Kronisk syg TV-vært: Syg med 'en fucking betændelse'

TV-vært Ibi Makienok har været ude af rampelyset, siden hun blev alvorligt syg i 2014. Nu fortæller hun, at en betændelse ødelagde hendes krop

Ibi Makienok har været alvorligt syg med nyrerne. Foto: Else Kromand.
Ibi Makienok har været alvorligt syg med nyrerne. Foto: Else Kromand.

- Jeg var 40, fed og færdig. Fuldstændig. De vidste ikke helt, hvordan det ville gå med mig deroppe på Riget. De vidste ikke engang, hvordan jeg var blevet så syg.

Sådan skriver Ibi Makienok om sin sygdom i et indlæg på 'Organdonation - ja tak!', hvor hun også deler billeder af sig selv, hvor hun er nærmest uigenkendelig.

Betændelse i nyrerne
Ibi Støving blev alvorligt syg tilbage i 2014 og har siden da været ude af rampelyset og forsøgt at pleje sig selv.

I lang tid vidste hverken Ibi eller lægerne ikke, hvad hun fejlede, men nu løfter hun selv sløret. Ibi Makienok var så syg, at hun hævede op i ansigtet og blev gul i huden.

- Lægerne ved nu, at jeg fik en vaskolit (betændelse, red.) i nyrerne, og fordi det ikke blev opdaget i tide, og jeg lå så længe derhjemme, blev det kronisk. Shit happens. En fucking betændelse. Ja, undskyld sproget, skriver Ibi Makienok.

Se også: Ibi: Sådan går det med min sygdom

Håber på en 'O.K.' dag
Ibi Makienok blev indlagt på Bispebjerg hospital og blev derefter flyttet til Rigshospitalet i 2015. Hun havde dobbeltsidet nyresvigt. Ibi Makienok er nu, to år efter hendes første sygdomstegn, blevet erklæret kronisk syg.

Ibi Makienok har siden da været inde og ude af hospitaler og har levet et liv, hvor hun blot håber, at hun kan få en 'okay dag'. På 'gode' dage, fortæller Ibi, kan hun cykle lidt, gå ture og smile. På dårlige dage kan hun ikke sove om natten og har ingen energi. Det eneste, hun kan, er at glo op i loftet.

Ibi Makienok skriver, at hun ikke skal have en ny nyre - endnu - men skal passe på dem, hun har. Men hun fortæller, at hun gennem hendes sygdomsforløb har mødt mennesker, hvis liv har ændret sig, da de fik en ny nyre gennem organdonation.

Se også: Ibi er blevet fodboldtræner

Organdonation
Derfor opfordrer hun nu alle til at melde sig til organdonation. Det har hun selv gjort - dog med et forbehold.

- Jeg har krydset alle organer af. Dog ikke mine øjne. Og det er sikkert skide fjollet. Men jeg har en eller anden idé om, at jeg skal bruge dem, når jeg flyver rundt i kosmos. Og sådan er vi så forskellige, skriver hun.

Ibi Makienok synes endda, at organdonation burde være obligatorisk.

- Derfor synes jeg, at det er en overordentlig god idé, at man automatisk er organdonor, når man fylder 18. Hvis man så har noget imod det – så kan man vælge det fra. Ligesom med folkekirken, hvis man ikke har lyst til at være med på den, skriver Ibi.

Læs hele Ibi Makienoks historie og se billederne her.

Mest læste i flash!
Hent flere