lovliggørelsen af peberspray. Foto: Mogens Flindt

I et blogindlæg med titlen 'Overvågningssamfund, peberspray og stærkere forsvar? Ja tak…', går bloggeren Mascha Vang til bekendelse og fortæller, at hun nu har skrevet til en person, som hun håber kan skaffe hende en peberspray til brug ved selvforsvar.

I indlægget skriver hun, at hun er fuldt ud klar over, at det ifølge gældende dansk lovgivning er ulovligt for privatpersoner at bære peberspray, men at hendes mulighed for at kunne forsvare sig er vigtigere for hende end at overholde loven.

– Ja, det er ulovligt, det ved jeg godt. Men det er også ulovligt at voldtage og slå ihjel, og det er sgu bare lidt sent når det er sket, ik, skriver Mascha Vang.

Ro i maven
I det lange indlæg fortæller Mascha endvidere, at hun – efter hun har fået fået installeret et større alarmsystem – efterhånden føler sig tryg i hjemmet, men ikke når hun færdes offentligt.

– Jeg føler mig bestemt ikke tryg, når jeg bevæger mig rundt i byen om aftenen og natten, og det kan mange mænd sikkert ikke sætte sig ind i, men nu er det den følelse, jeg har inde i min krop, og den jeg reagerer ud fra. Om den så er rationel eller ej, så handler det for mig også om ro i maven. Derfor vil jeg f.eks. meget gerne have en peberspray i min taske sådan en aften, skriver Mascha.

Masha Vang er ikke bange for at indrømme, at hun gerne går med peberspray i tasken, selv om det er ulovligt. Foto: Jakob Jørgensen
Masha Vang er ikke bange for at indrømme, at hun gerne går med peberspray i tasken, selv om det er ulovligt. Foto: Jakob Jørgensen
 

Skal det gøres lovligt for privatpersoner at købe peberspray?

Se resultat

Skal det gøres lovligt for privatpersoner at købe peberspray?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Ikke et atomvåben
I debatten om lovliggørelsen af peberspray er et af modstandernes hyppigste argumenter, at man ved at gøre peberspray lovligt og nemt tilgængeligt samtidig er med til at bevæbne eventuelle overfaldsmænd. Det argument giver Mascha Vang dog ikke meget for.

– Jooooo det er rigtigt, den eventuelle gerningsmand ville også kunne få fingre i 'våbnet', men nu er det for pokker ikke et atomvåben, og er man i forvejen mentalt afstumpet, så tror jeg ikke en peberspray ændrer alverden på den sag, forklarer hun.

I kølvandet på sit ærlige blogindlæg har Mascha fået mange kommentarer på sin blog.

– Det er overvældende at opleve, at der er så mange, der mange føler sig utrygge. Det er lidt svært at finde ud af, om man skal være glad eller ked af det over, at der er mange, der har det på samme måde som en selv, siger Mascha Vang til Ekstra Bladet.

***

Irina: Vil købe peberspray hvis det bliver lovligt

Irina Olsen til Beauty Awards 2017. Foto: Mogens Flindt
Irina Olsen til Beauty Awards 2017. Foto: Mogens Flindt
 

Bloggeren Irina Olsen har tidligere været aktiv i det københavnske natteliv, og dengang følte hun sig ikke særlig tryg. Hun oplevede ofte, at folk råbte grimme ting efter hende, når hun har stået og ventet på en taxa i en sen nattetime. Da hun tidligere har været modtager af dødstrusler, var folks tilråb ikke særligt rare.

– Jeg oplevede da en del paranoia i den periode. Det er naturligt, når man har været genstand for folks grimme beskeder både verbalt og på skrift. Ofte vidste jeg ikke, om det folk råbte efter mig var fordi, de var fulde, eller om de rent faktisk mente det, fortæller Irina Olsen til Ekstra Bladet.

Irina er selv i tvivl om, hvorvidt en lovliggørelse af peberspray ville være en god idé, for hun kan se både fordele og ulemper ved, at alle kan have sådan et våben i tasken.

– Det ville da være rart at kunne forsvare sig selv, skulle det blive nødvendigt. Men hvis det bliver lovligt, så vil det også være lovligt for overfaldsmænd at bære den, og så er vi lige vidt. Et andet problem er også, at teenagere og andre barnlige sjæle ville kunne spraye løs med den slags i offentlige rum, siger den populære blogger.

Skulle peberspray en dag blive lovligt, så vil man også kunne finde en i Irinas taske.

– Jeg ville uden tvivl købe en til mig selv og min søster. Men indtil da, så finder jeg tryghed i nattelivet på andre måder. Jeg tager for eksempel altid en taxa, når jeg skal nogle steder hen, men det er ikke alle, der har råd til den løsning, fortæller Irina Olsen.

***

Jannie Ree: Har overvågningskamera og overfaldsalarm

Janni Ree føler sig i farezonen i forhold til at blive overfaldet eller berøvet. Foto: Stine Tidsvilde
Janni Ree føler sig i farezonen i forhold til at blive overfaldet eller berøvet. Foto: Stine Tidsvilde
 

Forside-frue og blogger Jannie Ree ville ikke tøve med at proppe en peberspray i tasken, hvis den var lovlig at gå rundt med.

– Min datter er 21, og jeg har ikke et roligt øjeblik, når hun er ude om natten. Jeg mener, det er et must, at vi kvinder kan forsvare os selv. Vi er ret udsatte, og så ville en peberspray kunne gøre en forskel. Hvis den var lovlig, så ville jeg ikke tøve med at bruge den for at forsvare mig selv eller andre kvinder i nød, fortæller Janni Ree.

Janni Ree har ikke haft et behov for selv at bruge en peberpray, når hun selv har været ude i nattelivet. Til gengæld vil hun gerne have en til brug i hjemmet.

– Når man bor i et stort hus, og har en velhavende mand, så er man bare lidt mere udsat i hjemmet. Tænk hvis nogen brød ind og ville overfalde mig, så ville det være besværligt at skulle finde en brødkniv først.

I august 2016 oplevede Janni Ree, at blive passet op af en ukendt bil ude på strandvejen, da hun luftede sine hunde. Siden den ubehagelige episode har forside-fruen følt sig langt mere udsat og usikker.

Frygten for deres sikkerhed har fået Janni og Karsten Ree til at sikre deres store villa oppe på Vedbæk Strandvej efter alle kunstens regler.

– Vi har overvågningskameraer overalt, og så har jeg faktisk en overfaldsalarm. Jeg forstår godt, at Mascha Vang har sådan en, for personligt føler jeg mig bare langt mere tryg i mit eget hjem, hvis jeg har sådan en på mig. Den kommer også med ud i haven og garagen, den er min lille sikkerhed.

***

Advokat: Vil absolut ikke anbefale at købe peberspray

Peberspray er populært i grænsebutikkerne. Foto: Henrik Schütt
Peberspray er populært i grænsebutikkerne. Foto: Henrik Schütt
 

 

Selv om det er fristende at køre en tur over grænsen og købe en peberspray, der typisk koster 50 kroner, skal man ifølge tænke sig grundigt om.

Det er nemlig strafbart at besidde en peberspray i Danmark. Hvis du ikke tidligere er straffet for overtrædelse af våbenloven er straffen normalt en bøde. Hvis pebersprayen bliver anvendt, kan det i værste fald medføre en ubetinget fængselsstraf.

– Anvendelse af en peberspray er overtrædelse af straffeloven § 244 vold – medmindre der er tale om lovlig nødværge. I den forbindelse skal det oplyses, at der ikke skal ret meget til, før nødværge bliver ulovligt, specielt når der anvendes ulovligt våben. Jeg kan derfor absolut ikke anbefale, at man køber en peberspray, oplyser advokat Henrik Feldt-Rasmussen i en artikel på nettet.

Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen