Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ikke kun i Hollywood - dansk filmproducent har også sexchikaneret

En dansk journalist, der var hyret som researcher til en dokumentarfilm, oplevede en filmproducent, der gik langt over stregen

Mange kvinder er stået frem og har fortalt, hvordan filmmanden Harvey Weinstein på den ene og anden måde har forulempet dem. Få overblikket her. (Video: The Hollywood reporter)

Skandalen fortsætter fortsætter for succes-produceren. Foto: Arthur Mola/AP flash - 12. okt. 2017 - kl. 15:25 'Gramse-sagen' når nye højder: 'Weinstein er selvmordstruet'

I USA ruller sagen i disse dage imod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein, der står bag nogle af nyere tids helt store filmsucceser, men nu af en lang række kendte kvinder anklages for voldtægt og seksuelle krænkelser.

Da journalist Anne Lea Landsted hørte om sagen, blev hun personligt påvirket, fordi den mindede hende om en ubehagelig og grænseoverskridende oplevelse, som hun i mange år har gjort sit bedste for at forsøge at fortrænge.

Episoden fandt sted i midten af 80'erne, da Anne Lea netop var blevet uddannet journalist og blev ringet op af en filmproducent, der spurgte, om hun ville lave research for ham til en dokumentarfilm.

- Hvornår har det nogensinde været normalt at kræve seksuelle ydelser for et job, spørger Anne Lea Landsted på Facebook. Foto: Thomas Lekfeldt
- Hvornår har det nogensinde været normalt at kræve seksuelle ydelser for et job, spørger Anne Lea Landsted på Facebook. Foto: Thomas Lekfeldt

Meget lille dobbeltseng
Da hun og producenten checker ind på hotellet i London, opdager hun dog hurtigt, at hendes arbejdsgiver har en slet skjult dagsorden, der intet har med filmresearch at gøre.

- Først var jeg overrasket over, at han overhovedet skulle med, men jeg blev for alvor forvirret, da vi checker ind på hotellet, og han beder om en enkelt nøgle. Jeg kan ikke huske, hvordan han i receptionen forklarer, at der kun var en nøgle, men så går vi op på værelset, og så ser jeg, at der kun er en meget lille dobbeltseng, som han har tænkt sig, at vi begge skal sove i, siger Anne Lea Landsted til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Jeg spørger, hvor mit værelse er, og siger til ham, at han da vel ikke har tænkt sig, at vi skal sove i samme seng, hvortil han svarer: 'Jo, jo - det er da helt normalt'. Han forsøgte at røre ved mig, men det afviste jeg fuldstændigt. Jeg kan huske, at jeg lå vågen hele natten helt ude på kanten af sengen. Og så forlod jeg projektet og hotellet dagen efter.

Den amerikanske stjerneproducer Harvey Weinstein er anklaget for at gramse på kvinder, blotte sig og mest alvorligt er han samtidig i tre tilfælde blevet beskyldt for voldtægt. Foto: All Over
Den amerikanske stjerneproducer Harvey Weinstein er anklaget for at gramse på kvinder, blotte sig og mest alvorligt er han samtidig i tre tilfælde blevet beskyldt for voldtægt. Foto: All Over

- Det var lige fra den ene yderlighed til den anden. Da jeg fik jobbet, var jeg helt ekstatisk og tænkte på alle de muligheder, det kunne føre med sig, men så viste det sig, at det eneste han (filmproducenten, red) var interesseret i, det var at komme i kassen med mig, siger Anne Lea Landsted.

Skyld og skam
Episoden efterlod hende skuffet og chokeret, men heldigvis var hun som journalist ikke afhængig af jobs i filmbranchen og var dermed bedre stillet end de kvinder, der i mange år har undladt at anmelde Harvey Weinstein for hans sex-overgreb.

Selv om det er mange år siden, påvirker episoden hende stadig, når hun kommer til at tænke på den.

- Nu får jeg det faktisk helt dårligt bare af at fortælle om det igen. Nogle gange er man ikke helt klar over, hvor meget det påvirker en. Jeg har jo bare prøvet at skubbe det væk, men så dukker det op igen, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg kan godt forstå, at mange af de her kvinder ikke har stået frem før. Der skal ligesom en anledning til, før man gør det. Ellers prøver man bare at fortrænge det - måske fordi man føler både skyld og skam, men sådan en oplevelse forsvinder jo ikke bare.

- Jeg ved ikke, hvorfor man ikke bare anmelder det, men det er meget uværdigt og grænseoverskridende. Jeg kan huske, at jeg fik det fysisk dårligt bagefter, og lige da jeg var i situationen, var jeg også meget vred og dybt chokeret, siger Anne Lea.

Foto: AP Film - 9. okt. 2017 - kl. 07:42 Anklages for sexchikane over tre årtier: Hollywoods mest magtfulde fyret fra sit eget selskab

Normalt
Hvorfor står du frem med din historie nu?

- Blandt andet fordi, han sagde, at 'det er jo normalt', og at 'det er bare sådan man gør'. Det er jo det mest skræmmende. Jeg tror, det er mere udbredt end som så - også i Danmark. Og så brugte jeg mit eget eksempel for at gøre opmærksom på det.

Selv om hun har valgt at fortælle om episoden i et opslag på Facebook, har hun valgt at holde navnet på den pågældende filmproducent for sig selv.

- Jeg har valgt ikke at oplyse navnet, men det er en person, der ikke er ukendt. Lad mig sige det på den måde. Jeg ved ikke lige præcis, hvor kendt han var dengang, men i dag er han i hvert fald et kendt navn i branchen.

Hvor vælger du at lade ham være anonym. Det er jo helt klart ham, der har gjort noget, der ikke er i orden?

- Du har fuldstændig ret, men nu er det så mange år siden, og jeg har faktisk forsøgt at fortrænge det, men hver gang jeg støder på hans navn i forbindelse med film, så gibber det i mig. Og så dukkede det hele op endnu engang, da jeg læste om Weinstein.

Georgina Chapman har fået nok efter de alvorlige anklager mod Harvey Weinstein. Foto: All Over Press Intl. kendte - 11. okt. 2017 - kl. 08:25 Anklaget for voldtægt og sexmisbrug: Nu skrider konen

Gwyneth Paltrow er bare en af mange kendte skuespillere, der har følt sig forulempet af filmbossen Harvey Weinstein. Foto: AP Intl. kendte - 10. okt. 2017 - kl. 22:08 Kendt skuespiller om skandaleramt filmboss: Jeg var rædselsslagen

Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Michael Bo Mortensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen