Tv-kok tordner løs: Stop det omgående!

Nikolaj Kirk sætter hårdt ind for at beskytte et særligt stykke truet natur i hovedstaden

- Det grotesk, lyder det fra Nikolaj Kirk. Foto: Martin Lehmann
- Det grotesk, lyder det fra Nikolaj Kirk. Foto: Martin Lehmann

Naturelskeren Nikolaj Kirk, kendt for tv-programmet 'Nak og Æd', frygter for det grønne.

Københavns Kommune vil sælge en grund med uberørt natur på en 5000 år gammel eng på Amager i København, så der kan blive bygget 2500 tiltrængte boliger.

Se også: Forsker langer ud efter danske tv-kokke

Det har fået Kirk til at tordne løs på sociale medier ad flere omgange og overfor Ekstra Bladet.

- Det grotesk, at vi i Københavns Kommune vil nedslagte den allersidste bid af byens oprindelige natur. En lille cykeltur og du står blandt små og store vandsalamandere, sjældne fugle og planter, siger Nikolaj Kirk.

- Det er der alle orkideerne holder til! udbryder han.

10. september demonstrerer han og to musikere - Johan Olsen fra Magtens Korridorer og soulsangerinden Marie Koppel -  på Amager Fælled i København, ligesom han og 43.814 har deltaget i en underskriftindsamling mod byggeriet. 

Øremærkede penge
Ud over at kommunen skaffer ekstra plads til byens mange boligsøgende, er der også et andet formål med salget.

By og Havn, der er 95 procent ejet af Københavns Kommune, planlægger at sælge grunden på Amager for 1,5-2 milliarder kroner, så man kan betale af på metro-regningen.

Se også: DR om 'Nak & Æd'-dødsfald: Han var ikke presset på arbejdet

Pengene fra salget blev allerede i 1992 øremærket til afbetaling af lån, der er optaget til at betale for udgifterne til metrobyggeriet.

Ikke på bekostning
Men hverken boligmangel eller offentlig transport bør være på bekostning natur, slår tv-kokken fast.

- Man vil fjerne kronjuvelen, hvor så mange fredede planter og dyr holder holder til. Det er at blæse på naturen. Hvis man virkelig ville, kunne man nok godt finde et andet sted at bygge de boliger.

Strandengen på Amager huser flere udsatte og truede dyrearter.

Her 'chiller' Kirk med Jensen:

Chiller med Frank Jensen - hvor mange truet og fredet arter, skal der til før du siger stop ? - hvor gammel og særlig skal et naturområde være før Hr. Overborgmester siger stop ? - hvad skal vi sige til fremtidens børn, når det hele er nedslagtet ? - hvorfor må By og Havn overhælde fredet og truet arter, når vi andre ikke må Kære Frank Jensen, Hr. Overborgmester Amager Fælleds Venner holder d. 10. September, den næste store demo for Amager Fælled. Vi mener at denne kamp er den største og vigtigste natur kamp i Københavns historie i nyere tid. Skal du huskes som ham der ikke hoppede i arbejdes tøjet og fredet den over 6000 år oprindelige natur? – det allersidste stykke vi har. Frank til November skal mange tusinde unge borgerer stemme for første gang, jeg fornemmer at disse borgerer vil et større og mere grønt natursyn. Skal Socialdemokratiet stå tilbage som det parti der ikke stoppede By og Havns bulldozere og glemte helt, at natur faktisk er vigtigt for os borgere? Kære Frank Jensen, jeg vil hen over det næste stykke tid, tage dig med på Strandengen og vise dig hvorfor naturen er så fin, så særlig og hvorfor man ikke bare skal bruge flotte ord, når man ikke skride til handling, når det ved at gå galt. Frank vi håber du kommer med på holdet og freder den gamle strandeng på Amager Fælled. Vi over 43000 borger nu, der siger stop og hver eneste dag, hver eneste time, kommer flere til. Frank skal du være den næste der finder sit grønne natursyn ? du kan også skrive under her: https://www.skrivunder.net/bevar_koebenhavns_naturhistoriske_kronjuvel

Et opslag delt af nikolaj kirk (@nikolajkirk) den

Hvad angår regningen fra metroen, har Nikolaj Kirk tiltro til, at politikerne selv og embedsmænd kan finde en anden løsning.

- Lad forvaltningen komme med alternative løsninger. Det er det, vi har politikere og embedsværk til. Jeg er kok. Jeg kan gøre noget i min egen butik og finde løsninger her, hvis det går skidt.

S: Vil koste folkeskoler
Da Ekstra Bladet henvendte sig til Københavns Kommune, var overborgmester Frank Jensen på ferie.

På kontoret var dog Socialdemokraternes gruppeformand og næstformand i Borgerrepræsentationen, Lars Weiss (S), at finde.

- Skal der ikke bygges på Amager Fælled Kvarter, skal pengene findes i de kommunale budgetter, og det er rigtig mange penge, siger han og tilføjer:

- Det vil gå ud over kernevelfæren, hvis vi skal finde pengene et andet sted. Der vil være skoler, daginstitutioner og plejehjem, der ikke kan blive bygget.

Se også: Nikolaj Kirk: Jeg oplever gennem maden

Lars Weiss fortæller, at han selv bor tæt på fælleden, og at han godt kan forstå, at folk har stærke følelser for den.

Men han ligger tilsyneladende ikke søvnløs over knuste orkideer og sjældne biller.

- Jeg ved, at der i 1992 var dialog mellem daværende politikere og Danmarks Naturfredningsforening, hvor man så på, hvilke dele af fælleden, der var vigtigt at få fredet, og der blev blandt andet Grundjordssøen og den resterende del af Amager Fælled fredet, siger han og fortsætter:

- Hvad bevæggrundene har været dengang fra daværende politikere og Danmarks Naturfredningsforening, der går jeg ud fra, at der også var en vurdering af, hvad der var af biodiversitet de forskellige steder.

Andre løsninger
Sagen om Amager Fælled har allerede haft stor bevågenhed hos både politikere og et arkitektfirma, der er kommet med et alternativt bud, så der ikke bygges på fælleden, men lige uden for.

Politiken har skrevet, at De Radikale vil frede området, så det ikke kan blive bebygget. Alternativt kunne man sælge grunde i Nordhavn, lød det fra Ida Auken.

- Vi har adskillige forslag. Man kan sælge grunde i Nordhavn, som ikke står til at blive bebygget af hensyn til udsigten fra Hellerup. Man kan opgradere byggerier fra erhverv til boliger. Eller benytte den mulighed, at kommunen betaler og afdrager udgiften over ti år. Det synes vi, at den plet er værd, sagde hun til avisen.

Også SF, Alternativet og Enhedslisten har opponeret mod byggeriet på fælleden.

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen