Jane Aamund om kritik fra forældre til afdød 19-årig: Jeg vil trykke deres læserbrev

Forfatter Jane Aamund vil onsdag drøfte med sit forlag, om det vil være muligt at trykke kritisk læserbrev fra forældre til 19-årig pige i fremtidige oplag af hendes nye bog 'Samtaler om natten'

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth

Et forældrepars sønderlemmende kritik af forfatter Jane Aamunds nye bog 'Samtaler om natten' får nu forfatteren selv til at reagere.

Jane Aamund fortæller sent tirsdag aften til Ekstra Bladet, at kritikken har gjort dybt indtryk på hende, og at hun nu har besluttet at gå i dialog med sit udgiverforlag for at se på mulighederne for at lade forældrene komme til orde.

- Alting her i livet er en lærestreg. Også for mig, siger Jane Aamund til Ekstra Bladet.

Jane Aamund omtaler over et par sider i sin nye bog en tragisk dødsulykke i Lemvig, hvor en 19-årig pige mistede livet. Natten til 14. august 2017 døde 19-årige Klara Kirk efter at være faldet 10 meter ned. Klara Kirk forsøgte at springe fra et hustag til et andet over en smal gyde.

I bogen tager Jane Aamund i forbindelse med fortællingen om den 19-åriges ulykke afstand fra unges drukkultur og hang til at udføre manddomsprøver.

Forældrene har i et læserbrev i Lemvig Folkeblad taget afstand fra Jane Aamunds omtale af dødsfaldet. Familien mener, at der sker et karaktermord på datteren og betragter også Jane Aamunds omtale som et overgreb på pigen.

Jane Aamund udsættes for hård kritik fra forældrene til en 19-årig pige, som døde sidste år efter en faldulykke. Foto: Henning Hjorth Samfund Forældre: Jane Aamund begår overgreb på vores afdøde datter

De fortæller i læserbrevet, at der intet står i politirapporten om, at datteren skulle være påvirket af stoffer. Ligesom hun også skulle have været alene på taget uden at være blevet påvirket af andre den tragiske aften.

Nu vil Jane Aamund tage kontakt til sit forlag.

- Nu må jeg overveje at bringe deres læserbrev, hvis der bliver trykt nye oplag af min bog. Så vil jeg fortælle hvor dybt berørt, jeg er af det, og hvorfor jeg skrev det, siger Jane Aamund tirsdag aften til Ekstra Bladet.

Jane Aamund holder imidlertid stadig fast i, at hun skrev om Klara Kirk, fordi hun vil protestere mog den 'trend', der efter hendes opfattelse har bredt sig blandt elever på gymnasieskoler.

- Det må stoppes, siger Jane Aamund.

Jane Aamund hæfter sig også ved, at der - når debatten om hendes nye bog er forstummet - stadig vil være et stort spørgsmål, der står tilbage.

- Hvad får en velfungerende ung pige, der er til fest, til pludselig at springe fra et tag til et andet over en smal gyde. Noget må have påvirket hende, siger hun til Ekstra Bladet.

Den 19-årige Klara Kirks familie fortæller i læserbrevet til Lemvig Folkeblad, at den ikke har yderligere kommentarer til sagen, men at den håber, at det ikke er Jane Aamunds version af, hvad der skete med Klara Kirk, som vil stå tilbage.

1 af 2 Jane Aamund fortæller sent tirsdag aften til Ekstra Bladet, at hun har taget forældrene til 19-årige Klara Kirks kritik så alvorligt, at hun vil trykke den i fremtidige oplag af sin bog. Foto: Søren Osgood
2 af 2 Foto: Henning Hjorth