Musikere i krig for Mimis ryge-værtshus

Johnny Madsen og Klaus Kjellerup støtter Mimi og vil betale hendes bøde. Det ligner civil ulydighed

Det er Johnny Madsen og Klaus Kjellerup, der står bag støtten til Mimi Olsen lige nu, men 'Den gule Negl' tæller flere notabiliteter: bl.a. Kim Larsen og Thomas Helmig. Foto: Polfoto
Det er Johnny Madsen og Klaus Kjellerup, der står bag støtten til Mimi Olsen lige nu, men 'Den gule Negl' tæller flere notabiliteter: bl.a. Kim Larsen og Thomas Helmig. Foto: Polfoto

- Jeg kender hverken Johnny Madsen eller Klaus Kjellerup personligt, men det betyder meget for mig, at nogen støtter mig i min kamp for at mine gæster må ryge på Munk Stuen, siger værtshus-mutter Mimi Olsen fra Maribo.

For Mimi Olsen falder den økonomiske støtte på et tørt sted. Foto: per Rasmussen
For Mimi Olsen falder den økonomiske støtte på et tørt sted. Foto: per Rasmussen
 

De to storrygende musikere har ikke bare nu udtalt deres støtte til Mimis kamp mod rygeloven - en kamp der venter på at få lov til at blive prøvet ved Højesteret. D'herrer har også tilbudt at betale hendes bøde, og det er hun lykkelig for.

- Den bøde på 10.000 kr., som jeg blev idømt ved Landsretten, er ikke bare et beløb, jeg kan hive op ad lommer, siger hun.

Mimi Olsen har drevet værtshus siden 2007. Arbejdstilsynet har været efter hende i de fem af årene. (Foto: Per Rasmussen) Samfund - 10. mar. 2016 - kl. 23:54 Værtshusmutter lider nederlag i retten: Får kæmpebøde men ryger videre

Indtil videre er hun blevet idømt en bøde på 10.000 kroner for brud på rygeloven i Østre Landsret. Hun håber at få lov til at prøve sagen ved Højesteret.

Munke Stuen er en dagligstue for områdets beboere. Foto: Per Rasmussen
Munke Stuen er en dagligstue for områdets beboere. Foto: Per Rasmussen
 

Striden, der har stået på siden 2010, handler om serveringsarealet, som ifølge lovteksten ikke må være over 40 kvadratmeter. Er det mere, skal rygning forbydes. Er det mindre, må værtshusejeren selv bestemme. Mimi Olsen mener, at serveringsarealet, ’hvor egentlig servering finder sted’ er 39,5 kvadratmeter. Tilsynet medregner et område med billardbord, hvor der i øvrigt hverken må ryges eller drikkes, til serveringsarealet.

Johnny Madsen er bekymret for, om det også en dag bliver forbudt at drikke på værtshusene. Foto: Polfoto.
Johnny Madsen er bekymret for, om det også en dag bliver forbudt at drikke på værtshusene. Foto: Polfoto.
 

Stolte herrer
- Vi er stolte af at kunne hjælpe til. For os handler det om frihed og retfærdighed, så det er en ære at stille op i denne kamp, mener Klaus Kjellerup , 'Danser med Drenge'.

For nogle år siden stiftede han sammen med Johnny Madsen og Kim Larsen foreningen 'Den gule Negl', og dermed stillede de tre modne herrer sig i spidsen for det folkelige oprør, som rygeloven mange steder i Danmark har afstedkommet.

Rygeloven er diktatorisk, mener Klaus Kjellerup. Foto: Polfoto.
Rygeloven er diktatorisk, mener Klaus Kjellerup. Foto: Polfoto.
 

- Det er et diktatorisk system, kalder både Johnny og Klaus det, men begge d’herrer understreger med englestemmer, at intet ligger dem fjernere end at opfordre til civil ulydighed.

Mimi Olsen har drevet værtshus siden 2007. Arbejdstilsynet har været efter hende i de fem af årene. (Foto: Per Rasmussen) Samfund - 17. nov. 2015 - kl. 18:46 Værtshus-mutter får kæmpebøder: Jeg blæser sgu da på rygeloven

- Jeg kender ikke Mimi, men jeg kan forstå, at hendes værtshus fungerer som samlingssted for folk i området - en slags ’dagligstue’, og det skal der s’gu være plads til. En tåbelig diskussion om hvorvidt nogle få kvadratmeter er serveringsareal eller billardområde, bør da ikke sende ældre mennesker ud i kulden for at ryge, mener Johnny Madsen.

- Folk bestemmer vel selv, hvilke værtshuse, de vil gå på. Og dem, der ikke kan lige røg, kan vel benytte alle ikke-ryger-værtshusene. Det gælder også for de ansatte. En sygeplejerske, der ikke kan tåle at se blod, søger vel heller ikke job på en operationsstue, mener Klaus Kjellerup.

Foreløbig betaler vi
Det var ’Danser med Drenge’-basisten, der fik ideen til at støtte Mimi i hendes kamp, og Johnny var med på ideen med det samme. Desværre kunne de ikke lige få fat i Kim Larsen, for han har været bortrejst i påsken.

- Men Kim ville uden tvivl have givet sin støtte også, mener Klaus Kjellerup.

- Foreløbig betaler vi Mimi Olsens bøde på 10.000 kr., og så må vi tage den derfra. Som jeg har forstået sagen, er der jo fortsat retslige muligheder. I hvert fald er vi imod den tvang, rygeloven er et udtryk for. Lad folk dyrke deres kultur, og lad være med at gøre modne mennesker rodløse ved at lukke deres sociale samlingssteder om ørerne på dem, fastslår Johnny Madsen.

- Hvor længe vi vil betale bøder for Mimi, vil tiden vise. Vores initiativ skal jo ikke forstås sådan, at staten via Arbejdstilsynet ubegrænset kan få snablen ned i vores pengekasser. Lad os nu tage en ting ad gangen. For os er dette en brilliant mulighed for at vise, at vi er mange rygere, som er meget uenige i den meningsløse rygelov, fastslår Klaus Kjellerup.

 

Mest læste i flash!