Lego-familien på støtten: Så meget mange millioner får de

Familien Kirk Kristiansen og familien Kirk Johansen modtog omtrent tre millioner kroner i landbrugsstøtte sidste år

Enhedslistens EU-ordfører mener, at landbrugsstøtten i højere grad bør gå til landmænd og ikke rigmænd. Foto. Joachim Ladefoged
Enhedslistens EU-ordfører mener, at landbrugsstøtten i højere grad bør gå til landmænd og ikke rigmænd. Foto. Joachim Ladefoged

Støtte fra det offentlige er langtfra forbeholdt mindrebemidlede.

En af landets rigeste familier, Lego-familien, modtager hvert år millioner af kroner i bistand fra det offentlige.

Det viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet, der holder trit med, hvem der modtager landbrugsstøtte igennem EU, og hvor meget modtagerne får.

Af tallene fremgår det, at familien Kirk Kristiansen og familien Kirk Johansen, hvoraf sidstnævnte er tidligere ejere af det gigantiske klods-foretagende, i 2017 modtog 2.941.045 kroner i landbrugsstøtte.

Dermed har familien skåret omkring 700.000 kroner i støtten sammenlignet med sidste år, da Agnete Kirk Thinggaard, der ejer Julianelyst Gods, ikke modtog landbrugsstøtte i 2017.

Så mange millioner får Lego-familien i støtte

Tallene gælder 2017:

Klelund ApS (Sofie Kirk Kristiansen): 132.255 kr.

Klelund Landbrug ApS (Sofie Kirk Kristiansen): 61.265 kr.

Rohden A/S (Anders Kirk Johansen): 1.249.463 kr.

Schelenborg Gods ApS (Kjeld Kirk Kristiansen): 1.059.145 kr.

Blue Hors ApS (Kjeld Kirk Kristiansen): 438.905 kr.

(Kilde: Miljø- og fødevareministeriet)

Forkert formål
Kjeld Kirk Kristiansen, der ejer Schelenborg Gods med beliggenhed i Martofte på Fyn, er familiens største bidstandsklient og modtog sidste år 1.498.050 kroner i landbrugsstøtte qua sit gods, hvor der dyrkes land- og skovbrug, og sit stutteri.

Den største del af støtten - 950.781 kroner - udgøres af den såkaldte areal-betaling. Størrelsen af areal-betalingen er ikke afhængig af, hvad der produceres, men udelukkende af, hvor meget jord man ejer.

Kravene for at modtage støtten er blandt andet, at der drives et landbrug.


Ifølge Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, gør areal-betalingen, at der opstår en ulighed i landbrugsstøtten, fordi den er betinget af, hvor meget jord man ejer.

- Problemet er, at man på grund af areal-støtten giver meget store beløb til folk, der ikke lever af landbrug, men som er rige og blot ejer jord for fornøjelsens skyld så at sige, siger han.

- Vi synes, at man skal give landbrugsstøtte med det formål at få produceret fødevarer og med det formål, at det skal være til små landmænd, tilføjer Søren Søndergaard.

Kasserne spækket
EU's landbrugsstøtte spiller ikke umiddelbart nogen stor økonomisk rolle for Lego-familien.

Selvom ikke ét eneste af deres selskaber, som modtager landbrugsstøtte, fremviste et overskud i det seneste regnskab - eller de umiddelbart foregående for den sags skyld - er pengekasserne spækket.

Den prisvindende erhvervsjournalist Søren Jacobsen opgør i sin bog 'Lego-guld' familien Kirk Kristiansens formue til at være intet mindre end 216 milliarder kroner værd via den såkaldte price/earnings-metode.

Selv om familien Kirk Johansens formue ikke er i nærheden af familien Kirk Kristiansens, er der ingen tvivl om, at de heller ikke mangler kontanter lige nu og her.

Anders Kirk Johansen har ikke ønsket at kommentere denne artikel. Familien Kirk Kristiansen har ikke svaret på Ekstra Bladets spørgsmål, men oplyser fåmælt, at man følger reglerne.

'De enkelte enheder følger de retningslinjer og krav, der er i forbindelse med at drive landbrug, og overlader trygt beslutningen om lovgivning og tilskudsordninger til de relevante myndigheder og instanser', skriver Ulla Lundhus, presseansvarlig i Kirkbi, i en mail.