DR-pilot fanget på andet døgn i Egypten: - Det er et rent mareridt

Vejr-værten Morten Lynge arbejder også som pilot. Fredag skulle han havde fløjet hjem med 151 gæster, men de er endnu ikke kommet afsted

Dr's pilot- og vejrvært briefer lørdag aften de frustrerede passagerer. Foto: Privat
Dr's pilot- og vejrvært briefer lørdag aften de frustrerede passagerer. Foto: Privat

Tålmodigheden er ved at være brugt op for de mange mennesker, der fredag skulle være kommet hjem fra ferie i solrige Sharm el Sheikh.

De 151 gæster, der rejser med Atlantis Rejser, er fanget på andet døgn i Egypten, og der er lange udsigter til, at de igen kan sætte fødderne på dansk grund.

- Ingen har mere rent tøj. Der er cirka 20 små børn og babyer samt flere gravide. Grænsen for det gode humør er nået, og stemningen er meget anspændt, siger Niels Berg til Ekstra Bladet. Han er en af de mange frustrerede gæster, der i øjeblikket er fanget i det egyptiske.

- I går nat blev vi ringet op klokken et og fik at vide, at vi skulle være klar klokken fire. En time senere var det klokken otte. Så var det klokken 15, og nu er vi stadig ikke kommet afsted. Det er grotesk.

Vejrvært og pilot
DRs vejrvært Morten Lynge er senior-kaptajn på flyet, der endnu står på jorden på grund af tekniske problemer. Det betyder, at han helt rutinemæssigt er instruktør for de to erfarne piloter.

Morten Lynge er ud over jobbet som vejrvært ansat som pilot hos DAT, Danish Air Transport, der er charteret af Atlantis Rejser til at flyve på ruten mellem København og Sharm el Sheikh, og hos DAT er man voldsomt ærgerlig over situation.

Morten Lyngholm er kendt fra DR Vejret, når han fortæller om sol og regn. Foto: DR
Morten Lyngholm er kendt fra DR Vejret, når han fortæller om sol og regn. Foto: DR

- Det er et rent mareridt. Det er meget usædvanligt, siger Jesper Rungholm, der er luftkaptajn og direktør i DAT.

Han fortæller, at det er et sammentræf af et utal af uheldige og ærgerlige omstændigheder, der gør, at gæsterne stadig befinder sig i Egypten.

De første meldinger gik ifølge Rungholm på, at det var et relæ, der var gået i stykker. Derfor blev passagererne bedt om at blive i flyet, mens det blev lavet. Fejlen viste sig at være en anden - en ødelagt hydraulisk pumpe.

Danske kendte DR-vært har født

- Først troede vi, at vi kunne skaffe den fra Kairo, men vi måtte sende et fly fra Danmark over London for at komme ned med en ny pumpe. Nu viser det sig så, at det heller ikke er den. Faktisk har vores piloter, der er erfarne AirBus-piloter, aldrig oplevet sådan en fejl på et fly, og det kan altså vise sig, at det bliver en større reparation, før flyet kommer i luften, så lige nu arbejder vi med alternative løsninger for passagerne, siger Jesper Rungholm til Ekstra Bladet.

Læs også: Vejrværterne Jesper Theilgaard (tv) og Søren Jacobsen skulle allerede i august give besked, om de vil til Jylland. Foto: DR TV DR-værter tvangsflyttes til Aarhus: Se om de fortsætter på skærmen

Ærgerligt og dyrt
Han har stor forståelse for, at gæsternes tålmodighed er ved at være opbrugt.

- Der er ingen, der er mere ærgerlige over det her end os, og det kommer til at koste os dyrt. Vi skal selvfølgelig udbetale den kompensation, passagerne har krav på, og så er det heller ikke gratis at sende et fly til Egypten med reservedele, siger Jesper Rungholm, der ikke er i tvivl om, at problemerne kommer til at koste selskabet på den forkerte side af halvanden million kroner.

- Men passagernes sikkerhed kommer altså før noget andet, fastslår han.

Også hos Atlantis Rejser føler man med de 151 gæster, der venter på at komme hjem fra ferie.

- Vi beklager situationen så meget. Vi har aldrig prøvet noget lignende, og vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at det ville trække ud så længe, siger kommunikationschef Pernille Ammitzbøll.

- Vi føler rigtig meget med alle dernede. Både med børnefamilier og alle dem, der skal hjem på arbejde. Men vi prøver at gøre det så tåleligt for dem dernede som muligt. Alle er indlogeret på et firestjerners hotel med all inclusive. Men vi er da godt klar over, at folk bare vil hjem nu. Og tro mig, vi arbejder på højtryk for at finde en løsning!, siger hun.

På vej hjem fra 'Sporløs'-optagelser var Ditte Haue og hendes redaktør ude for et uheld. Foto: Bjarne Bergius/DR Danske kendte Vildt forskrækket DR-vært: Bilen tippede, og hjulet var knækket af

Lige nu arbejder måde DAT og Altantis Rejser på at skaffe et andet fly, der kan flyve de strandede gæster hjem.

Sidste nye er, at passagerne skal flyve hjem i nat.

- Vi har netop fået fat i et fly, der kan flyve fra Aarhus til Egypten i sent i aften. Det betyder, at passagerne kan flyve hjem i dag og lander i Kastrup mandag morgen klokken 8, siger Jesper Rungholm.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Lynge.