Blachman om undskyldning: Ej, nu må det sgu holde op

Flere stiller sig undrende over for, hvordan man kan føle sig stødt af sangen 'Den danske sang er en ung blond pige'. Blandt dem er 'X Factor'-dommeren Thomas Blachman

Se hvordan Sofie Linde og dommerne klarer sig i en quiz om 'X Factor'. Foto/redigering: Lars Sejr/Kristian Hansen

- Vi skal stoppe med at føle os så stødt hele tiden.

Sådan lyder det fra Thomas Blachman, da Ekstra Bladet møder ham til et pressemøde på Nimb forud for den nye sæson af 'X Factor'.

Her falder snakken på dagens mest omtalte undskyldning. Nemlig den, som en viceinstitutleder på CBS har givet til en såkaldt 'brun' forsker, der følte sig krænket af, at man på uddannelsesinstitutionen sang 'Den danske sang er en ung blond pige' ved en morgensamling.

Se også: Formand for Højskolesangbogsudvalg: Jeg er krænket over undskyldning til krænket

Det har dagen igennem fået flere til at fare til tasterne. Deriblandt landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), der på Facebook skriver.

'Det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter Højskolesangbogen (herunder nr. 162, red.) på CBS.'

Ryster på hovedet
Igennem et årti har 'X Factor'-dommeren Thomas Blachman knoklet for at udfolde landets musikalske talenter i bedste sendetid, og da Ekstra Bladet fortæller ham om sagen, udbryder han.

- Hun følte sig krænket på grund af hvad?

Han kan simpelthen ikke forstå det.

- Jeg synes ikke, at det er en demokratisk krænkelse, at vi alle sammen har en historie og en sangbog og alt muligt andet. Vi skal ikke gå rundt og blive så stødt af sådan nogle ting, siger Thomas Blachman.

Se også: Chokeret Lars Løkke: 'Det kan simpelthen ikke være rigtigt'

- Hvad mener du om, at CBS har undskyldt over for forskeren?

- Vi må ikke miste flyvehøjden, og vi burde være for store til at være små. Der er jo ikke nogen, der ikke rummer vores forskellighed, hvis de har en eller anden form for begavelse. Jeg synes, at alle minoriteter skal udvise en begavelse - også ud i det at kunne rumme sådan noget her, siger Thomas Blachman, der ryster på hovedet, da han hører, at selv landets statsminister har blandet sig i debatten.

- Ej, men nu må det sgu holde op. Nu må det stoppe. Vi skal ikke glemme humoren. Jeg elsker at gøre grin med alle, og jeg elsker fordomme. For det vidunderlige ved fordomme er, at når de bliver nedbrudt, så tænker man 'nå ja, jeg tog fejl', og så bliver vi klogere.

Thomas Blachman sammen med resten af 'X Factor'-holdet: Sofie Linde, Lars Ankerstjerne og Nanna 'Oh Land' Øland. Foto: Mogens Flindt
Thomas Blachman sammen med resten af 'X Factor'-holdet: Sofie Linde, Lars Ankerstjerne og Nanna 'Oh Land' Øland. Foto: Mogens Flindt

Skal vi ændre på historien?
Han peger selv på 'X Factor' som et 'super-velintegreret projekt', hvor man har kunnet følge alle slags mennesker, og som et projekt, der har været med til at bringe danskerne tættere sammen. Uanset hudfarve.

- Vi behøver ikke at fare op ved første og bedste chance, vi får for at føle os trådt på. Undskyld, jeg siger det. Det er stadigvæk en fin og sød lille sang med en udmærket melodi. Skal vi begynde at redigere i teksten og lave om på vores forhistorie ligesom svenskerne, spørger Thomas Blachman og runder selv af:

- Arhmen. Jesus Christ.

Den altid bramfri tv-dommer kan atter opleves, når den nye sæson af 'X Factor' får premiere 4. januar på TV2.

Den danske sang er en ung blond pige

Sangen 'Den danske sang er en ung blond pige' har skabt røre på uddannelsesinstitutionen CBS, hvor en forsker følte sig krænket over, at den blev sunget som morgensang på et internt møde.

Det Kongelige Bibliotek beskriver på sin hjemmeside sangen som værende 'blandt de populæreste danske sange'.

'Den danske sang er en ung blond pige' er lavet på digtet af samme navn af Kai Hoffmann i 1924 og fik sin melodi af den danske komponist Carl Nielsen i 1926.

Læs teksten til sangen her:

Den danske sang er en ung blond pige

hun går og nynner i Danmarks hus,

hun er et barn af det havblå rige

hvor bøge lytter til bølgers brus.

Den danske sang når den dybest klinger,

har klang af klokke, af sværd og skjold.

I mod os bruser på brede vinger

en saga tone fra hedenold.

Al Sjællands ynde og Jyllands vælde,

de tvende klange af blidt og hårdt,

skal sangen rumme for ret at melde om,

hvad der inderst er os og vort.

Og tider skifter, og sæder mildnes,

men kunst og kamp kræver stadig stål,

det alterbål, hvor vor sjæl skal ildnes

det flammer hedest i Bjarkemål.

Så syng da, Danmark, lad hjertet tale,

thi hjertesproget er vers og sang,

og lære kan vi af nattergalen,

af lærken over den grønne vang.

Og blæsten suser sin vilde vise,

og stranden drøner sit højtidskvad,

fra hedens lyng som fra stadens flise

skal sangen løfte sig ung og glad.

Kilder: Det Kongelige Bibliotek, DR.

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere