Dansk ballet-stjerne anklaget for sexchikane

Balletchef Peter Martins, 71, undersøges for påstand om sexchikane på New York City Ballet i USA, skriver avis

Peter Martins ankommer til forårsgallaen på New York City Ballet i 2014. Foto: Polaris
Peter Martins ankommer til forårsgallaen på New York City Ballet i 2014. Foto: Polaris

Peter Martins, der har stået spidsen for New York City Ballet siden 1980’erne, er blevet anklaget for sexchikane i et anonymt brev. Det rapporterer New York Times.

Anklagerne mod den danske koreograf og danser undersøges nu både af New York City Ballet og School of the American Ballet, hvor han underviser.

Peter Martins, 71, vil dog ikke undervise på skolen, mens anklagerne mod ham undersøges, oplyser School of the American Ballet i en erklæring til avisen.

- Vores studerendes sikkerhed og velbefindende er vores absolutte prioritet, lyder det i erklæringen, der fortsætter:

- Sammen med New York City Ballet har vi hyret et uafhængigt advokatkontor, der specialiserer sig i den slags spørgsmål trods brevets anonyme karakter samt mangel på detaljer.

- Ind til videre har undersøgelsen ikke understøttet beskyldningerne i brevet eller fundet grund til at være bekymret for de studerendes sikkerhed, lyder det.

Den danskfødte balletchef i New York, Peter Martins. Foto: AP
Den danskfødte balletchef i New York, Peter Martins. Foto: AP
 

Ifølge New York Times undersøges Peter Martins blandt andet for at ’have diskuteret romantiske forhold’, som han angiveligt har haft med kvindelige dansere. Det er ikke bekræftet af balletkompagniet.

Siden 2010 har New York City Ballet haft en regel om, at ledere på balletten ikke må have et seksuelt forhold til folk, der arbejder under dem.

Smækker røret på
Ekstra Bladet har kontaktet Peter Martins på hans telefonnummer i New York, men han ønskede ikke at uddybe oplysningerne i amerikansk presse.

- Hvad vil du, spørger han Ekstra Bladet og smækker røret på, da vi beder om en kommentar til beskyldningerne.

Han var en smule mere meddelsom over for New York Times, der også kontaktede ham telefonisk mandag.

- Balletten har allerede adresseret det, svarede han og afviste yderligere kommentarer.

Dansk superstjerne
Peter Martins var allerede en stjerne på Den Kongelige Ballet i København i 1960'erne, da han sluttede sig til New York City Ballet i 1970. I 1983 blev han balletmester i balletkompagniet.

New York City Ballet har ikke reageret på Ekstra Bladets henvendelse.

Det er anden gang på to dage, at hæderkronede, amerikanske kulturinstitutioner er blevet hvirvlet ind i den globale #MeToo-kampagne, som har sat fokus på seksuelle overgreb og sexchikane.

Søndag oplyste The Metropolitan Opera i New York, at operaens dirigent og tidligere musikdirektør James Levine er blevet suspenderet. Det sker, mens man afventer en undersøgelse af flere påstande om seksuelle overgreb mod ham.

Se også: Operaen i New York suspenderer dirigent efter sexanklager