Tv-vært med barsk baggrund får nyt program

Skuespilleren Janus Brakawi er klar med en ny række tv-programmer, hvor han viser det Danmark, som danskerne ikke kender

– Kald mig bare naiv, men jeg synes, at man både fra myndighedernes og politikernes side prøver at tegne et billede af, at alt er godt. Velkommen til virkeligheden, siger Janus Bakrawi. (Foto: Jakob Jørgensen)
– Kald mig bare naiv, men jeg synes, at man både fra myndighedernes og politikernes side prøver at tegne et billede af, at alt er godt. Velkommen til virkeligheden, siger Janus Bakrawi. (Foto: Jakob Jørgensen)

Janus Bakrawi kunne leve et forholdsvis ubekymret liv med muntre roller på de skrå brædder på Danmarks store teaterscener. Men det gider den 40-årige skuespiller ikke.

Siden han fik stor succes med sine tv-programmer om bortførte børn og skilsmisseramte familier, har Bakrawi fået smag for at arbejde som en slags socialarbejder på tv. Og fra efteråret er han klar med en ny rækker programmer, der går tæt på helt almindelige danskeres barske skæbner.

- Hvad driver dig til at lave den slags programmer?

- Jeg bliver indigneret. Jeg er vokset med, at man i Danmark passer på sine borgere. Tager sig af dem, der har brug for hjælp. Velkommen til det Danmark, som danskerne ikke kender, siger Janus Bakrawi til Ekstra Bladet.

'Janus og Skyggedanmark' hedder de kommende otte programmer, som Janus Brakawi er vært på. (Foto: Jakob Jørgensen)
'Janus og Skyggedanmark' hedder de kommende otte programmer, som Janus Brakawi er vært på. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Det er blandt andet forholdene for varetægtsfængslede og børn af indsatte, som de nye programmer, der har fået titlen ’Janus og Skyggedanmark’ handler om.

- Tænk at det kan lade sig gøre i vores samfund, at folk kan sidde varetægtsfængslet i flere år uden en dom. De mennesker mister alt. Deres kone, deres børn, deres job. Alt! Det har virkelig ramt mig, fortæller han.

Kidnappet af sin far
Janus Bakrawis håber, at de kommende programmer, der bliver vist på Kanal 5 til efteråret vil skabe opmærksomhed og debat – præcis som hans tidligere programmer gjorde.

- Vi har vel alle sammen en eller anden form for retfærdighedssans. Min er måske bare ret stor. Hvis jeg ser noget, jeg synes er urimeligt, så stopper jeg op og vil gøre noget ved det. Og jeg følger mig ekstremt privilegeret, fordi jeg kan lave de her programmer, siger han.

Janus Bakrawi blev som syvårig bortført til Jordan af sin egen far, og da han endelig efter flere år kom hjem til Danmark havnede han på børnehjem sammen med sin bror. Netop den barske baggrund mener Bakrawi selv er fordel, når han snakker med andre, der har det svært.

Se også: Jeg blev kidnappet af far

- Folk kan godt mærke, at jeg ikke er en påtrængende journalist. Jeg har en samtale med dem jeg møder – og jeg deler gerne ud af mine egne oplevelser og erfaringer. Det vil en journalist jo aldrig gøre. Det er vigtigt for mig, at det er en samtale - at vi skal tale sammen på en ærlig måde. Jeg tror bare, at jeg har en meget naturlig tilgang til at tale med mennesker. Jeg er ikke bange for at spørge om noget – heller ikke svære ting, siger han.

Stadig skuespiller
- Kan du lade være med at tage oplevelserne fra optagelserne med hjem?

- Jeg prøver at lade være, men nogle gange kører det bare rundt i hovedet på mig. Og så er jeg nok lidt fraværende. Men det er sgu svært, når man engagerer sig i andre mennesker. Men jeg er også en moderne mand med 15 mindfulness-apps på min telefon. Så jeg tager nogle gange 10 minutters meditation her og otte minutter der. Jeg tager, hvad jeg kan få. Og der fungerer også meget godt

Selvom det nu er de skæbnesvangre historier, som Janus Bakrawi foretrækker at arbejde med, er skuespillerfaget ikke lagt på hylden. Bakrawi har senest været med i filmen ’Lang historie kort’, men det er ikke alt, han siger ja til.

- Jeg er blevet ældre. Jeg gider ikke at rende og spilde min tid på unødige ting. Der skal være noget kød på. Det skal give mening for mig, siger han.

- Man du skal vel have smør på brødet?

-  Det får jeg også!, siger han uden tøven.