Lyngvild om håndværker-bajere: Op i røven med moralen

I aften går det løs igen på TV 2 med Danmark mod Østeuropa - Nu blander Jim Lyngvild sig i håndværkerdebatten

Designer, modekommentator og forfatter Jim Lyngvild vælger dansk, når han skal hyre håndværkere. Foto: Daniel Hjorth
Designer, modekommentator og forfatter Jim Lyngvild vælger dansk, når han skal hyre håndværkere. Foto: Daniel Hjorth

Se også: TV 2 ændrer i nyt håndværkerprogram

Håndværkeren René Skjoldborg, der benytter polsk arbejdskraft, besøger kunden, der skal have lavet sit tag. Foto: TV2 TV - 13. jan. 2017 - kl. 16:30 Håndværksmester: Polakker kan mere end danskere

Hvis de virkelig skulle have bedømt os fair, skulle de jo have ladet os gøre det helt færdigt, siger André Boas. Foto: Linda Johansen TV - 13. jan. 2017 - kl. 17:14 Udskældt håndværker: Så meget drikker vi

Ekstra Bladets modediktator har stor erfaring med at hyre og arbejde sammen med håndværkere. Senest i forbindelse med bygningen af hans store vikingeborg Fyn.

- Jeg bruger altid danske håndværkere, og der er det vigtigt at have for øje, at der også inden for Danmarks grænser er stor forskel på kvaliteten. Jeg oplevede blandt andet, at håndværkere fra Nordjylland var helt guddommelige. De havde en arbejdsmoral helt ud over det sædvanlige, mens københavnske håndværkere på det nærmeste forventer, at man bukker og takker, når de møder op, siger Jim Lyngvild til Ekstra Bladet og tilføjer, at han ikke er stor fan af TV 2’s meget omtalte ’håndværkerdyst’.

- Jeg synes i bund og grund, det er usmageligt at lave et program, hvor man sætter danske og udenlandske håndværkere op imod hinanden. Det ville være langt mere interessant, hvis man lavede et program. Hvor danske håndværkere fra forskellige steder i Danmark dystede mod hinanden. Det er nemlig kæmpe forskel.

Hvorfor vælger du altid danske håndværkere?

- Da jeg byggede vikingeborgen, havde jeg det sådan, at det hele skulle være så dansk som muligt i både håndværk og materialer. Det handler ikke om, at jeg ikke kan lide udenlandske håndværkere. Det kan da sikkert være ganske glimrende. Men hvis vi alle var dygtige i til at bruge vores egne håndværkere, så ville økonomien jo være meget bedre i rigtig mange lande. Der er jo en grund til, at danske og polske håndværkere får den løn de gør. Det er jo fordi, der er en prisstruktur i deres hjemland, der afgør levestandarden.

Jim Lyngvild fik hjælp fa dygtige, jyske håndværkere, da han skulle bygge sin fynske vikingeborg. Foto: Lars E. Andreasen
Jim Lyngvild fik hjælp fa dygtige, jyske håndværkere, da han skulle bygge sin fynske vikingeborg. Foto: Lars E. Andreasen
 

Hvorfor, tror du, at hele diskussionen er blusset op?

- Jeg forstår da godt, at en polsk håndværker har lyst til at komme til Danmark og tjene mange flere penge. Men det er bare ikke fair for de danske håndværkere. Og der har vi måske et EU-problem. Det skal måske ikke være så nemt bare at få lov til at arbejde et sted, hvor man tjener mange flere penge. Det gælder også danskere, der tager til Norge for at arbejde og betale mindre i skat og får en højere løn. Lad dog nordmændene klare det arbejde selv.

Er det i orden, at håndværkere drikker i arbejdstiden?

- Holder man sig indenfor lovkrav, retningslinjer, og hvad det nu alt sammen hedder, så ser jeg intet problem i, at man får en øl til sin frokost. Selvfølgelig skal man ikke falde ned af taget, men det er jo heller ikke det, der er tilfældet, hvis man får et glas øl til sin mad eller en fyraftensøl. Op i røven med moral så længe man følger lovgivningen.

Mest læste i flash!
Hent flere