Rifbjerg var skarp til sin død

Den unge digter, Dy Plambeck, havde også jagt-interesse tilfælles med den afdøde forfatter

Den unge lyriker Py Plambeck fik gennem en fælles interesse for jagt og digtning et tæt forhold til Klaus Rifbjerg, og hun har det ekstra svært ved at forestille sig, at den store digter ikke er her længere.

- Han fordi han rummede så meget liv, et nærvær, der var til stede lige til det sidste. Det var beundringsværdigt og særligt, at han forblev så skarp i hovedet helt til sin død, at han kunne blive ved med at skrive som han altid havde gjort - skarpt og præcist. Hans Amagerdigte var en direkte inspiration for mig til at komme i gang med at skrive. Jeg skrev mig med min debutdigtsamling 'Buresø-fortællinger' ind i den samme hjemstavnslitteratur.

Sprogets fornyer
- Det enestående ved Klaus er, at han har formået at forny sproget gennem generationer. At blive ved med at skrive så det var vedkommende og interessant. Han er blevet ved med at finde nye sprog og former at fortælle i. Alle hans værker, over hundrede stykker, samler sig som et stort livsværk, men er også et billede af litteratur gennem flere generationer, fordi han har skrevet så meget i så mange år.

Gik på jagt sammen
- Jeg kendte Klaus som forfatteren, en god bekendt, en jagtven. I jagten fandt vi en fælles interesse. Det fortæller også noget om hans store sind, at han inviterede mig (en ung ny-jæger) med på jagt, da jeg fik jagttegn i 2010. I en årrække gik jeg på jagt med ham og hans venner - en håndfuld mænd fra 60 år og opefter. Det var meget berigende. Som jæger mødte jeg en anden side af Klaus end forfatteren Klaus Rifbjerg, en mand med et åbent og mere lunt sind end han måske var kendt for i offentligheden, hvor man til tider talte om hans skarpe pen. Når vi sad i jagthytten og skulle spise gule ærter med flæsk og pølse var Klaus altid ham, der brød ud i en sang eller kunne flest jagt-anekdoter om folk, der var blevet ramt af vågeskud osv.', fortæller Dy Plambeck, der i 2006 modtiog Klaus Rifbjergs debutant-pris for sin digtsamling 'Buresø-fortællinger'.

Jussi Adler-Olsen - også berørt. (Foto: Linda Johansen)
Jussi Adler-Olsen - også berørt. (Foto: Linda Johansen)
 

Også Danmarks bedst sælgende forfatter, Jussi Adler-Olsen er berørt af dødsfaldet.

'Han var min generation af forfatteres litterære tømmerflåde og gabestok', skriver han han i en kort mail til Ekstra Bladet.

Mest læste i flash!
Hent flere