Jørgen Leth om touren: Det gør vi næste år

Multikunstneren vil gentage dækningen af Tour de France egenrådigt med søn og Citroën

At Jørgen Leth vender tilbage til Tour de France, kommer formentlig ikke som en overraskelse for de fleste. Jørgen Leth og touren så uløseligt sammen, at han er blevet bedt om at lægge stemme til den præsentationsvideo af Tour de France 2021, hvor løbet starter i Danmark.

Hvis der nogensinde skulle have været tvivl om det, fejer Jørgen Leth den i hvert fald af banen nu.

Han er helt færdig med TV2, og han kommer til at køre solo igen næste sommer, hvor han vil gentage årets Tour de France-dækning.

- Det skal vi, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Ved hjælp af datteren trissede Jørgen Leth  med små skridt over den røde løber til gallapremieren på Tarantino-filmen 'Once Upon a Time ... in Hollywood. Foto: Mogens Flindt
Ved hjælp af datteren trissede Jørgen Leth med små skridt over den røde løber til gallapremieren på Tarantino-filmen 'Once Upon a Time ... in Hollywood. Foto: Mogens Flindt
 

Producerede podcast
I stedet for at være i TV2’s kommentatorboks med Dennis Ritter og Rolf Sørensen kommenterede han for første gang i årevis løbet på egen hånd.

Eller rettere delvist.

Se også: Jørgen Leth på afveje

Med hjælp fra blandt andre sønnen Asger og med finansiering af Citroën producerede den 82-årige multikunstner en videopodcast, hvor han kommenterede Tour de France fra forskellige destinationer med udgangspunkt i løbet, historien og geografien.

Bånd kappet
Jørgen Leth understreger, at fornyelsen var en fornøjelse.

- Det var inspirerende at arbejde sammen med nogle andre folk end dem, jeg kender fra TV2, siger han.

Han bekræfter, at båndet til tv-stationen er kappet - dog ikke båndet til de tidligere kolleger.

Se også: Leth er tilbage: - TV2 kunne ikke forstå det

- Dem har jeg det meget kammeratligt med, og dem ser jeg stadigvæk. Det er ikke det samme som, at man kan arbejde sammen mere.

- Når man er kommet til det punkt, kan man ikke bare fortsætte, siger Jørgen Leth.

Dybt uenige
TV2’s sportschef, Frederik Laursen, udtalte i april, at Jørgen Leth ikke skulle dække Tour de France for kanalen, fordi de ikke kunne blive enige om 'rammerne'.

Jørgen Leth, som cykel-entusiaster kender ham. Selv om han er færdig på TV2, så har han fået andre Tour-tilbud. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Cykling - 5. apr. 2019 - kl. 06:19 Leth om Tour-comeback: - Jeg har andre muligheder

Tv-stationen ønskede, at Jørgen Leth skulle kommentere løbet fra TV2’s studier i Odense sammen med Thomas Kristensen og Henrik Jul, mens han selv fastholdt, at han hørte til i Frankrig.

Ingen gav sig, og resten er historie, som man siger.