Fie tabte 70 kilo: Nu kæmper hun med depression

Fie Friedrichsen tabte halvdelen af sin kropsvægt. Men hun undervurderede vigtigheden af at arbejde med sin psyke

Fie Friedrichsen har ondt i livet. (Fotocollage: Jan Unger/Privatfoto)
Fie Friedrichsen har ondt i livet. (Fotocollage: Jan Unger/Privatfoto)

- Da jeg var 18 år, blev jeg diagnostiseret med depression, stress og angst. Det ikke noget 'vildt' som sådan. Det er der faktisk skræmmende mange, der kæmper med efterhånden (bare i det skjulte.) På trods af, at jeg havde det elendigt, ikke havde mod eller lyst til livet, hadede mig selv og min manglende livsglæde og optimisme - formåede jeg at tabe mig 70 kilo på to år, og efterfølgende brugte jeg endnu et år på at få fjernet overskydende hud. Jeg glemte bare at arbejde med min psyke, og undervurderede nok vigtigheden af det.

Se også: Sådan ser 'Fede Fie' ud i dag: Her er mine smukke ar

Sådan skriver 22-årige Fie Friedrichsen hudløst ærligt på sin Facebook. Hun blev landskendt, da hun stod frem og fortalte om sin kamp mod overvægt. Som 19-årig vejede hun 140 kilo, og to år senere nåede hun ned på 70 kilo.

Kampen mod overvægt har været hård for Fie - især, da hun blev mobbet med de overflødige kilo i folkeskolen.  Men samtidig med vægttabet har hun også skullet tackle en svær depression.

Mange danskere har fulgt med på Facebook i Fies utrolige forvandling (Fotos: Jan Unger/Privat) Samfund - 19. sep. 2015 - kl. 09:52 Fie blev mobbet med sin vægt: Nu har den værste mobber inviteret hende ud

- Jeg kæmper. At tabe 70 kilo er ingenting i forhold til det her. Jeg tabte hellere det hele igen, ja .. 100 kilo endda - whatever - end at ha' så ondt i livet nogle gange, skriver Fie og uddyber sin depression over for Ekstra Bladet.

Tomhed og håbløshed
- Hvornår ved du, om du har en'god' dag, og hvordan ’vælter læsset’?

- Det kommer nok lidt an på, hvordan man definerer en god dag. Det forfærdelige ved en depression er - for mit vedkommende i hvert fald - at selvom jeg får gjort det, jeg skal; arbejdet, trænet, spist sundt eller gjort gode ting - som at være sammen med dem, jeg holder af - så kan jeg stadig bare føle en kæmpe tomhed og håbløshed indeni. En god dag vil jeg hellere betegne, som en dag hvor jeg vågner op - og har lyst til at komme ud af sengen, og kan mærke hvad jeg har lyst til og ikke bare føler, det hele er ligegyldigt.

Går fra stolthed til kæmpe fiasko
- Er du deprimeret hele dagen, eller kan du få momenter, hvor du glæder dig over noget?

- Det er meget svingende! Det ene øjeblik kan jeg være mega stolt over mig selv, hvad jeg har udrettet og blive helt glad i låget over det. Det næste synes jeg, at jeg er helt værdiløs og en kæmpe fiasko. Altså jeg har været inde i en periode for ikke så længe siden, hvor jeg vågnede op, og faktisk ikke ønskede at jeg vågnede igen - da var depressionen værst om morgenen. Nu er det faktisk mest om aftenen, når jeg er alene at katastrofetankerne og tristheden virker meget altoverskyggende. Så det varierer fra tid til anden.

Fie Friedrichsen har tabt over halvdelen af sin vægt og gennemgået tre voldsomme hudfjernelses-operationer. Foto: Privat/Jan Unger Tæt på Fie smed 70 kilo: Jeg kæmper stadig mod mad-dæmonerne

Nogle gange trøstespiser jeg
- Hvad gør du, når du er allerlængst nede?

- Jeg begynder faktisk i højere grad at bruge folk omkring mig som støtte. Før i tiden har jeg altid holdt min smerte for mig selv, og nægtede at modtage hælp, da det fik mig til at føle mig som et 'offer', men det kan jeg se nu, kun gjorde det hele værre. Så jeg blevet meget bedre til at være åben omkring det, og ikke skamme mig over mine følelser. Men ja, nogle gange trøstespiser jeg, selvom det slet ikke er så slemt, eller decideret tvangsspisning som dengang jeg tog 50 kg på på 6 måneder - netop også på grund af en depression og sammenbrud som 18-årig. Nogle gange bruger jeg træning, men det ikke altid det hjælper. Nogle gange kan det faktisk gøre det endnu værre. Det kommer meget an på, om jeg bliver overvældet af negative tanker imens, eller om jeg formår at nyde det lidt mere, skriver Fie i et svar til Ekstra Bladet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her vises Fie modigt sine ar frem, efter hun har fået tre store hudfjernelses-operationer. (Foto: Jakob Jørgensen)
Her vises Fie modigt sine ar frem, efter hun har fået tre store hudfjernelses-operationer. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Lykkepiller lukker ned for alle følelser
- Hvad med antidepressiver (lykkepiller, red.). Har du prøvet det?

- Ja, jeg har prøvet at være på antidepressiv medicin - faktisk fra da jeg var 18 - 21 år, hvilket helt klart ikke er ideelt eller tilstrækkeligt. Det er desværre det, man ofte bliver sat på, fordi psykologhjælp er en del dyrere - men det bare symptombehandling, og det lukker jo bare lidt ned for ens følelser, som man jo hellere skulle kunne lære, at rumme og håndtere. Ydermere er der jo risiko for, at man kan komme ind i en ond spiral af afhængighed, fordi mange oplever at få det elendigt, når de stopper igen. Selv havde jeg rigtig svært ved at komme ud af det - og jeg kæmpede virkelig hårdt i tre-fire måneder for at komme helt ud af det. Nu tror jeg bare ikke længere, at medicin er tilstrækkeligt - der skal noget mere dybdegående bearbejdende terapi til. Så psykologhjælp skal jeg for første gang til at give en fair chance, siger Fie.

Fie tabte 70 kilo på to år. (Foto: Jan Unger/Privatfoto) Samfund - 22. maj. 2015 - kl. 22:15 Før du håner en overvægtig: Det kan ødelægge alt

Har haft selvmordstanker
- Har du nogensinde haft så mørke tanker, at du har gjort skade på dig selv?

- Jeg har aldrig kæmpet med selvskade i form af at skære i mig selv eller lignende. Men min selvskade var måske overspisning. Det er jeg heller ikke selv blevet helt klog på. Men selvmordstanker har jeg da haft i en længere periode on/off. Jeg har ikke decideret planlagt noget, men selvmordstankerne i sig selv kan være så hårde at skulle håndtere - og ja hele tiden prøve at opmuntre sig selv og tale sig selv til fornuft. Det en energidrændende indre kamp.

- Jeg indrømmer gerne, at det er svært at opretholde en sund balance hele tiden, især som tidligere overspiser og trøstespiser, siger nu 22-årige Fie Friedrichsen. (Privatfoto) Sundhed - 25. aug. 2015 - kl. 20:56 Fie tabte 70 kilo: Det har været svært at holde formen

- Hvad er det bedste man som pårørende eller ven til en person med depression kan gøre?

- Det bedste, man kan gøre, er at vise kærlighed, forståelse og rummelighed. Det ikke ens egen skyld, at man er ramt af en depression - men alligevel skammer rigtig mange sig over, de er havnet i det mørke hul. Små ting betyder lige pludselig en hel del, og hvis man er meget deprimeret, kan selv de mindste ting virke uoverskueligt. Der er en hjælpende hånd selvfølgelig altid belejligt. Men det værste, jeg tror, man kan gøre over for nogle, der er deprimeret, er at sige for eksemple; 'Smil nu! Vær nu for helvede glad! Se dig omkring, se hvor heldig du er! Hvorfor er du ikke glad altså?' Det maner til endnu mere skam og skyld, for man kan ikke tvinge glæden frem i deprimerede folk - eller ja mennesker generelt. Så lyt til dem, vis forståelse, mød dem 'der hvor de er', anerkend deres sorg uden at det behøver at være medlidenhed. Men jeg vil bestemt ikke sige, at folk skal holde sig væk. Vær insisterende og vedholdende for man kan ofte få lyst til at isolere sig selv, hvis man har ondt i livet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fie tabte halvdelen af sin kropsvægt. (Privatfoto)
Fie tabte halvdelen af sin kropsvægt. (Privatfoto)
 

Slutte fred med depressionen
- Hvad er dine fremtidsudsigter med depressionen?

- Altså planen er noget mere psykologhjælp, og da jeg har kæmpet med det on/off i flere år, så er jeg heldigvis også blevet ret klog på det - ja ekspert i mig selv og ved hvordan jeg skal og kan klare mig igennem det. Ja, det pisse hamrende hårdt - og kan jeg få lyst til at opgive det hele. Samtidigt er jeg også en inkarneret fighter og mega stædig. Så ja, nogenlunde optimistisk er jeg, selv med en mørk, tung og energidrænende depression med på slæb. Målet er måske ikke at blive helt fri for den. Jeg tror, rigtig mange mennesker kæmper med det samme - men alligevel formår at acceptere det, slutte fred med det og få et godt liv på trods.

Se også: Glem fedme-operationer: Jeg gik fra 140 til 75 kilo

Læs hele Fies Facebook-opslag herunder:

Mest læste i flash!
Hent flere