Har løst gærkrisen

Kast dig over en surdej i stedet for at kaste dig over gæren i supermarkedet, lyder opfordringen fra en bageekspert

Mange danskere begyndte hurtigt at hamstre i butikkerne, men det er der ingen grund til, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup. Video: Christer Holte, Byrd, Ritzau/Scanpix. Producer: Lasse Brøndal

Som set under tidligere strejker og mere eller mindre imaginære fødevarekriser er supermarkedernes små, firkantede gærpakker noget af det første, danskerne kaster sig over, når der skal hamstres.

Men faktisk kan man bage endnu bedre og sundere brød ved hjælp af en surdej, hvis man altså bare lige ved, hvordan man gør.

Det kræver nemlig lidt snilde og viden at kaste sig ud i surdejens lyksagligheder, og det har den tidligere finalist i 'Den store bagedyst' tænkt sig at hjælpe danskerne med.

Overvældende interesse
På det sociale medie Instagram har han lanceret hashtagget #surdejsammen, hvor han deler ud af sine erfaringer med sin egen surdej og opfordrer andre til at gøre det samme.

- Interessen har været overvældende, og måske ender det med, at en hel masse mennesker om nogle uger har lækre surdejsbrød derhjemme, siger Micki Cheng til Ekstra Bladet og tilføjer, at han trods alle sine bagetalenter bestemt ikke er ekspert i surdej.

- På det her felt er jeg amatør ligesom de fleste andre. Jeg har måske nok lidt forudsætninger for at bedømme, hvordan den skal opføre og se ud, og hvordan det skal ende som et brød, men først og fremmest handler det om at have det lidt sjovt og hyggeligt i en tid, hvor vi alle jo er tvunget til at tænke kreativt og har lidt ekstra tid til den her slags projekter.

Vis dette opslag på Instagram

KÆRE VENNER!! Jeg kan IKKE kurere Corona! Jeg kan IKKE vende den vilde situation, som vi og Danmark står i! Jeg har IKKE løsningen på den store krise! I virkeligheden kan jeg slet ikke gøre særligt meget i forhold til verdens store Corona-pandemi... Overhovedet ikke... Men... Men jeg ved, for det virker for mig, at smil, glæde og sammenhold kan være med til løfte selv de mørkeste situationer. Og se! DET er noget, jeg er god til! Jeg har derfor kastet mig hovedkulds ud i at lege med surdej under hashtagget #surdejsammen. For når mange alligevel skal gå hjemme, arbejde er nedlagt, alting er gået i stå, grænserne er lukkede, ja, hvad skal vi så gøre, for ikke at blive helt bims i låget?! Vi skal grine. Vi skal hygge. Vi skal have det sjovt. Vi skal spise godt. Og vi skal gøre det SAMMEN!! Jeg har ingen ide om hvilket stort projekt, jeg har kastet mig ud i, eller hvor det ender, men jeg kan se, at der er mange, der allerede følger med og leger med, og har lavet deres helt egen surdej! Vi venter jo bare alligevel - så hvorfor ikke?! Ps: jeg har aldrig prøvet kræfter med surdej før, så det her er mit første forsøg!! Jeg håber også, at du vil lege med og hygge med, når vi alle alligevel bare venter. Hvem ved - måske bliver du bidt af det?! Eller også kan du bare kigge med og grine indvendigt over, at jeg panikker over, at Henning (ja, det hedder min dej) stadig sover, og at min hånd sidder fast i et patentglas Vigtigst for mig er, at dette er mit lille forsøg på at skabe et frirum, et hyggeligt sted, hvor vi bare kan være og grine og have det sjovt! SAMMEN! At det så i sidste ende kan resulterer i lækker surdej, der kan bruges til lækre brød og boller, er vel bare en ekstra bonus?! Er kæmpe stort og varmt på-afstand-Corona-knus fra mig til jer. Sammen kommer vi sgu igennem det hele! Med eller uden surdej... Ps: se med i højdepunkter under #surdejsammen - og hvis du allerede leger med, så skriv gerne lidt om din dej... Altså, din surdej!

Et opslag delt af Micki Cheng (@mickicheng) denHelt amok
Da en surdej i et eller andet omfang kan betragtes som 'levende', giver mange amatørbagere deres små dej-babyer navne.

Mickis dej har han givet navnet Henning, og på Instragram kan man se, at mange andre har fulgt hans eksempel og givet deres surdeje navne som Arne, Ingeborg, Egon, Lotte og Ursula.

Kan man sige, at det her er en måde at løse gærkrisen på?

- Ja, det kan man sådan set godt. Jeg ved ikke rigtig, hvad der foregår, når folk køber så meget gær. Det går helt amok. Men så er det jo godt, at man sagtens kan bage uden gær - eksempelvis med en surdej.