Kira Eggers skrider: Det var dråben

Samarbejdet med Climb for Charity er slut for Kira Eggers' vedkommende

Netop nu kæmper en række kendte danskere, deriblandt sangeren Joey Moe, for at bestige Afrikas top Kilimanjaro.

Én, der plejer at være med på turene, er Kira Eggers, men den nu tidligere ambassadør har vendt organisationen Climb for Charity, der samler penge ind til Børneulykkesfonden, ryggen. Årsag? Man har indgået et samarbejde med pelsauktionshuset Kopenhagen Fur.

- Jeg vil ikke sættes i forbindelse med Kopenhagen Fur på nogen måde, og det er for langt ude, at det er dér, Børneulykkesfonden nu får deres penge fra. Jeg sagde til dem, at jeg ville skaffe det samme beløb, som Kopenhagen Fur lægger, men det var de ikke interesserede i, siger Kira Eggers.

Samfund - 1. okt. 2015 - kl. 06:35 Kofod i kødet på pelsindustrien: - Rådden branche

Kopenhagen Fur får størstedelen af sin pels fra mink, og dyrenes levevilkår har flere gange været genstand for kritik. For Kira Eggers er der tale om et paradoks, som hun har svært ved at forstå.

- Det virker besynderligt, at man vælger at tage imod penge fra Kopenhagen Fur. Man tager penge fra skadede dyr og giver dem til skadede børn. Det skuffer mig virkelig, siger Kira Eggers, der efter at have råbt op på Kopenhagen Furs Facebook-side nu er blevet blokeret.

Kira Eggers har flere gange besteget bjerge for Climb for Charity, men nu er det slut. Foto: Privat
Kira Eggers har flere gange besteget bjerge for Climb for Charity, men nu er det slut. Foto: Privat
 

Bør være forbudt
Heller ikke hos Dyrenes Beskyttelse ser man med milde øjne på de danske minkfarme. Direktør Britta Riis understreger, at hun ikke ønsker at udtale sig om virksomheden Kopenhagen Fur, men de danske minkfarme udtaler hun sig gerne om.

- Vi mener ikke, at det er en produktion, der bør finde sted i Danmark. Det er næsten umuligt at give dyrene forhold, de kan trives under, og det mener alle dyreværnsorganisationer i Europa. Minkproduktion er forbudt i mange lande, og det er der en årsag til, siger hun.

En af Michael Møllers sorte mink havde et tre centimeter stort væskende sår foran venstre skulder. foto: veterinær-rejseholdet Samfund - 29. sep. 2015 - kl. 17:29 Minkavler afsløret igen: Trebenet mink skreg af smerte

Britta Riis fortæller, at mink er solitære rovdyr, der lever alene i naturen, hvor de breder sig over store territorier.

- De her dyr lukker man så ind på et meget lille areal i små bure og ofte parvis. Man ser, at dyrene bider sig selv, fordi de bliver skrupskøre af det.

Der er ellers blevet foretaget en række tiltag for at forbedre forholdene for de danske mink, men det har ikke betydet det store, ifølge direktøren for Dyrenes Beskyttelse.

- Principielt er det de samme bure, de i dag går i. Der er ikke en afgørende forskel på hold af mink, og det har der ikke været i årevis, fastslår Britta Riis.

Se også: Skamroser Kopenhagen Fur efter skjult partistøtte

Glade for pengene
Ekstra Bladet har været i kontakt med Børneulykkesfonden. Da generalsekretær Henriette Madsen netop nu er ved at bestige Kilimanjaro med Climb for Charity, var det kun muligt med et skriftligt citat.

- Vi synes, det er en personlig sag, om man er for eller imod pelsproduktion. Kopenhagen Fur er en stor, dansk respekteret virksomhed, og vi har ikke det faglige grundlag for at skelne mellem sponsorer, som ikke direkte har betydning for børns sikkerhed og sundhed, skriver Henriette Madsen.

Et billede af en skadet mink. Taget af Anima i forbindelse med en aktion på en sjællandsk farm i 2011. Foto: Anima
Et billede af en skadet mink. Taget af Anima i forbindelse med en aktion på en sjællandsk farm i 2011. Foto: Anima
 

Hun slår fast, at pengene fra blandt andre Kopenhagen Fur gør en forskel.

- Vi er glade for støttemidlerne, fordi de hjælper os med vores formål – nemlig at øge børnesikkerheden og forebygge børneulykker i Danmark. I Climb for Charity går en del af midlerne helt konkret til at skabe bevægelse og udvikle motorikken hos indlagte børn, og også her gør støttemidlerne en stor forskel, siger hun.

Den forklaring er dog ikke nok for Kira Eggers.

- Mink er ikke en elektrisk tandbørste, man bare kan lukke inde i et skab. Kopenhagen Fur har ingen respekt for dyrets trivsel, det er højborgen for narcissisme. Jeg forstår ikke, at man fra Climb for Charitys side vil have Kopenhagen Fur til at støtte så fint et formål, siger hun.

Se også: Vilde mink har bidt sig fast i den danske natur

Ekstra Bladet har været i kontrakt med Kopenhagen Fur, der ikke ønsker at stille op til interview. I en skriftlig kommentar udtaler direktør Sander Jacobsen.

- Ulykker er den hyppigste dødsårsag for børn mellem 1 og 19 år, og 150.000 børn under 15 år må hvert år på skadestuen for at blive behandlet efter en ulykke. Derfor er Børneulykkesfondens arbejde vigtigt, og det vil Kopenhagen Fur, som en stor dansk virksomhed, gerne støtte.

Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
 

Mest læste i flash!
Hent flere