Dansk skuespillerinde trækker stikket: Ikke mere teater

70-årige Solbjørg Højfeldt har besluttet, at hun stopper som skuespillerinde på teateret

Skuespillerinden Solbjørg Højfeldt har spillet teater i over 40 år, men det er snart slut. Foto: Mathias Svold
Skuespillerinden Solbjørg Højfeldt har spillet teater i over 40 år, men det er snart slut. Foto: Mathias Svold

Efter mere end 40 år på de skrå brædder har skuespillerinden Solbjørg Højfeldt sagt stop.

Det fortæller hun til BT.

Den 70-årige skuespillerinde fortsætter med at lave film og tv, men forestillingen 'Kvinden ved 1000 grader' bliver sidste chance for at se den Solbjørg Højfeldt på scenen.

- Jeg har været freelanceskuespiller i over 45 år, og det er hårdt både for fysikken og for psyken, så på et tidspunkt skal man jo holde op. Jeg har haft to dejlige opgaver på Betty Nansen med 'Requiem' og med min egen forestilling 'Kvinden ved 1000 grader', så hvorfor ikke stoppe med to så dejlige ting?, forklarer hun til Ekstra Bladet.

Til maj optræder Solbjørg Højfeldt for sidste gang, men hun har længe vidst, at stykket ville blive hendes sidste.

- Det er næsten to år siden, at jeg besluttede mig for det. Jeg tænkte, at nu havde jeg to gode opgaver, og jeg har også meget at lave ved siden af. Jeg begynder at kunne mærke, at kroppen bliver stivere og trættere på en anden måde, end den har gjort tidligere, erkender hun og tilføjer:

- Så tænkte jeg, at der ikke var nogen grund til at blive ved, til jeg skulle kravle ned af scenen. Man kan jo lige så godt gå, mens man stadig er opretstående.

Se også: Dansk stjerneskuespiller nu sikret pensionen

Får sin fritid tilbage
Gennem sin karriere har Solbjørg Højfeldt både lavet teater, film og tv. Hun har blandt andet medvirket i 'Langt fra Las Vegas', 'Riget' og senest i DR-serien 'Herrens Veje'.

- Jeg vil gerne have mere tid til andre ting. Når man laver film og tv, er det næsten umuligt at have et teaterarbejde samtidig. Det kunne vi klare i vores unge dage, men det kan jeg ikke klare mere, fortæller hun,

Med sin beslutning om teater-stoppet, får hun også mere tid til at være sammen med sin ægtemand, skuespilleren Henning Jensen.

- Det er jo et helt liv, hvor man har været på arbejde, når alle andre fri. Det bliver også sjovt at prøve, at man ikke skal afsted lørdag og søndag, siger hun.

Claire Ross Brown, Pernille Højmark og Susanne Bjerrehuus har alle været udsat for sexchikane i forskellige former gennem karrieren. Foto: Anthon Unger, Jonas Pryner Andersen og Tariq Mikkel Khan Kendte Kendte danske filmkvinder: Vi blev også sexchikaneret

Og selvom en lang teaterkarriere er slut, er Solbjørg Højfeldt ikke i tvivl om, at hun har truffet det rette valg.

- Nu skal jeg i gang med mit eget stykke, og jeg glæder mig, for jeg elsker at stå på en scene. Men det er lige som om, at det udmønter sig mere og mere inde i mig, at det var en god beslutning, slår hun fast.