Organ-organisation mærker Ibi-effekten

Der er ikke noget smukkere end at dele livet mellem to sjæle, siger Karen Heidelbach, der har stiftet den organisation, som Ibi Makienok er ambassadør for

Ibi Makienok plejede at stråle på den røde løber. Nu er hun lykkelig, hvis hun har en god dag og kan smile. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Ibi Makienok plejede at stråle på den røde løber. Nu er hun lykkelig, hvis hun har en god dag og kan smile. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

For cirka et år siden startede Karen Heidelbach og hendes mand organisationen Organdonation – ja tak, hvor de kæmper for, at alle danskere over 18 år automatisk bliver organdonerer – med mindre man aktivt siger nej.

Men det er først nu, at Danmark for alvor har fået øjnene op for organisationen. Nu, efter Ibi Makienok som ambassadør for Organdonation – ja tak har fortalt sin dybt personlige og meget rørende sygdomshistorie på foreningens hjemmeside.

Se også: Syg TV-vært lægger hjemmeside ned - tre gange

- Jeg har det egentlig sådan lidt ambivalent med, at der skal et kendt ansigt på at få debatten i gang, siger Karen Heidelbach til Ekstra Bladet.

- Men sådan er det. Vi har ikke en kæmpe pengetank i ryggen, så vi kan skaffe os en masse opmærksomhed. Så at Ibi vil stå frem hos os, er helt uvurderligt, siger stifteren, der har oprettet organisationen på en meget tragisk baggrund.

Ibi Makienok må leve med en kronisk sygdom i sine nyrer. Privatfoto
Ibi Makienok må leve med en kronisk sygdom i sine nyrer. Privatfoto

- Vores datter har været meget syg. Hun har haft kræft i leveren og har været helt afhængig af at få en ny. Det fik hun efter otte måneders ventetid tilbage i 2015, og hun er i dag så frisk, at hun kan gå i børnehave, fortæller Karen Heidelbach om sin fireårige datter.

Hun er helt med på, at debatten om organdonation er følsom. Men det er ikke ensbetydende med, at man ikke skal tage den.

Se også: Kronisk syg TV-vært: Syg med 'en fucking betændelse'

- Som man kan læse ud af Ibis historie, så kan alle blive syge. Også dem der har levet grønt og sundt. Det kan blive dig i morgen. Det kan blive dig, der har brug for et organ. Og lige nu mens vi snakker, går organer til spilde, fordi folk ikke har taget stilling. Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, når man ved, at der hver anden uge dør en patient, der står på venteliste, siger hun.

Men at tage stilling er i Karen Heidelbachs øjne ikke nok. Hun kæmper for det, der kaldes 'formodet samtykke'. Altså at alle voksne danskere over 18 år automatisk er organdonore.

- Den ordning har man i Frankrig, Wales, Norge og Sverige. Og jeg tror ikke, at vi danskere er dummere end dem. De kan godt finde ud af det. Så kan vi nok også, er hendes pointe.

Karen Heidelbach er helt med på, at der er modstandere af formodet samtykke, og at det er et emne som de færreste politikere ønsker at tage hul på.

- Kritikere siger, at man ikke kan gøre folk til statens reservedelslager, men sådan ser jeg slet ikke på det. Organdonation er i min verden næstekærlighed, siger hun og fortsætter.

- Der er ikke noget smukkere end at dele livet mellem to sjæle, siger Karen Heidelbach, der allerede kan mærke Ibi-effekten i Organdonation – ja tak.

Se også: Syg Ibi: - Jeg er omgivet af dejlige mennesker

Der er allerede mange, der har skrevet under på, at de går ind for formodet samtykke.

- Og der kommer formentlig flere. Og så går vi til politikerne og kræver, at emnet bliver taget op, siger hun.