Rislund i chok: Jeg talte med Jan i går

Jan Monrad døde i går, og hans makker i over 40 år fortæller, hvordan de to talte om deres helbred og fedme

Se billeder fra Jan Monrads liv og karriere sammen med Søren Rislund her

De har været venner i 45 år og lavet grænsesøgende komik sammen i 40 år.

Nu er det slut, slår den ene del af komikermakkerparret 'Monrad & Rislund' Søren Rislund fast overfor Ekstra Bladet få timer efter, at han har fået besked om, at hans nære ven Jan Monrad pludselig er død:

- Det er chokerende og en melding, ingen har set komme. Det sætter punktum for et over 40 år fælles arbejdsliv. Det er vanskeligt, og jeg har ikke rigtig taget det ind, siger 65-årige Søren Rislund til Ekstra Bladet:

Jan Monrads kone Marianne Busk Monrad bekræftede tidligere lørdag morgen overfor Ekstra Bladet, at hendes mand i går afgik ved døden - 64 år gammel.

Foto: Jesper Stormly Hansen Danske kendte - 21. nov. 2015 - kl. 09:09 Jan Monrad er død

- Der er ikke nogen, der regner med, at man styrter om, selv om det er et af det moderne samfunds vilkår. Nogle af os ligger så og rådner op i årevis, men ingen havde set det her komme, siger Søren Rislund, som næsten dagligt har talt med sin ven:

- Sidste gang var vel i går eller forgårs, hvor vi enten mailede eller talte sammen. Vi havde en lille forretning sammen og var meget ofte i kontakt.

'Monrad & Rislund' har mejslet sig ind i danskernes bevidsthed i årevis, og der findes formentlig ikke mange over 30, der ikke nærmest har brækket sig af grin over deres satiresketches, hvor de overbevisende har indtaget karakterer som Åge Brodtgård, Mogens og Palle Gulvballe.

Sidste show i for otte dage siden
Og komikerne var slet ikke færdige i humorværkstedet. Efter netop at have overstået en miniturne for en uge siden, var 'Monrad & Rislund' indtil Jan Monrads død ved at lægge sidste hånd på deres december-show.

- Vi spillede i Køge for otte dage siden, og det blev så vores sidste job. Vi spillede Monrad & Riskund, og vores direktør fortalte om vores øl fra Pladderballe Bryghus, fortæller Søren Rislund.

Ifølge ham havde Jan Monrad det udmærket, selvom:

- Det er jo et relativt begreb med mænd i den alder. Der er almindelig alderdomssvækkelse, og hvis der er noget, der truer, så er det typisk mænd i vores alder at slå det hen i stedet for at finde ud af, hvad der er galt.

Vi er begge to for fede
Og selv om den i høj grad stod på spøg og skæmt for de to levemænd, talte de på deres egen måde om deres helbredstilstand:

- Vi er jo begge to for fede. Det var i den grad noget, vi talte om, men man hælder jo vand ud af ørerne og skyder det væk som almindelig alderdomssvækkelse og husker at jamre sig, når man rejser sig fra en stol, siger Søren Rislund og tilføjer, at bekymringen for helbredet alligevel har været tilstede hos ham.

- Jeg har den samme bekymring med mig selv, siger komikeren, som uddyber, at d'herrer i allerhøjeste grad brugte galgenhumor til at holde døden for døren:

- Det var vi nødt til. Død og ulykke har fyldt vældigt i vores satire hele livet, så det er vanskeligt, nu hvor det er blevet alvor, fortæller Søren Rislund, som fik besked om sin vens død af Jan Monrads kone sent i aftes.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jan Monrad i blå kittel og orange turban som karakteren 'Mogens'. 'Mogens' er en besynderlig person, som blæser i sin kalapøjser. En kalapøjser er et stykke krydsarmeret grøn haveslange med en gul balon for enden. (Privatfoto)
Jan Monrad i blå kittel og orange turban som karakteren 'Mogens'. 'Mogens' er en besynderlig person, som blæser i sin kalapøjser. En kalapøjser er et stykke krydsarmeret grøn haveslange med en gul balon for enden. (Privatfoto)

Mogens har spillet sit sidste job
Han slår fast, at figuren Mogens, som var indbegrebet af Jan Monrad, har stået på scenen for sidste gang:

- Mogens er den lille mand i blå kittel med orangefarvet turban på, og så blæser han i denne her kalapøjser. Han er en tumpe, der får sagt nogle sandheder og vittigheder. Han er voldsomt populær.

Søren Rislund slår fast, at virksomheden 'Monrad & Rislund' er et overstået kapitel, men hvad vennens død derudover medfører for forretningen, kan han ikke udtale sig om lige nu:

- Det er en nyopstået situation at forholde sig til. Men det er endnu mere omstyrtende for Jan Monrads familie, og jeg må bidrage med, hvad jeg kan. Indtil videre skal det lige have lov at synke ind.

Hvad er dine bedste minde fra Monrads tid som komiker? Send dit minde til på sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.