Før musikken: Kim Larsens store drøm gik i vasken

I den aktuelle Kim Larsen-biografi fortæller sangeren om en af sine kunstneriske ambitioner, han trods mange års hårdt arbejde endte med at droppe

7. oktober var der stor mindekoncert for Larsen på Rådhuspladsen i København. Ekstra Bladet fangede nogen reaktioner fra tilskuerne, da de vi var til stede på pladsen her. Foto/producer: Tariq Mikkel Khan/Kristian Hansen

Før Kim Larsen fik fat i en guitar, var hans instrument en skrivemaskine.

Gennem flere år i 1960'erne arbejdede manden, der senere skulle blive hele Danmarks nationalskjald, benhårdt på at slå igennem som anerkendt forfatter.

Det lykkedes ham sågar at færdiggøre den ambitiøse og litterært eksperimenterende roman 'En dags lykke', som han sendte ind til forlaget Gyldendal.

I stedet for en kontrakt og en udgivelsesdato fik han et afslag.

- Meget af bogen virker snobbet på mig, men fortælle kan De, så jeg gør Dem kun en tjeneste ved at give Dem denne bog tilbage. Jeg synes, at De skal skrive en anden, hvor De er mere ærlig, og hvor de skriver en god historie, for det tror jeg, De er i stand til, lyder et uddrag af afslaget fra den ansvarlige forlagsredaktør hos Gyldendal.

Afslaget tog Larsen dog med ophøjet ro og sendte sit romanmanuskript ind til endnu et forlag, der dog heller ikke bed på.

Kim Larsen var forfatter og skolelærer, før han blev skuespiller og musiker. Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Kim Larsen var forfatter og skolelærer, før han blev skuespiller og musiker. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Overraskende
At Kim Larsen i sine unge år havde arbejdet så hårdt og konsekvent på at blive forfatter, var en af de ting, der kom en anelse bag på forfatter Jens Andersen, der i samarbejde med Kim Larsen står bag den netop udkomne biografi 'Kim Larsen - Mine unge år'.

- Det overraskede mig, at det på et tidspunkt var det absolut største ønske for ham at blive forfatter. Han skrev en bog og nogle noveller, der var inde at vende hos flere forlag, men aldrig endte med at blive udgivet, siger Jens Andersen til Ekstra Bladet.

Kim Larsen sagde farvel til livet rigere end nogensinde. Foto: Jeppe Bøje Nielsen Kendte Arven efter Kim Larsen: Så meget bliver der til konen og børnene

At det ikke blot var en fiks idé, men en reel drøm, der blev arbejdet benhårdt på, kan blandt andet ses i de breve, Kim i en årrække sendte til sin mor, og som forfatter Jens Andersen har fået indblik i.

- Jeg kan se på nogle af de breve, han sendte til sin mor, at der er tale om en drøm, der er i ham fra 1964 og helt frem til 1968. Så vender det, og han bliver til musikeren Kim Larsen, siger Jens Andersen.

Kim Larsen-bogen er trykt i et rekordstort oplag på 100.000 eksemplarer. Den koster 350 kroner og er på 328 sider.
Kim Larsen-bogen er trykt i et rekordstort oplag på 100.000 eksemplarer. Den koster 350 kroner og er på 328 sider.

Brug for hjælp
Kims tidlige drømme om at blive forfatter og hans erfaring med at få at vide, at det lange, skriftlige format ikke var noget, han skulle satse på, har muligvis været medvirkende til, at han allierede sig med en erfaren og anerkendt biografiforfatter, da livshistorien skulle foreviges på tryk.

- Han endte med at erkende, at det han var rigtig god til, det var de korte sange, og det med den lange fortælling, det var noget, han skulle have hjælp til, siger Jens Andersen.

Heldigvis fejlede Kim Larsen evne som fortæller bestemt ikke noget - heller ikke, når der skulle snakkes længere, end hvad man har mulighed for fra scenekanten.

- Hans ord var næsten litteratur, fordi han var så god til at fortælle, siger Jens Andersen.

Forfatteren og musikeren - Jens Andersen og Kim Larsen. Privatfoto
Forfatteren og musikeren - Jens Andersen og Kim Larsen. Privatfoto