Bent Fabric: Ingmann var en ener

- Vi havde en venskab på livstid, siger Bent Fabricius-Bjerre om Jørgen Ingmann

Bent Fabricius-Bjerre sammen med vennerne Grethe og Jørgen Ingmann. (Foto: Polfoto)
Bent Fabricius-Bjerre sammen med vennerne Grethe og Jørgen Ingmann. (Foto: Polfoto)

- Det var ikke guitarens skyld, at Jørgen Ingmann spillede så fantastisk, som han gjorde. Det var måden, han satte fingrene på, der gav den helt specielle lyd, siger Bent Fabricius-Bjerre, 90.

Det var Bent, der plademæssigt opdagede det kæmpe talent, Jørgen Ingmann var.

- Svend Asmussen var den første, der tog Jørgen med i sit jazzorkester, og så kom jeg ind over plademæssigt. Det blev til et langt samarbejde og et venskab på livstid, siger Bent Fabrius-Bjerre og ærgrer sig på vennens vegne over, Jørgen Ingmann ikke også fik lov at fylde 90.

Se også: Jørgen Ingmann død

- Vi må jo nok se i øjnene, at det er den vej vi alle skal, siger Bent Fabricius-Bjerre, der bestemt heller ikke er vild med tanken. Bent stod bag Grethe og Jørgen Ingmanns plader i årene indtil skilsmissen, men fik samtidig ansat Jørgen Ingmann som producer på sit Metronome-selskab.

Se også: Mylius om Jørgen Ingmann: Stor guitarist med sceneskræk

Det var Jørgen Ingmann, der var produceren bag Bent Fabrics- største internationale hit: 'Alley Cat'. Til gengæld var det Bent, der stod bag produktionen af Danmarks første og største Grand Prix-vindermelodi: Otto Francker og Volmer-Sørensens 'Dansevise'.

Med hele turen
- Jeg var med hele turen, også til vinderaftenen i London. Det var uforglemmeligt og jo aldrig sket før, så det var stort. Det var det også, da Jørgen lavede 'Apache', som solgte over 1 million plader og toppede de amerikanske hitlister, så det var noget ganske særligt han kunne med sin lyd, siger Bent, der for et års tid siden var til kaffemix hos sin gamle ven i Holte.

- Han så godt ud og var i fin form, måske lidt tyndere end før i tiden, men ellers helt sig selv. Vi havde en dejlig eftermiddag, som man jo har det, når man har kendt hinanden altid. Han var et usædvanligt rart menneske, siger Bent, der også sammen med Grethe & Jørgen lavede den plade, han mener var hendes bedste: 'Grethe Ingmann Sings Bent Fabric, Assisted By Jørgen Ingmann And The Composer'. Den rummede hits som 'Forelsket i København', 'Duerne Flyver' og mange andre.

Skilsmissen fra Grethe
Bent Fabricius husker 'guldparrets' skilsmisse, som synd for dem begge, men sandsynligvis forårsaget af deres forskellighed. Jørgen Ingmann var super perfektionistisk, mens Grethe var mere 'løs i fugerne', hvad det angik. Jørgen kunne ikke leve med nogen form for mislyd. Det var også derfor, han fik så stor en stjerne som producer i Bent Fabrics Metronome.

Se også: Heick om Ingmann: Den bedste guitarist nogensinde

Beskeden om en så nær, musikalsk vens død, kalder tingene frem af erindringen: 'Far jeg kan ikke få hul på Kokosnøden', 'Pepe', 'Jeg vil have en blå Ballon', 'Dagbogen' og sammen med Grethe 'Slendre Gennem Regn'. Han var en gudsbenådet instrumentalist. Hans lyd findes ikke magen til, siger Bent Fabricius-Bjerre som noget af forklaringen på, at Jørgen Ingmann stadigvæk ofte bliver kaldt verdens bedste guitarist, skønt ingen har hørt ham siden først I 80’erne.

- Han boede så pænt og sirligt i sin Holte-lejlighed som altid. Han var et ordentligt menneske, siger Bent.

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere