Ulf Pilgaards store sorg: Min kone er uhelbredeligt syg

Den folkekære skuespiller er ikke kun en sjov mand. Han bærer på en sorg, fortæller han i Ekstra Bladet og i erindringsbogen 'Mit liv som Ulf'

Ulf Pilgaard understreger, at han trods sorgen ikke føler sig hårdere ramt end så mange andre familier, som mærker ulykker på deres krop. Foto: Jan Unger
Ulf Pilgaard understreger, at han trods sorgen ikke føler sig hårdere ramt end så mange andre familier, som mærker ulykker på deres krop. Foto: Jan Unger

- Min kones sygdom er selvfølgelig en sorg, men når man spørger mig, hvordan jeg bærer mig ad med at stå på scenen og være sjov, når der er så meget at være ked af derhjemme, må jeg svare, at det da heller ikke har været nemt. Men jeg er en psykisk stærk person, og scenen og rollen er mit frirum - min terapi om man vil, siger Ulf Pilgaard til Ekstra Bladet.

Ulf og Gitte Pilgaard har været gift i 45 år. Foto fra 1998: Ole Steen
Ulf og Gitte Pilgaard har været gift i 45 år. Foto fra 1998: Ole Steen
 

Alle kender Ulf Pilgaard. Han er den sjove mand fra Cirkusrevyen eller den onde mand i ’Nattevagten’ eller ’Festen’, men de færreste kender til den private Ulf, og ham løfter den snart 75-årige skuespiller sløret for i sine erindringer ’Mit liv som Ulf’, der udkommer d. 26. oktober.

Ulf Pilgaard traf Gitte på et tidspunkt, hvor hun var Lommer-pige og under uddannelse til gymnastiklærer.

Hjernesygdom
I bogen fortæller han, at Gitte - hustruen gennem 45 år - i de seneste otte-ni år har lidt af den arvelige hjernesygdom Huntingtons Chorea.

Huntingtons chorea er en hjernesygdom, der oftest begynder i alderen 35-45 år med uregelmæssige, pludseligt kastende bevægelser (chorea) og en ændring af personligheden og adfærden. Disse symptomer tiltager gradvis ledsaget af demens og fører til svær invaliditet. Sygdommen forekommer hos ca. fire personer pr. 100.000. Typisk er risikoen for at arve sygdommen 50 procent, og flertallet dør efter 10-15 år efter udbruddet.

Få det bedste ud af det
Gitte var i 40’erne, da hun fik beskeden om sit syge gen, men først da hun var ca. 60 år brød sygdommen for alvor ud.

Ulf Pilgaard fastslår, at formålet med at fortælle om sin hustrus sygdom i erindringsbogen er, at sprede budskabet: Hold fast på de gode øjeblikket, og få det bedste ud af det.

Læs interviewet med Ulf Pilgaard i EKSTRA og i Ekstra Bladets lørdagsudgave af papiravisen.