Ekspert: Derfor elsker kvinder Fifty Shades

Bestseller-trilogiens succes skyldes langt hen ad vejen kærlighedshistorien, lyder det fra sociolog Emilia van Hauen

Emilia van Hauen ved onsdagens gallapremiere på Fifty Shades of Grey. (Foto: Mogens Flindt).
Emilia van Hauen ved onsdagens gallapremiere på Fifty Shades of Grey. (Foto: Mogens Flindt).

Bogen er blevet solgt i over 100 millioner eksemplarer verden over, og onsdag aften strømmede især kvinder til galla-premieren på filmatiseringen af 'Fifty Shades of Grey'.

Og ifølge sociolog og trend-rådgiver Emilia van Hauen, der holdt åbningstalen til galla-premieren, er der særligt en grund til, at E. L. James' bestseller-trilogi har opnået så stor succes:

- Det er først og fremmest, fordi det er en god kærlighedshistorie.

- Og så tager den jo fat i det der med, at kvinder rent faktisk har lyst. Det er som om, dat et bliver ved med at komme bag på folk, hver gang der er en bog, der handler om det, siger hun til Ekstra Bladet.

Anne Louise Hassing, Kaya Brüel, Sofie Lassen-Kahlke og Trine Gadeberg. (Foto: Mogens Flindt). Danske kendte Galleri: Kendte strømmede til Fifty Shades-premiere

'Feminisme-snobberi'
- Men er det ikke et gammeldags syn på kvinden, at hun skal være underlagt manden og hans lyster, som det er tilfældet i Fifty Shades of Grey?

- For mig at se er det den mest forfejlede konklusion, der er på den bog - for det er hende, der bestemmer hele vejen igennem, hvad hun vil, og hvad hun ikke vil. Hun har jo et frit valg, siger van Hauen og fortsætter:

- Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg, at det er feminisme-snobberi, at der er så mange, der er oppe at køre over, at hun godt kan lide S/M. Hun gør det jo, indtil hun ikke vil mere. Man må simpelthen til at give kvinder credit for, at de selv kan sige stop, når de vil, siger hun.

Danske kendte Mascha Vang og Andreas Bo: Vi er SM-eksperter