Dansk komiker mobbet: Jeg fik hevet bukserne af

Ruben Søltoft husker den ængstelige folkeskoletid, hvor han prøvede at passe ind mellem mobbere og mobbeofre

Se Ruben Søltofts transformation fra voksen komiker til akavet teenager, når han skal spille Terkel. (Video: Have Kommunikation)

Komiker Ruben Søltoft er så småt klar til premieren på 'Terkel - The Motherfårking Musical', hvor han skal spille den ængstelige 6. klasse-elev Terkel.

Terkel forsøger at overleve i et hårdt miljø, hvor mobberne Sten og Saki konstant er på jagt efter nye ofre, imens den dyreelskende vikarlærer Gunnar Bjerre forsøger at slå ham ihjel, fordi han har sat sig på en edderkop.

Filmen, der ved første øjekast ligner en udpræget børnefilm, men langtfra er det, er kendt for sit grove sprog og underholdende karakterer.

Ruben Søltoft mener, at den har sin fulde berettigelse som musical i 2019, fordi problemstillingerne er de samme som dengang.

- Den er vigtig, fordi den behandler et emne som mobning. Det er sindssygt voldsomt i musicalen med vold og drab blandt børn i en 6. klasse og hård mobning af en buttet pige.

- Vi er inde i en tid, hvor alt er meget politisk korrekt, og man virkelig ikke må sige noget forkert. På den måde er den meget befriende, fordi den er så meget over grænsen, siger han.

Film Tidligere barnestjerne taler ud: 'Anden' har givet mig ar på sjælen

Kan genkende sig selv
Søltoft, der for første gang spiller med i en musical, har haft sine udfordringer med rollen som Terkel, der er meget anderledes, end hvad han er vant til som komiker.

Terkel er en passiv karakter, og hans rolle er egentlig at være publikums reaktion, når de andre karakterer, som Sten og Saki, gakker ud, fortæller Søltoft.

- Jeg kan nemt nikke genkendende til den der sindstilstand, som Terkel er i. Det var hele tiden behovet for at passe ind, som jeg - men også alle andre - havde.

- Han er jo hele tiden fucking bange. Selv når Terkel smiler og griner, så er det kun med munden. Øjnene er stadig på vagt over for nye farer, siger han.

31-årige Ruben Søltoft har tilsyneladende ikke oplevet noget eller tænkt en tanke i sit liv. Det prøver han så at bruge som afsæt for  endnu et soloshow. Foto: Nicolas Seth. Anmeldelser Selvfed stand-up stjerne på usædvanlig slap line

Som ung gik Søltoft, ligesom Terkel, på en skole med meget mobning. Han husker blandt andet en episode, hvor en fyr smurte en madpakke ud i ansigtet på en af de andre elever.

- Der er mange ting jeg godt kan spejle mig i fra folkeskoletiden. Jeg mobbede ikke, men jeg stoppede det heller ikke, fordi jeg var bange for, at det gik ud over mig selv.

- Når man ser tilbage på det, så er det underligt, man ikke sagde 'Hvad fanden laver du?'. I stedet sad man bare der og tænkte: 'Jeg håber ikke, jeg er næste mand'.

Fra venstre: Adam som Sten, Martin Brygmann som Arne Nougatgren, Ruben Søltoft som Terkel, Lea Thiim Harder som Dorit, Clemens som Jason, Thomas Bo Larsen som Stewart Stardust og Noah som Saki. Foto: PR
Fra venstre: Adam som Sten, Martin Brygmann som Arne Nougatgren, Ruben Søltoft som Terkel, Lea Thiim Harder som Dorit, Clemens som Jason, Thomas Bo Larsen som Stewart Stardust og Noah som Saki. Foto: PR

Mobbet med lille tissemand
Et andet voldsomt eksempel, han husker tilbage på, var en dag i bruseren efter idræt. Søltoft var en af de drenge i klassen, der sidst kom i puberteten. I den periode begyndte en ny dreng i klassen, der var lidt længere fremme i sin udvikling.

- En dag sagde han i bruseren: 'Hvem har egentlig den mindste pik?' Så stod vi bare der og tænkte "Pik? Altså vi har alle sammen en?' Så blev det mig.

- Det blev jeg mobbet meget med faktisk. Jeg blev holdt fast til børnefødselsdage og fik trukket bukserne af, imens alle stod og pegede. Det var voldsomt.

- Der var sindssyge mobbeeksempler på min skole, og der var nogle, der oplevede meget værre ting end mig. Men der var ikke nogen, der sprang ud fra tredje sal som Fede Dorit, siger han med henvisning til pigen i 'Terkel i Knibe', der begår selvmord, efter at Terkel har afvist hendes kærlighedserklæring.

Komikeren Thomas Warberg er blevet en del kilo lettere, siden han blev her blev fotograferet i 2011. Foto: All Over Press Danske kendte Vild forvandling: Dansk komiker er slet ikke til at kende

'Terkel - The Motherfårking Musical' har allerede solgt 70.000 billetter. Den er instrueret af Nikolaj Cederholm, der også har været med på flere af Anders Matthesens soloshows.

Musicalen har premiere 14. februar i Tivolis Koncertsal.