Kendt radiovært bryder tabu: - Det er skide hårdt for forholdet

DJ og radiovært, Le Gammeltoft, har været igennem fem graviditeter for at blive mor til sine to døtre. Nu fortæller hun om den frustrerende tid med tre spontane aborter

Det er forfærdeligt at få en spontan abort, når det, man allermest ønsker, er et barn. Le Gammeltoft og hendes forlovede, Jesper Backer, har prøvet det tre gange. Polfoto
Det er forfærdeligt at få en spontan abort, når det, man allermest ønsker, er et barn. Le Gammeltoft og hendes forlovede, Jesper Backer, har prøvet det tre gange. Polfoto

Fem graviditeter og tre ufrivillige aborter på fem år har radiovært og DJ, Le Gammeltoft, og hendes forlovede, Jesper Backer, været igennem for til sidst at blive forældre til to piger.

I mere end et år har hun forsøgt at beskrive følelserne, frustrationerne, op- og nedturene, men også lykken ved til sidst at kunne holde sine ønskebørn i armene. I dag er hun klar til at fortælle sin historie.

- Det er skide hårdt kroppen, og det er skide hårdt for et forhold. Da jeg havde været gravid tre gange på et halvt år, talte vi da om, hvor meget mere vi kunne klare. Man bliver sindssygt frustreret og ked af det hver gang, det ikke lykkes, fortæller Le Gammeltoft til Ekstra Bladet.

Overvejer at give op
I 2012 bliver Le Gammeltoft og kæresten Jesper Backer forældre til datteren Filippa. Fire år senere kommer datteren Lilja til verden.

Men før Lilja bliver født, er parret igennem tre spontane aborter, der tager så hårdt på dem, at de på et tidspunkt overvejer at give op.

- Da vi besluttede os for at få børn sammen, tænkte jeg, at der måske kunne gå noget tid, før den var der, men jeg havde aldrig regnet med at skulle ud i det her, fortæller Le Gammeltoft til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det vildeste er, at vi er rigtig mange, der har prøvet det, og der er kraftedeme ingen, der taler om det. Jeg har mødt en, der har aborteret 10 gange, og hun har stadig mod på at forsøge. Det har jeg fandeme respekt for.

Hvordan er det at stå med en positiv graviditetstest og vide, at nu kan det gå galt igen?

- Det er benhårdt, og man kan slet ikke slappe af med det. Jeg kunne mærke det i kroppen, lige så snart det gik galt, og det er simpelthen så forfærdeligt, fordi man hele tiden går og er opmærksom på, hvordan ens krop har det, husker hun.

Den første tid, er den værste
I 20 procent af alle graviditeter ender fostret med at gå til. Alligevel er det stadig et tabu blandt mange kvinder, mener Le Gammeltoft.

- Jeg synes, det er vildt, at når jeg fortæller om det, så er der altid nogen, der stemmer i og siger, at de har været ude for det samme. Det er så skidesvært at tale om, og det skal vi altså gøre op med, lyder opfordringen fra radioværten.

Selv er hun ikke i tvivl om, at de mange scanninger, gravide i dag bliver tilbudt, har en betydning for, hvornår man tør glæde sig over livet i maven. 

- De første otte uger er frygtelige, når man først har været igennem en spontan abort. Så går man bare med en knude i maven. De tidlige scanninger giver vished og ro, men det er jo trist, at man skal vente til uge 12 med at kunne dele nyheden uden frygt, fortæller radioværten.

Du kan læse hele Le Gammeltofts historie på kultursitet Heartbeats, som hun selv står bag.