DR-stjerne tilbageholdt: Forhørt i flere timer

TV-journalisten Abdel Aziz Mahmoud fik sig en ubehagelig oplevelse, da han var i Libanon i forbindelse med DR2-programmet 'Adgang med Abdel'

Journalst og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud blev tilbageholdt i flere timer og ført ind i et rum med torturredskaber i forbindelse med optagelserne til et DR-program. Foto: Finn Frandsen
Journalst og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud blev tilbageholdt i flere timer og ført ind i et rum med torturredskaber i forbindelse med optagelserne til et DR-program. Foto: Finn Frandsen

Se også: Nikita Klæstrup overrasker: Sådan har du aldrig set hende før

Se også: Model vrisser over gratis nøgenbilleder

Journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud havnede for få uger siden i fedtefadet, da han sammen med Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, skulle ind i Libanon i forbindelserne med optagelserne til programmet 'Adgang med Abdel', som bliver sendt på DR2 onsdag aften.

Her blev han frataget sit pas og tilbageholdt af myndighederne i flere timer.

Se også: Barnebarnet om dødssyge Kløvedal: Sådan har han det

Selvom Abdel Aziz Mahmoud var sammen med to andre fra Dansk Flygtningehjælp og en fotograf fra DR, var det kun ham, der blev tilbageholdt.

- Det startede allerede i paskontrollen, da jeg kom ind i landet. Her blev jeg hevet til side og stillet enormt mange spørgsmål. Jeg blev spurgt, om jeg er palæstinenser, om jeg er libaneser. De spurgte også ind til mine forældre, og om jeg tidligere havde været i Israel. Jeg ville ikke lyve, så jeg svarede ærligt. Jeg har været mange gange i landet, men jeg er aldrig blevet behandlet sådan før, siger han til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Abdel under optagelserne til 'Adgang med Abdel'. Foto: Lena Odgaard
Abdel under optagelserne til 'Adgang med Abdel'. Foto: Lena Odgaard

Adel Aziz Mahmouds forældre er begge født i Libanon, men hans bedsteforældre kommer fra Palæstina. Da paskontrolløren fandt ud af det, brød helvede løs.

- Jeg sagde jo nej til, at jeg er palæstinenser, og jeg viste dem mit danske pas. Jeg prøvede at overbevise dem om, at jeg altså er dansk, men det var de ikke tilfredse med, og mit danske pas talte af en eller anden grund ikke. De valgte derfor at beholde det, og jeg blev herefter sendt rundt fra den ene til den anden i uvished om, hvad der skulle ske, siger han.

Se også: Kendt tv-vært om bruddet: Derfor sagde jeg op

Rum med køller og håndjern
Men galskaben stoppede ikke der. Abdel Aziz Mahmoud fik efterfølgende at vide, at han skulle møde i militærdomstolen dagen efter, og at han der ville få sit pas tilbage. Det gik dog langt fra så let, som tv-værten havde håbet.

Efter en hel dags venten blev han nemlig i stedet bedt om at hente sit pas hos den libanesiske efterretningstjeneste næste dag.

- Jeg mødte så op, og til at starte med var de uniformerede efterretningsfolk søde nok. Men så blev jeg taget med ind i et forhørslokale, som egentlig bare var et gammelt kontor, hvor jeg igen blev udspurgt. Her så jeg så, at der var et lysstofrør, en stol i midten, et sæt håndjern, der var fæstnet til bordet og køller i tre forskellige størrelser. Det lignede torturredskaber, fortæller han.

- Den ene kølle i rummet var knækket midt over, og jeg tænkte med det samme, at det var fordi, den var brugt så meget. Mit hjerte stoppede fuldstændig. Jeg begyndte at svede og samtidig tænkte jeg, om de havde noget på mig, som gjorde, at de ville tage de der køller i brug på mig. Forhøret i det rum varede tre timer, og spørgsmålene blev bare ved og ved. Jeg begyndte virkelig at føle, at der var tale om en decideret frihedsberøvelse, og det gjorde mig vred, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet...

Abdel nåede den sidste dag at få nogle optagelser med Andreas Kamm, der viste rundt i Tripoli. Foto: Lena Odgaard
Abdel nåede den sidste dag at få nogle optagelser med Andreas Kamm, der viste rundt i Tripoli. Foto: Lena Odgaard
 

Heldigvis blev køllerne ikke taget i brug, og Abdel Aziz Mahmoud kunne ånde lettet op. Alligevel skulle der gå yderligere tre timer og flere hektiske sms-beskeder til den danske ambassade, DR og Dansk Journalistforbund, før Abdel Aziz Mahmoud endelig fik sit pas tilbage.

- Jeg blev ved med at insistere på, at jeg skulle have mit pas, og til sidst kom jeg ind til en kvinde, der gav mig mit pas tilbage, mens hun sagde: 'Til lykke, du er hvid og ren', fortæller han.

- Derfra gik det stærkt. Jeg var jo kommet for at arbejde, og jeg var blevet flere dage forsinket, fordi jeg ikke måtte forlade stedet, så længe jeg ikke havde mit pas. Jeg havde ikke fået morgenmad, frokost eller været på toilettet, men jeg var nødt til bare at skynde mig ud i bilen for at kunne nå mit fly til Tripoli for at lave de 40 minutter til programmet, som vi så heldigvis også endte med at få i kassen, fortsætter han.

Se også: Abdel sprang ud som homo: Reaktionerne har været fantastiske

Deler oplevelsen på Facebook
Selvom det er ved at være to uger siden, at Abdel Aziz Mahmoud var i Libanon i forbindelse med optagelserne, valgte han tirsdag at dele sine oplevelser på sin Facebook-profil.

- Oplevelsen sidder stadig i dag, og da vi ikke kan undgå at tage episoden med i tv-programmet i aften, valgte jeg at skrive opslaget, hvor jeg uddyber mine tanker. Jeg vil med opslaget gerne fortælle, at jeg ville ønske, at jeg havde den samme frihed, som alle andre danskere har med deres danske pas. Man kan jo i princippet rejse, hvorhen man vil, når man vil med et dansk pas. Det troede jeg også, at jeg kunne. Men det er jeg blevet bekræftet i, at jeg ikke kan, siger han.

Abdel Aziz Mahmouds opslag om episoden er i skrivende stund blevet set mere end 15.000 gange.

- Reaktionerne på min Facebook har været meget positive og opbakkende. Flere skriver og spørger, om jeg er okay. For mig er det vigtigt at understrege, at det her ikke handler om min personlige sikkerhed, men lige så meget om en frustration over, at jeg ikke kan få lov til at arbejde frit som journalist, og at jeg ikke føler, at jeg får lov at høre til nogen steder. Det er frustrerende ikke at føle, at man har et tilhørssted, for når man er i Danmark fortæller folk mig, at jeg ikke er dansk nok, og det samme gør de jo så i Libanon, siger tv-værten.

Se også: Abdel vælter sig i tilbud

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen