Overlæge: Nollers nye klap kræver medicin resten af livet

Den nye hjerteklap vil føles som et nyt liv for den 61-årige halvdel af Brødrene Olsen

Ifølge Jørgen Olsen har hans lillebror fået en flot behandling på Rigshospitalet i forbindelse med sin operation. (Foto: Henning Hjort)
Ifølge Jørgen Olsen har hans lillebror fået en flot behandling på Rigshospitalet i forbindelse med sin operation. (Foto: Henning Hjort)

Den 61-årige halvdel af Brødrene Olsen, Niels 'Noller' Olsen, gennemgik i sidste uge en stor hjerteoperation, hvor han fik udskiftet den ene hjerteklap med en mekanisk en af slagsen.

Nollers bror, Jørgen Olsen, kalder den for en 'Rolls Royce-model', og det kan han meget vel have ret i, hvis man ser på klappens holdbarhed. Det forklarer Gunnar Gislason, der er forskningschef i Hjerteforeningen og overlæge i hjertesygdomme på Gentofte Hospital.

– Den mekaniske klap er ikke lavet af noget biologisk materiale, så den holder rigtig længe. Typisk vælger man den til yngre mennesker, fordi man så undgår at skulle skifte den ud senere, forklarer overlægen, der mener, at den mekaniske klap passer godt til en mand på Noller Olsens alder.

Se også: Jørgen Olsen: - Noller optrådte fem dage før sin operation

Se også: Jørgen Olsen: - Noller bad om, at jeg ikke besøgte ham

Men en Rolls Royce er ikke uden fejl, og den vil skulle vedligeholdes hele livet.

– Ulempen er, at man skal i blodfortyndende behandling resten af sit liv.

Ifølge Jørgen Olsen har operationen taget hårdt på hans bror, og det er ikke nogen overraskelse, da operationen er et voldsomt stort indgreb i kroppen.

– Man åbner brystkassen ved at save igennem brystbenet. Så sprøjter man noget specielt væske ind i hjertet, så det stopper, og derefter køler man det ned og kobler ham til en hjerte-lunge-maskine.

– Man går typisk igennem hovedpulsåren, fjerner den gamle klap og syer den nye klap ind i stedet. Derefter lukker man brystkassen igen, fortæller Gunnar Gislason om operationen, der som regel tager tre-fire timer.

Se også: Noller har fået foretaget en hjerteoperation

Ifølge overlægen vil Noller Olsen kunne opleve en del smerter i brystkassen i ugerne efter operationen.

– De fleste føler dog, at de har fået et nyt liv, da de slipper for de mange symptomer fra den gamle klap.