Ti år med Medina: Hendes vilde op- og nedture

I dag er det præcis ti år siden, at sangerinden udgav sit debutalbum. Vi har kigget på den farverige sangerindes liv i rampelyset indtil nu

Fredag 26. maj 2017 vil være en aften, Medina sjældent vil glemme. Sangerinden skulle optræde til Fredagsrock i Tivoli, men besvimede midt i showet - se optagelsen af episoden her

I dag for præcis ti år siden brød Medina igennem den danske lydmur med sit debutalbum 'Tæt på'. Ekstra Bladet har taget et kig på de seneste ti års op- og nedture for den danske sangerinde med de chilenske rødder.

De fleste danskere lærte Medina at kende med hittet 'Kun for mig' fra albummet 'Velkommen til Medina', der blev hendes folkelige gennembrud. 'Kun for mig' blev udgivet i efteråret 2008, og som blev den mest sælgende sang i hele 2009.

Men siden blev Medina kendt for meget andet end bare musikken.

Medina blå bog

Medina er født Andrea Fuentealba Valbak, men har siden skiftet navn til Medina Danielle Oona Valbak

Hun er født 30. november 1982 i Risskov i Aarhus

Medinas far er oprindeligt fra Chile, men har måtte flygte fra landet

Ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp med hvem hun har projektet Mevation

Udgav i november 2011 bogen 'Tæt På' i samarbejde med Lotus Turéll

 

Medinas diskografi

'Tæt På' 2007

'Velkommen til Medina' 2009

'Welcome to Medina' 2010

'For Altid' 2011

'Forever' 2012

'We Survive' 2016

Medina optrådte til kåringen af Årets Side 9-pige 2009. Foto: Claus Bjørn Larsen
Medina optrådte til kåringen af Årets Side 9-pige 2009. Foto: Claus Bjørn Larsen

Skældte ballademagere ud til koncert
Tilbage i 2010 skulle Medina optræde i Byhaven i Ishøj, det endte med at 15-20 unge fra publikum kastede med æg efter sangerinden. Æggekastningen fik hende til at stoppe koncerten midlertidig og skælde sit unge publikum ud.

Det er åbenbart ikke alle, der deler begejstringen over Medinas musik, men der skal mere end et par rådne æg til at stoppe den danske sangerinde. (Arkivfoto: Michael Svenningsen) DK MusikNYT - 6. jun. 2010 - kl. 10:25 Unge indvandrere angreb Medina med æg

- Der er nogen, der er blevet dårligt opdraget derhjemme. Og jeg synes, at det er rigtig, rigtig respektløs overfor dem, der er kommet for at have det godt, og at I så fucker det op på den måde. Det er fair, at I ikke kan lide min musik, og at I er kommet for at kaste med fucking rådne æg, eller hvad det er for noget. Men de forældre, der har jer, de skulle skamme sig! I skal ikke ødelægge det for os, der har det godt og er glade. Det er en fucked up opførsel!, skulle Medina have sagt til ballademagerne.

I første omgang troede man, at de unge var utilfredse med hendes musik, og at det var derfor de kastede med æg. Efter et par dage kom sandheden så frem, de var ikke utilfredse med hendes popmusik, men hendes navn. Medina er den by hvor profeten Muhammed er begravet, og derfor hellig i islam. De unge mennesker mente, at Medina med sit navn krænkede deres religion, og at hun var en 'omvandrende Muhammed-tegning'.

Medina fik sit navn efter en tur til numerolog. Før hed hun Andrea Fuentealba Valbak, men efter lidt numerologi blev det til Medina Danielle Oona Valbak.

Foto: Sigurd Hoeyen
Foto: Sigurd Hoeyen

Til ungt kød
Fra 2012 til 2014 var Medina kærester med sangeren Christopher. Da parret stod frem i medierne med deres forhold var det til en del løftede øjenbryn, for der var en betydelig aldersforskel på parret. Medina var dengang 29 år gammel, mens hendes nye kæreste var 20 år.

Men kærlighed har som bekendt ingen alder, og de to var meget forelskede i hinanden, men kærligheden holdt ikke. Christopher afslørede i en dokumentarserie, han lavede til DR3, at det var ham, der stod bag deres brud.

- Det var mig, der traf beslutningen, men det var ikke nemt, specielt ikke når der stadig er en masse følelser og kærlighed involveret. Så er det sindssygt svært at sige: 'Det skal sgu' ikke være os to lige nu, fortalte han dengang.

Medina og Christopher i Saint Tropez, dengang alt stadig var fryd og gammen.
Medina og Christopher i Saint Tropez, dengang alt stadig var fryd og gammen.

Se også: Christopher om Medina-brud: Det var mig der traf beslutningen

Vold mod journalist
Tilbage i 2014, hvor Medina stadig var kærester med en purung Christopher, overfaldt hun en Se og Hør-journalist i Kastrup Lufthavn. Sangerinden havde været på ferie i Mexico og USA. Mens hun var udenlands, skrev ugebladet, at hun havde været Christopher utro med hendes ekskæreste Xander.

Da bladet konfronterer Medina med den påståede utroskab i lufthavnen går hun amok. Sangerinden skulle have hevet fat i journalisten, imens hun råbte: - I ødelægger mit liv! I tre år har de prøvet at ødelægge alt!

Se og Hør valgte i første omgang ikke at politianmelde sangerinden. Bladet ændrede mening og meldte Medina for vold mod journalisten, men det endte ikke i nogen retssag. Sagen blev droppet, da vidneudsagn gjorde sagen langt mindre dramatisk end først fortalt.

Se også: Medina amok på journalist fra SE og HØR

Stormfuldt forhold
I august 2016 offentliggjorde Medina, at hun var blevet forlovet med sin daværende kæreste, modellen Sebastian Baui Lund. Sebastian havde friet til sangerinden på en ferie til Toscana. Ifølge Medina kom hans frieri lidt ud af den blå luft.

- Sindssygt overrasket. Det var rigtig dejligt. Det føles totalt fedt! Det er dejligt, fortalte Medina dengang til Ekstra Bladet på spørgsmålet om, hvor overrasket hun blev over den store kærlighedserklæring.

Men bare 17 dage efter, at parret havde flashet forlovelsesring og kærlighed på den røde løber, kunne Medinas talsmand fortælle den danske presse, at de ikke skulle giftes alligevel.

Dengang parret stadig var sammen og havde planer om at blive gift, fik Medina tatoveret Sebastians mellemnavn Baui på sin hånd. Ægteskabet blev ikke til noget, men hun vil bære et permanent fint minde om kærligheden, som ikke varede forevigt.

Det var ikke kun ringen som røg sig en tur med den ophævede forlovelse. Efter bruddet slettede sangerinden alle minder om modellen på sin Instagram-konto.

Sebastian var ikke den eneste fra Lund-familien som Medina har kysset med. Faktisk kyssede hun med storebroren Jesper Lund tilbage i 2011, da han medvirkede i hendes musikvideo til hittet 'Kl. 10'.

Medina sammen med Sebastian Baui til fest hos dronningen. Foto: Tariq Mikkel Khan
Medina sammen med Sebastian Baui til fest hos dronningen. Foto: Tariq Mikkel Khan

Se også: Medina sletter eks'en på Instagram

Ærespris og tårer
I 2016 blev det annonceret, at Medina skulle modtage årets ærespris ved Danish Music Awards. Hele vejen igennem den planlagte hyldest til den kønne aarhusianer løb tårerne ned af hendes kinder. Men det var ikke kun glæde og jubel, som sangerinden delte ud af den aften.

I sin takketale fik hun kritiseret pressen og sin 'haters', men raseriet fortsatte på det efterfølgende pressemøde.

- Jeg er glad for at vinde til trods for, at medierne har gjort alt for at pille mig ned. Medierne er aggressive og grove, og jeg er alt for sensitiv til at være en offentlig person, siger Medina og fortsætter:

- Medierne er fucking nedtur. Vi musikere er jo også bare mennesker. Derfor var det fantastisk at modbevise alle dem, der har angrebet mig. Der vil altid være nogen, der ikke kan lide, det du laver, men i aften er jeg bare fucking stolt, siger Medina.

Medina har lanceret sin egen undertøjskollektion. Foto: Pressemateriale
Medina har lanceret sin egen undertøjskollektion. Foto: Pressemateriale

Se også: Medina efter ærespris: Medierne er fucking nedtur!

Kollapsede på scenen
Fredag 26. maj 2017 vil være en aften, Medina sjældent vil glemme. Sangerinden skulle optræde til Fredagsrock i Tivoli, men besvimede midt i showet. Dengang kunne Ekstra Bladet rapportere, at en talsmand gik på scenen og forklarede de omkring 16.000 publikummer, der var samlet på plænen, at koncerten ville fortsætte om lidt.

Cirka ti minutter senere går sangerinden på scenen igen, og hun havde denne besked til sine mange fans:

- Jeg er ked af det, der skete før. Men det er man jo desværre ikke herre over selv. Tak fordi I blev!, sagde den 34-årige sangerinde fra Aarhus.

Showet fortsatte i cirka en halv time mere og var nu rent akustisk.

Se øjeblikket, hvor Medina kollapsede og blev båret af scenen i toppen af artiklen

Medina på scenen i Tivoli inden hun besvimmede. Foto: Stine Tidsvilde
Medina på scenen i Tivoli inden hun besvimmede. Foto: Stine Tidsvilde

Nødhjælp med Mevation
Medina har sammen med Folkekirkens Nødhjælp skabt projektet Mevation - en sammentrækning af Medina og motivation. Formålet med projektet er at forbedre forholdene for verdens fattigste og især skabe fokus på verdens mange flygtninge.

Medinas far er selv flygtning fra Chile, og derfor betyder arbejdet som ambassadør meget for hende. Til Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside udtaler hun:

- Min far er selv flygtning fra Chile og det at være på flugt har altid fyldt meget, mens jeg voksede op. Derfor ved jeg, hvor stor en forskel det gør for de mennesker, der er på flugt at komme i sikkerhed. Vi hjælper bl.a. ved at besøge dem og på den måde give dem en stemme i debatten.

Sangerinden går meget op i sit ambassadørarbejde og har det seneste år har hun været på tre udlandsture med organisationen, og i august i år lancerede hun en Mevation-tøjkollektion i samarbejdet med mærket Custummade. Alt overskud fra kollektionen bliver brugt på arbejdet med Mevation i udlandet.

Medina tilbage i 2012 Foto: Mogens Flindt
Medina tilbage i 2012 Foto: Mogens Flindt

Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen