Dansk sangerinde skal hjælpe kvinder i Afrika

Den danske sangerinde Barbara Moleko bliver ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp, og hendes første fokusområde bliver kvinder i Afrika.

Barbara Moleko på Smuk Fest. (Foto: Jonas Olufson)
Barbara Moleko på Smuk Fest. (Foto: Jonas Olufson)

Hun er født i Danmark, men opvokset i både Sydafrika og Mozambique, før hun som 12-årig vendte tilbage til sit danske hjemland.

Sangerinden Barbara Moleko, der har toppet hitlisterne med numre som 'Dum for dig' og 'Helt min egen', og som i efteråret tog danskerne med storm i 'Toppen af Poppen', har dog langt fra glemt sine afrikanske rødder.

Og når hun i næste uge rejser til Uganda for at mødes med en række kvinder i det fattige land, er det hendes første opgave i rollen som ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp. En rolle, der betyder meget for hende.

- Jeg håber, at jeg kan formidle noget videre til danskerne, så man frem for at give penge, fordi man har dårlig samvittighed, i stedet giver penge, fordi man kan se, at der er et behov for en udvikling, og at den udvikling kommer til at gavne os alle sammen, siger Barbara Moleko.

Sangeren Basim og skuespilleren Mathilde Norholt var med til at samle mere end 100 millioner kroner ind til velgørenhedsprojekter.(Foto: instagram) Event & Kultur Velgørende kendisser samlede millioner ind

At være i en position, hvor hun kan være med til at sætte fokus på tredjeverdenslandene betyder meget for hende.

- Jeg tror, jeg kan være en god portal til min fanbase og de mennesker, jeg kan nå gennem min musik. Og dem vil jeg gerne fortælle, hvad jeg tænker og føler om de her ting. Jeg håber, jeg kan formidle nogle følelser videre, siger sangerinden, der med egne ord har fået nødhjælpsarbejde ind med modermælken.

- Mine forældre mødte hinanden gennem hjælpearbejde og har arbejdet for menneskerettigheder og ligestilling både for race og køn. Jeg lærte tidligt, at man skal gøre det, man kan: At man skal yde efter evne, fortæller Barbara Moleko, der stadig har billeder af den voldsomme fattigdom, hun så i Sydafrika og Mozambique printet ind på nethinden.

Sangerinden Barbara Moleko blev for alvor kendt, da hun sammen med rapperen L.O.C lavede nummeret 'Helt min egen'. (Foto: Rasmus Baaner) Danske kendte Gravide Moleko får hjælp af andre kendis-mødre

- Jeg har set mennesker, der har haft brug for hjælp, men som jeg ikke kunne hjælpe. Og det gør indtryk. Jeg har virkelig svært ved at forstå uretfærdighed. Jeg har en stor retfærdighedsfølelse og et behov for at gøre noget for dem, der ikke selv kan, siger hun og uddyber:

- Jeg ved ikke, om det har noget at gøre med mine afrikanske aner, eller om det bare har noget at gøre med, at jeg er vokset op i Danmark, hvor man er så privilegeret. Man lærer virkelig at værdsætte det, når man hjælper nogen, der ikke er så privilegerede. Jeg tror, jeg er mere bevidst om den ulighed, der findes i verden, fordi jeg er har set den, siger hun.

På trods af bækkeløsning bliver Barbara Moleko ved at spille. (PR:foto Sony Music) DK MusikNYT Højgravid Barbara Moleko: Jeg spiller til det sidste