Grand Prix-legende: Kan ikke huske vindersangen

Birthe Kjær er ikke just imponeret over nutidens Melodi Grand Prix-show

70-årige Birthe Kjær er kritisk i forhold til nutidens Melodi Grand Prix Foto: Olivia Loftlund
70-årige Birthe Kjær er kritisk i forhold til nutidens Melodi Grand Prix Foto: Olivia Loftlund

Birthes Kjærs Grand Prix-historie startede i 1980, hvor hun for første gang ud af tre blev nummer to, inden sejren endelig kom i hus.

Selvom Birthe ikke selv skal optræde i i år, når grandprixet afholdes 23. februar i Herning, husker hun stadig, dengang Jørgen De Mylius var vært på Dansk Melodi Grand Prix. Hun husker også året, hvor Brødrene Olsen vandt med deres sang 'Smuk som et stjerneskud', som de fleste kan synge med på.

Desværre mener hun, at der er flere ting, der mangler ved nutidens Melodi Grand Prix.

- Der er meget show i dag og måske mindre fokus på, om det er en rigtig god sang. Jeg synes desværre, vi har oplevet nogle vindere, hvor man ikke kan huske sangen. Jeg savner sådan gamle dage, hvor man gik rundt og sang vindersangen, efter vi slukkede for fjernsynet. Sådan er det ikke rigtig mere. Men vi ser et flot show og en god solist, siger Birthe Kjær til Ekstra Bladet.

- Jeg savner ørehængeren. Når vi går tilbage til Brødrene Olsen, var det virkelig en sang, vi stadig synger med på. Men så er der andre år, hvor vi overhovedet ikke kan huske sangen. Vi kan huske, det var hende i den røde kjole. Men vi kan ikke huske sangen, fortæller Birthe, der for nylig fyldte 70 år.

Kristian Gintberg og Johannes Nymark er dette år værter. Foto: Agnete Schlichtkrull Film, tv & radio Efter kæmpe seer-flop: Her er værterne til Dansk Melodi Grand Prix

Birthe Kjær vandt i 1989 Dansk Melodi Grand med sangen 'Vi maler byen rød'.  Foto: Olivia Loftlund
Birthe Kjær vandt i 1989 Dansk Melodi Grand med sangen 'Vi maler byen rød'. Foto: Olivia Loftlund
 

Landenes særpræg går væk

Før i tiden kunne landene ikke stille op med sange på andre sprog end deres eget. Det har ændret sig i dag, hvor der er mulighed for at synge på engelsk.

Hvad synes du om, at alle kan synge på engelsk?

- På en måde så går landenes særpræg jo væk, når vi må synge engelske sange. Men der var så sandelig også nogle lande, der før i tiden havde det rigtig svært, og så var der nogen andre, der havde en stor fordel, fordi vi forstod, hvad de sang. Der er mere ens konkurrence nu, hvor man må synge på engelsk, hvis man vil, siger Birthe Kjær.

Hun maler ikke byen rød så meget længere, men bliver derimod meget snart selv malet og portrætteret.

Det sker i programmet 'Danmarks bedste portrætmaler', der bliver sendt på DR1 til foråret.

Jacob Riisng har oprettet et enmandsfirma, men satser alligevel på lækker sekretær og kantineordning. Foto: Miriam Dalsgaard Danske kendte DR-profil tager stort skridt efter overraskende fyring