TV2-vært var døden nær: Nu skal hun føde igen

Trods øget risiko for at nedkomme for tidligt igen føler gravide Simi Jan sig tryg

Simi Jan har pakistanske forældre og har i en årrække beskæftiget sig med Mellemøsten både som studerende, som journalist og som forfatter. Foto: Her & Nu/Sisse Stroyer
Simi Jan har pakistanske forældre og har i en årrække beskæftiget sig med Mellemøsten både som studerende, som journalist og som forfatter. Foto: Her & Nu/Sisse Stroyer

I 2014 var den 38-årige TV2-korrespondent Simi Jan og sin nyfødte søn døden nær efter en for tidlig fødsel.

Nu er hun gravid i sjette måned med nummer to, og trods skrækscenariet, der udfoldede sig for tre år siden, føler hun sig tryg.

- Jeg skal føde om tre måneder. Det var på det her tidspunkt, at jeg lå indlagt sidst, men nu bliver jeg fulgt tæt på Rigshospitalet, og jeg føler mig tryg, fordi lægerne følger mig i alt, så hvis der sker noget, griber de ind, siger Simi Jan.

Gravid i Gaza
Det er ellers en gruopvækkende oplevelse, korrespondenten har at sammenligne med.

Simi Jan var gravid i Gaza og rapporterede dagligt fra det krigsramte område, da sønnike præmaturt pressede på og gav Simi Jan en blødning.

Den vordende mor blev med al omtanke for sit kommende barn nervøs og hastede mod Israel, men på grund af intense bombardementer var grænsen lukket.

Se også: TV 2-journalists mareridt: Fødte for tidligt i krigszone

Alligevel lykkedes det hende og en fotograf at komme tilbage til Israel med det palæstinensiske parti Hamas' godkendelse, og i frygt for en for tidlig fødsel lod hun sig indlægge på de israelske lægers opfordring.

Simi Jan var sengelagt i tre uger, før veerne viste sig, og med kejsersnit kom Adam til verden to og en halv måned for tidligt.

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan

Døden nær
Den tidlige fødsel gav Simi Jan blodpropper, og hun blev indlagt på en intensiv afdeling som en direkte konsekvens.

Adam, der kun vejede 1200 gram, blev taget væk med det samme.

- Det er den største krise i mit liv, har Simi Jan tidligere udtalt.

Se også: Simi Jan afviser pakistanske anklager

Det skrækindjagende minde står stadig klart, fortæller hun nu.

- Man kan sige, at det var en voldsom omgang sidst, siger Simi Jan.

Nye forholdsregler
Således tager hun også sine forholdsregler denne gang.

- Jeg er stoppet med at rejse her tre måneder før, fordi der er en øget risiko på 10 procent for at føde for tidligt, når man en gang før har født for tidligt. Så jeg bliver fulgt hver 14. dag for at holde øje med, om der sker noget, siger hun.

Selv om den berejste kvinde helst føder i vante omgivelse og med familien omkring sig, fastslår hun, at landets navn ikke nødvendigvis spiller en rolle.

- Pointen er jo, at det ikke handler om, hvorvidt du er i Israel, Italien eller Kina. Det handler om, at man ikke ønsker at føde for tidligt. Det vil jeg jo heller ikke i Danmark.

1 af 2 Foto: TV2
2 af 2 Simi Jan har pakistanske forældre og har i en årrække beskæftiget sig med Mellemøsten både som studerende, som journalist og som forfatter. Foto: Her & Nu/Sisse Stroyer