Blogger græd på Instagram: Så blev antallet af donorer tidoblet

Mette Marie Lei Lange har virkelig sat gang i antallet af donorer af både blod og stamceller

Mette Marie Lei Lange står bag de mange stigninger i tilmeldte donorer. Foto: Privat
Mette Marie Lei Lange står bag de mange stigninger i tilmeldte donorer. Foto: Privat

En helt vild positiv udvikling har ramt stamcelle- og bloddonationer i Danmark.

Én enkelt blogger har siden torsdag fået folk til at tilmelde sig, og det gjorde hun ved at dele en personlig historie på det sociale medie Instagram.

- Det hele startede med, at jeg fik en privat besked om en lille pige, der hedder Ea, fortæller Mette Marie Lei Lange til Ekstra Bladet.

Pigen havde brug for en stamcelledonation, så hun kunne overvinde den leukæmi, der desværre var kommet tilbage efter et ellers endt sygdomsforløb.

- Hun fortalte, at der ikke var noget match. Hverken i Danmark eller internationalt, og det rørte mig, forklarer bloggeren, der på Instagram har 55.000 følgere.

Mette Marie Lei Lange blev overrasket over, hvor nemt det egentlig er at være stamcelledonor, og hun besluttede at dele sin nye viden på Instagram.

- Efter jeg havde fået beskeden fra Ea, fandt jeg også ud af, at en dreng fra den vej, jeg bor på, har fået leukæmi. Når det pludselig handler om to syge børn, der måske kan hjælpes af noget, der er så let, meldte jeg mig med det samme, fortæller hun.

Mette Marie Lei Lange er meget stolt af, at så mange har valgt at tilmelde sig. Foto: Privat
Mette Marie Lei Lange er meget stolt af, at så mange har valgt at tilmelde sig. Foto: Privat

Kæmpe vækst
Efterfølgende delte bloggeren historien på Instagram - og så gik det stærkt.

- Jeg fik hurtigt over 1000 beskeder fra folk, der også havde tilmeldt sig, det var helt vildt.

Moren til to, der er gift med skuespilleren Jon Lange, fik besked fra Bloddonorerne i Danmark om, at der var kommet vanvittigt mange tilmeldinger.

- Der var kommet 2000 nye bloddonorer og 1500 nye stamcelledonorer, fra jeg lagde historien ud. Jeg fik fortalt, at der i januar havde været 195 nye tilmeldinger, men i torsdags var tallet så 1500 stamcelledonorer, så det er jo tidoblet.

Hun forklarer, at man hos organisationen er 'blæst helt bagover' over de mange tilmeldninger.

- De er overraskede over, hvor meget en enkelt influencer kan gøre, siger hun fortsætter.

- Så let er det slet ikke hver gang, men jeg lever jo af, at folk lytter til mig, men det er første gang, at noget jeg har lavet er gået så viralt.

Normalt er det cremer, sofaer og andre materielle ting, som bloggeren prøver at skabe opmærksomhed omkring. Det bliver hun betalt for.

- Men jeg er ikke blevet betalt for det her. Denne her gang formidler jeg et budskab, som berører os alle.

'Det ramte mig lige i stamcellen'
Måden Mette Marie Lei Lange valgte at formidle historien på var også atypisk.

- Jeg sad jo der i mit nattøj med tåre i øjnene og sådan er mine følgere ikke vant til at se mig. Med denne her historie blev jeg virkelig ramt i hjertekuglen.

Den populære blogger håber på, at endnu flere vil tilmelde sig.

- Jeg er glad for, at historien kommer så langt ud. Jeg sad også og græd på vejen hjem i bilen efter et interview, fordi det er så vildt. Jeg har jo egentlig bare lavet en story, men nu er vi en masse mennesker, der går sammen, og det synes jeg virkelig er fantastisk. Jeg er meget stolt.

Mette Marie Lei Lange vil derfor også meget gerne fortsætte arbejdet i den gode sags tjeneste.

- Jeg snakkede med Bloddonorerne i Danmark, og jeg fortalte, at jeg gerne ville være ambassadør for det her. Så sagde han: 'Det tror jeg faktisk allerede, du er'. De er selvfølgelig i opstartsfasen, for de har ikke brugt influencerer på denne her måde før. Men nu er jeg jo tilmeldt, og jeg vil naturligvis lægge billeder op, når jeg skal tappes for blod hver fjerde måned.

Der er endnu ikke noget nyt, om de mange nye tilmeldinger kommer til at gøre en forskel for historiens hovedperson Ea, men Mette Marie Lei Lange er stadig i kontakt med pigens mor.

- Jeg håber da utroligt meget på, at der kommer et match.