Dansk sangerinde prøver lykken i engelsk 'X Factor'

- Det går ikke at stille op i Danmark, siger sangerinden, der har udgivet adskillige plader herhjemme

Monique Spartalis drømmer om at blive dommer i et danske talentshow. Foto: Steen Evald
Monique Spartalis drømmer om at blive dommer i et danske talentshow. Foto: Steen Evald

I en alder af 52 år har Monique Spartalis kastet sig ud på gyngende grund.

Fredag stillede hun sig op i køen af håbefulde sangtalenter i regnvåde Birmingham i England for at gå til audition på den engelske udgave af 'X Factor'.

- Jeg stod i køen præcis som alle andre og blev gennemblødt, men det var så fedt. Det gik rigtig godt og jeg var helt høj bagefter, fortæller sangerinden til Ekstra Bladet.

Monique Spartalis var ikke inde og synge foran Simon Cowell. Det var en pre-audition, danskeren var med i. Hun fik kun lov til at synge ét vers af nummeret 'Get Here', og nu er der bare at vente på dommen over hendes videre 'X Factor'-skæbne.

- Man får først noget at vide i slutningen af juli. Og man hører kun noget, hvis man er gået videre, så det er lidt nervepirrende, siger sangerinden, der ikke var nervøs, men spændt under sin pre-audition.

Droppede udklædning
- Jeg har jo prøvet at optræde så mange gange, og jeg lod sangen tale. Men det handler selvfølgelig om at gøre sig bemærket. Og præcis som i Danmark, var der nogen, der er havde klædt sig ud og alt muligt. Jeg havde bare taget pænt tøj på, siger Monique Spartalis, der ikke ved, om det er en hæmsko for hende, at hun bor ikke bor i England, når nu det er engelsk 'X Factor', det handler om.

- Hvorfor valgte du at prøve 'X Factor'-lykken i England?

- Det går ikke at stille op i Danmark, siger sangerinden, der har medvirket på over 30 plader herhjemme og har mere end en håndfuld soloalbums med i rygsækken.

Dansker i engelsk 'X Factor'

Monique Spartalis er ikke den første dansker, der stiller op i den engelske udgave af 'X Factor'.

I 2016 stillede Sada Vidoo - også kendt som den levende dukke - op i talentshowet. Den danske sangerinde nåede på bootcamp med Sharon Osbourne som mentor, men eventyret sluttede for hende i six-chair challenge.

- Forskellen på Sada Vidoo og mig er, at hun boede i England, da hun stillede op. Men nu må vi se, om det får betydning for mig, at jeg bor i Danmark, siger Monique Spartalis.

Sada Vidoo stillede i 2017 op i Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Northern Light'.

 

Monique Spartalis har stor erfaring med talentshows, men det er mere fra den anden side af bordet. Ud over at være sangerinde, er hun psykoterapeut og coach og har hjulpet mange talenter, der har stillet op i sangkonkurrencer.

- Jeg elsker at hjælpe andre. At inspirere og se folk udvikle sig, og det er ingen hemmelighed, at det er den vildeste drøm for mig at blive dommer i et stort talentshow herhjemme. Men jeg er aldrig blevet spurgt, siger hun.

Ideen om selv at prøve lykken i en sangkonkurrencen begyndte for alvor at gro på Monique Spartalis, da hun for et år siden mistede sin far.

- Han har altid opfordret mig til at følge mine drømme og han levede efter troen på, at alt er muligt. Hans død satte tanker i gang hos mig om, at livet er kort, og at det derfor skal bruges!, siger sangerinden, der i farens ånd har bestemt sig for, at hun ikke vil ærgrer sig over de ting, hun ikke får gjort. Så hellere bare kaste sig ud i det.

- Følg dine drømme. Det er aldrig for sent, sagde min far altid til mig, siger sangerinden. Foto: Bo Nymann
- Følg dine drømme. Det er aldrig for sent, sagde min far altid til mig, siger sangerinden. Foto: Bo Nymann

- Jeg ved jo godt, at jeg har alderen imod mig, men nogle gange skal man bare vove lidt. Kaste sig ud i ting og komme ud af sin comfortzone, siger Monique Spartalis.

- Og så er det nok meget sundt, at jeg smager min egen medicin. Jeg coacher jo mange unge i det her. Nu ved jeg, hvordan det er, siger hun med et grin.

Monique Spartalis håber, at Simon Cowell vil se hende til audition senere på året, men hun har ikke tænkt sig at sidde med hænderne i skødet og vente og og vente.

På torsdag udsender hun endnu et album. 'The Greatest Love Songs' hedder det og indeholder fortolkninger af de største kærlighedssange i verden.

- I bund og grund synes jeg, at vi skal give hinanden mere kærlighed. Det skal vi ikke være så nærige med, siger Monique Spartalis.