Kvinden bag Alexandra-portræt: Jeg spurgte om jeg måtte vise noget hud

Kunstneren Lill-Marlen Elnegaard fortæller om, hvordan det var at male det pikante portræt

Portrættet af grevinde Alexandra, der allerede nu har skabt røre, er lavet for at synliggøre grevindens kvindelighed og styrke.

Det fortæller kunstneren Lill-Marlen Elnegaard til Ekstra Bladet.

- Portrættet viser hendes berejste liv, men også hendes rejse som kvinde. Alle sorgerne, glæder, skilsmisse og succeserne.

Bruger kroppen som lærred
Hun fortæller, at Alexandra var indforstået med, at portrættet ville ende en smule vovet.

- Jeg spurgte hende, om jeg måtte vise noget hud, og det accepterede hun. Hun havde jo set de andre billeder, jeg har lavet, men hun har også sagt, at hun ikke ville vises helt bar, fortæller hun og fortsætter.

- Jeg fik lov til at bruge hendes krop som lærred. Det skal siges, at hun ikke havde set billedet før afsløringen, men tøjet hun har på, havde hun selv valgt. Jeg har muligvis flyttet på stropperne, men det var hendes, fortæller hun.

Og hvis nogen skulle være i tvivl, om grevinde Alexandra rent faktisk ser sådan ud, som hun portrætteres fortæller Lill-Marlen Elnegaard, at det er den ægte vare, der ses på billedet.

- Hun ser sådan ud, jeg har intet gjort ved det. Der er måske nogen der tænker: 'Ja, okay, hun er 53', men hun ser sådan ud. Hun er altid tækkelig når man ser hende, men hun er bare så hot, siger hun. 

Portrættet af Alexandra viser hendes frigørelse og kvindelighed. Foto: Jonas Olufson
Portrættet af Alexandra viser hendes frigørelse og kvindelighed. Foto: Jonas Olufson
 

Tænkte på børnene
Og det ikke kun Alexandras flotte figur, der fanger øjet, når man ser portrættet.

Også udtrykket i grevindes ansigt er noget, man lægger mærke til.

- Jeg synes jo, at den vigtigste detalje ved billedet er hendes udtryk. Vi fik taget mange billeder hos en professionel fotograf for at finde ud af, hvad jeg skulle male efter, men på det her billede, der sagde jeg 'Tænk på dine sønner', og det gav udtrykket.

- Vi får det der moderlige og kærlige nærvær. Hun slappede helt af, da hun tænkte på sine børn. Der var hun bare kvinden.

Tænkte over herkomst
Alexandras kvindelighed og frigørelse har været store temaer for Lill-Marlen Elnegaard, og selvom kunstneren tænkte over grevindens status, var temaerne vigtigst.

- Jeg tænkte over, hvordan man skulle portrættere en royal. Men på en eller anden måde så betyder 2018 en frigørelse på rigtig mange måder for Alexandra. Hun har frasagt sig apanagen, hun har taget arbejde i USA for at vise, jeg kan det her. Hun skriver en bog om sin kærlighed til det danske land, fortæller hun og fortsætter.

- Jeg følte, at portrættet skulle repræsentere denne her frigørelse. Kroppen er også frigjort, vi er alle sammen bundet på en måde, men så meget jeg kunne tillade mig som kunstner i forhold til hendes herkomst, har jeg valgt at vise hende lidt bar.

Er der nogen hemmeligheder skjult i billedet?

- Hvis der er, så er det kun Alexandra og mig, der ved det. Man kan lede sig frem til det, men det kunne der godt være.

Lill-Marlen Elnegaard og grevinden tilbragte en masse tid sammen under tilblivelsen af billedet. De ville mødes i hendes stue og snakke længe. Foto: Jonas Olufson
Lill-Marlen Elnegaard og grevinden tilbragte en masse tid sammen under tilblivelsen af billedet. De ville mødes i hendes stue og snakke længe. Foto: Jonas Olufson
 

Overvældet af reaktioner
Hun er overvældet over de positive reaktioner på billedet og de negative kommentarer, tager hun med oprejst pande.

- Der skal være plads til os alle sammen, de skal også have lov til deres mening. Det rører mig ikke.

Hun er også mere end klar, hvis grevinden skulle få lyst til endnu et portræt.

- Jeg ville gerne male hende igen, absolut!

Billedet tog kunstneren lidt over 4 måneder og i den tid brugte hun meget tid med grevinden for at komme tæt ind på livet af den 53-årige. 

Portrættet hænger udstillet på Galleri Puls Art på Frederiksberg, hvor det skal hænge, til Alexandra selv får det hjem i stuen.