Rifbjergs gode ven: Sådan døde Klaus

Inge Rifbjerg flyttede hjem til sin mand den sidste tid

Klaus og Inge Rifbjerg i midten. Til  højre vennen gennem godt 60 år, professor Torben Brostrøm, og til venstre Jørgen Gustava Brandt. (Foto: Thomas Wilmann)
Klaus og Inge Rifbjerg i midten. Til højre vennen gennem godt 60 år, professor Torben Brostrøm, og til venstre Jørgen Gustava Brandt. (Foto: Thomas Wilmann)

Forfatteren Klaus Rifbjerg døde med sin elskede hustru Inge, også kaldet Ping, ved sin side.

Det fortæller en af hans nærmeste venner siden begyndelsen af 50'erne, professor i dansk litteratur, kritikeren Torben Brostrøm, som besøgte Klaus Rifbjerg i hjemmet i Skodsborg så sent som i sidste uge.

I 2011 blev Klaus Rifbjerg ufrivilligt skilt fra sin kone siden 1955. Inge Rifbjerg blev blind og syg, og Klaus Rifbjerg magtede ikke den store opgave at passe og pleje sin kone. Det var en stor sorg for ægteparret, at de ikke længere kunne bo sammen.

Klaus Rifbjerg (tv.) her med en hashpibe i næverne på kulturministeriets trappe. (Foto: Jacob Maarbjerg) Danske kendte - 5. apr. 2015 - kl. 12:51 En legende takker af - Rifbjerg i billeder

Men for godt to måneder siden blev parret forenet igen.

Inge Rifbjerg flyttede hjem til Klaus Rifbjerg igen i hans ny lejlighed i Skodsborg lige ud til Øresund, fortæller Torben Brostrøm.

- Det var en genial hjemkomst for dem begge to. Det var meget smukt samvær gennem alle årene, og de fik mange besøgende.

- Hvad døde Klaus Rifbjerg af?

- Det var et ret kompliceret og langstrakt tilfælde. Det var en leversygdom, der sendte sin gift rundt i kroppen, bl.a. i benene, så han var tilbøjelig til at falde, og efterhånden har det vel bredt sig. Men det har ikke noget med alkohol at gøre. Han var en moderat mand, selvom han var glad for mad. Men han havde en god livsstil og var meget mådeholden.

- Døde Rifbjerg hjemme?

 - Ja, så vidt jeg har forstået, døde han hjemme. Han udskrev sig selv fra hospitaler og behandlinger og boede et vidunderligt sted i Skodsborg med udsigt til vandet, og der levede han og hans kone, Inge, som blev hentet fra plejehjemmet, så de var sammen det sidste tid, siger Torben Brostrøm.

-  Vidste han, at han skulle dø nu?

- Det tør jeg ikke sige, men det vil jeg gå ud fra. Men der var meget livskraft. Det var ikke en afskedsforestilling, når man besøgte dem. Der var livsmod at hente. Der var den gamle vitalitet, som var uudslukkelig. Men selvfølgelig var han mærket af sygdom.

Danske kendte - 5. apr. 2015 - kl. 12:15 Klaus var Danmarks mest hædrede forfatter

Om Rifbjergs død siger han yderligere:

- Det er et stort tab venskabeligt, kulturelt og litterært. Han havde et enestående nærvær i alle forhold. Til sproget, til sig selv, til sin hukommelse, sin erindring og i forhold til andre mennesker.

-  Han havde en voldsom personlig udstråling. Han var så at sige altid den, der var til stede i en forsamling. Han havde en forbavsende oplevelsesevne. Han var hele tiden spontant parat. Han så alting, havde man indtryk af. Han mærkede alting. Hvor man var, hvem man var, og hvad man tænkte. Så man følte sig i den grad selv oppe på tæerne i nærvær for at være sammen med ham. Man kan sige, han havde en helt usædvanlig adgang til mange sider af sig selv, siger Torben Brostrøm.

Artiklen fortsætter under foto og video...

Se forfatter og journalist Gregers Dirckinck-Holmfeld kommentere Klaus Rifbjergs død

- Til sin barndom, huset på Amager og alle de stede, han har været. Han koblede sig sammen med  forskellige steder i verden. Spanien, som stod hans hjerte nær. I Kandestederne i Skagen havde han både en ungdom og voksen tilværelse og hus, i Rørvig med sommerhus og så sine mange boliger i det hele taget rundt omkring i København, og han har beskrevet det indgående alt sammen.

-  Og han havde et helt usædvanligt symbiotisk og samstemt forhold til Inge Rifbjerg  gennem alle årene. De to var et meget markant par i vennekredsen og offentligheden, hun var med i hans tankeverden. Også der var der tilstedeværelse, så hun var fuldstændig uundværlig i alle forhold, siger Torben Brostrøm.

Torben Brostrøm har været sammen med Klaus Rifbjerg på utallige rejser.

 - Han var et rejsende menneske. Jeg har været sammen med ham på utallige rejser, og det var i sig selv en oplevelse at være i nærheden og være sammen med en person, der registrerede alt - naturindtryk og hændelser - hvad der måtte være af små og store ting. Han var utrolig disponibel, også i den offentlige debat. Han var altid den, der havde lyst og evne til at blande sig i mange samfundsforhold og kulturelle forhold.

Klaus Rifbjerg - Fakta

Klaus Rifbjerg var en af Danmarks mest kendte forfattere. Han døde i en alder af 83.

Han har skrevet romaner, digtsamlinger, novellesamlinger, revy, skuespil, rejsebeskrivelser, erindringer, børne- og ungdomsbøger, essays, film, TV-serier og meget andet. Klaus Rifbjerg modtog De Gyldne Laurbær i 1967, Nordisk Råds litteraturpris i 1970 og Herman Bangs Mindelegat i 1997.

I 2006 blev Klaus Rifbjerg med novellesamlingen 'Og andre historier' sammen en del af den danske kulturkanon.

Karrieren startede i 1956 med digtsamlingen 'Under vejr med mig selv', og blev fulgt op af den legendariske roman 'Den kroniske uskyld' fra 1958. Se den fulde liste ved at følge linket i bunden af denne boks.

Andre nævneværdige værker

- Konfrontation - 1960

- Camouflage - 1961

- Weekend (Film) - 1962

- Og andre historier 1964

- Amagerdigte - 1965

- Der var engang en krig - 1966

- 12 Evergreens - Bent Fabricius-Bjerre og Klaus Rifbjerg - 1967

- Anna (jeg) Anna - 1969

- Marts 1970 - 1970

- Sommer - 1974

- Du skal ikke være ked af det, Amalia - 1974

- Kiks - 1976

- De hellige aber - 1981

- Det vil glæde - 1989

- Karakterbogen - 1992

- Huset - 2000

For en komplet oversigt henvises der til Klaus Rifbjergs wikipedia-side.

1 af 2 
2 af 2 Klaus og Inge Rifbjerg i midten. Til højre vennen gennem godt 60 år, professor Torben Brostrøm, og til venstre Jørgen Gustava Brandt. (Foto: Thomas Wilmann)