Paprika Steen som Tove Ditlevsen

Folketeatret er i 2016 klar med forestillingen 'Den onde lykke - Tove Ditlevsens sidste kærlighed'

Paprika Steen og Lars Brygmann skal portrættere det lidenskabelige men opslidende ægteskab mellem digteren Tove Ditlevsen og Ekstra Bladets chefredaktør Victor Andreasen.(Foto: Folketeatret)
Paprika Steen og Lars Brygmann skal portrættere det lidenskabelige men opslidende ægteskab mellem digteren Tove Ditlevsen og Ekstra Bladets chefredaktør Victor Andreasen.(Foto: Folketeatret)

Folketeatret kan nu i en pressemeddelelse afsløre, at en af næste sæsons helt store satsninger bliver en nyskrevet dansk forestilling om én af det 20. århundredes største danske digtere. Dramatikeren Jakob Weis har forfattet 'Den onde lykke - Tove Ditlevsens sidste kærlighed', der tager udgangspunkt i Tove Ditlevsens stormfulde fjerde ægteskab med Ekstra Bladets chefredaktør Victor Andreasen og udspiller sig henover flere år indtil hendes selvmord den 7. marts 1976.

Forestillingen har urpremiere den 8. april 2016 på Store Scene. Og det sker 40 år efter Tove Ditlevsens død.

Folketeatret har sikret sig to af landets største stjerner til de to hovedroller som Tove og Victor – Paprika Steen og Lars Brygmann.

Da de to stod overfor hinanden i ægteskabsklassikeren 'Hvem er bange for Virginia Woolf? i 2008 på Østre Gasværk Teater slog det gnister og regnede med stjerner og hjerter.

Siden har de også spillet sammen i teatersuccesen 'Moskva 7. oktober' på Betty Nansen Teatret i 2010, og til premieren på 'Den onde lykke - Tove Ditlevesens sidste kærlighed' vil det være seks år siden, de to sidst har stået på en scene sammen.

Se også: Paprika Steen går fra kæresten

Paprika Steen glæder sig til rollen som Tove Ditlevsen og udtaler:

- At spille en kvinde, der har så stor betydning for så mange mennesker, lægger en del ansvar på skuldrene af en. Så spørgsmålet er, om jeg skal blive til hende eller lave en version af hende, som indeholder lidt af mig? Weiss' tekst er så eksemplarisk og vidunderlig, og man kan som skuespiller ikke andet end glæde sig til at fordybe sig i den. Om det ender med Tove-paryk eller ej må tiden vise. Vi ses i foråret 2016.

Paprika Steen har ikke fortrudt, at hun i en periode spiste lykkepiller. (Foto: Jan Unger) Kendte Paprika Steen var på lykkepiller: Jeg havde brug for et kemisk spark i røven

Brutal oprigtighed
Om stykkets handling skriver Folketeatret i pressemeddelelsen: Hendes oprigtighed nærmer sig det brutale. Hun klæder sig selv og sine nærmeste af i hensynsløst ærlige portrætter af et kvinde- og forfatterliv, der til forveksling ligner hendes eget; Tove Ditlevsen, forfatter, brevkasseredaktør, mor, stedmor og hustru.

Da vi møder hende, er hun gift med sin fjerde mand, Ekstrabladets chefredaktør Victor Andreasen. Tove har netop udgivet novellesamlingen 'Den onde lykke', og hendes ægteskab bevæger sig i det opslidende felt mellem sammenbrud og lykke.

De føler sig bundet til hinanden via skæbnen, og deres forhold er en konstant spændetrøje af gensidigt begær og nedslidende afhængighed. Hun søger lindring i en kemisk rus. Han søger lindring hos sine unge elskerinder.

Deres omgangskreds - her Andreas Jebro som Klaus Rifbjerg og Sarah Boberg som husholderske - påtvinges rollen som vidner og medspillere i Toves selviscenesatte liv.

Erfarne Søren Iversen instruerer forestillingen, mens Stine Martinsen skaber scenografien.