Syg Troels Kløvedal hædret af dronningen

Den 73-årige eventyrlystne kaptajn er blevet dekoreret med Ridderkorset

Troels Kløvedal og admiral Nils Wang da eventyreren i går blev æret med Ridderkorset. Foto: Finn Hageman
Troels Kløvedal og admiral Nils Wang da eventyreren i går blev æret med Ridderkorset. Foto: Finn Hageman

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år.

Så barsk var melding fra Troels Kløvedal, da han i oktober fortalte om sin sygdom i bogen 'Modne Mænd'.

Den 73-årige forfatter og eventyrer er ramt af den uhelbredelige nervelidelse ALS og lungesygdommen bronkiektasi , som er ødelæggende for vejrtrækningen.

Trods den dybt alvorlige helbredssituation var Troels Kløvedal i går på benene. Kaptajnen fra Nordkaperen blev æret af dronningen, der har besluttet at tildele ham Ridderkorset.

Troels Kløvedal Foto: Janus Engel Samfund Kløvedal ramt af mystisk sygdom: Så grusom er den

Kløvedal har rejst verden rundt og oplevet mere end de fleste nogensinde vil komme i nærheden af. Alligevel kalder sømanden selv dronningens værdsættelse af hans virke for 'noget af det største'.

- Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500 årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, siger Troels Kløvedal i en pressemeddelelse.

Det var, som Kløvedal fortæller, kontreadmiral Nils Wang, der på dronning Margrethes vegne gav Troels Kløvedal Ridderkorset.

- Gennem sit forfatterskab , tv-serier, og utallige foredrag har Troels Kløvedal bragt den store verden ind i de danske stuer. Han har været en meget fornem ambassadør for sit land. Jeg har gennem de seneste mange år haft et tæt venskab med Troels, som jeg har lært at kende som et menneske, der udover at nære en stor kærlighed til livet og havet, også nærer en stor kærlighed til sit land, siger kontreadmiral Nils Wang.

Siden bogen 'Modne Mænd' udkom, har Troels Kløvedal holdt sig ude af offentlighedens søgelys. Ifølge bogens forfatter, Bo Østlund, er Kløvedal for syg til at lade sig interviewe.

Den nu 73-årige Troels Kløvedal er for svækket af alvorlig sygdom til at udtale sig. (Foto: Janus Engel) Samfund Kløvedal for syg til at tale

I 'Modne Mænd' forholder sømanden sig til, at hans usædvanligt eventyrlige liv er ved at rinde ud på grund af sygdommene.

- Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt, fortæller Troels Kløvedal i bogen.

- Jeg kan godt finde ud af det at dø. Det har min livserfaring hjulpet mig med, men at skulle blive lam først, det kan jeg ikke acceptere, og derfor har jeg også skiftet holdning til aktiv dødshjælp. Før syntes jeg, at lovgivningen var ok, men i dag synes jeg, at man skal have ret til at dø, når man vil. Hvorfor skulle igennem alle de grufulde lidelser, der ligger i en lammelse, når man alligevel snart skal dø, fortæller Troels Kløvedal i 'Modne Mænd'.

Jeg kan godt finde ud af det at dø. Det har min livserfaring hjulpet mig med, siger 
Troels Kløvedal i bogen 'Modne Mænd', der udkommer i dag. Arkivfoto: Janus Engel nationen 67.549 læsere: Lad Kløvedal få lov til at dø en værdig død

For den aldrende forfatter er det dog ingen ulykke at dø som 73-årig.

- Det handler hele tiden om at holde det rigtige perspektiv. Det var en ulykke for de mange millioner, som nytteløst døde i skyttegravene, det var en ulykke for den unge engelske flyver, der blev skudt ned herude på marken under anden verdenskrig og som aldrig fik et liv - og det er en ulykke for alle dem i gummibådene i Middelhavet og i flygtningelejrene. Men det er ikke en ulykke, at man dør som 73-årig efter et dejlig liv.

Kendte Troels Kløvedal: Sådan vil jeg gerne dø