WWF støtter Sarah Grünewald: - Det er åbenlyst dyrplageri

Sagen om Cecilie Haugaards Instagram-billede får nu WWF på banen

Når den er godt bundet sammen af lænker, bliver det nemmere at styre en elefant. Foto: AP
Når den er godt bundet sammen af lænker, bliver det nemmere at styre en elefant. Foto: AP

Christophers modelkæreste, Cecilie Haugaard, blev fredag udsat for en storm af kommentarer på Instagram, hvor hun lagde et billede op af hende selv siddende på en elefant med tydelige lænker.

- Skam dig!! Og fjern det billede!!, lød blot én af de hundredvis af kommentarer, som angriber modellen som følge af billedet, der er taget på Sri Lanka.

Også ’Vild med dans’-værten Sarah Grünewald blandede sig i diskussionen omkring de såkaldte turistelefanter, der er trænet til at have mennesker siddende på sig.

Se også: Christophers kæreste deler upopulært billede: Sarah Grünewald advarer mod trist tendens

Hun har tidligere kæmpet elefanternes sag, og i går var ingen undtagelse.

- Jeg synes jo ikke, det er i orden, og det er så åbenlyst, at vi gør noget, der stritter meget imod det her store dyrs natur. Det bliver dyrket med en form for stolthed. Folk er enormt stolte, når de har redet på en elefant og smækker billeder op af det. Jeg kan slet ikke forstå det, forklarede hun til Ekstra Bladet.

Elefanter trænes også til mange andre ting. Eksempelvis at male. Foto: AP
Elefanter trænes også til mange andre ting. Eksempelvis at male. Foto: AP
 

Og den holdning er hun ikke ene om. Hos WWF Verdensnaturfonden ærgrer det hver gang, man ser billeder af turister på de mægtige dyr.

- Jeg er enig med Sarah Grünewald i, at det er en rigtig dårlig idé at sætte sig op på en turistelefant, siger wildlife-ekspert hos WWF Bo Normander.

Parret er taget væk fra det kolde danske vejr og bor på et legendarisk Hollywood-hotel i Los Angeles. Billedet her er fra prisfesten Danish Music Awards. (Foto: Mogens Flindt) Danske kendte - 2. jan. 2016 - kl. 12:41 Christopher og kæresten på fed ferie

Vilde elefantunger
Han fortæller, at det er vigtigt at skelne mellem elefanter, som er i kontakt med mennesker. Der er arbejdselefanterne, som arbejder i store skovområder og er i social kontakt med andre elefanter. Og så er der turistelefanterne, som ofte fanges som små i naturen.

- Ofte er det vilde elefantunger, der bliver fanget og holdes indespærret under nogle meget kummerlige forhold. Der er ingen kontrol, og ofte er det stadigvæk vilde dyr, som ikke er ordentligt tilpasset og opdrættet. Arbejdselefanterne er opdrættet gennem generationer og tilpasset til at være husdyr, der hjælper med at løfte træstammer og sådan noget, siger han.

Sarah Grünewald har en stor passion for dyr. Foto: Miriam Dalsgaard
Sarah Grünewald har en stor passion for dyr. Foto: Miriam Dalsgaard
 

Arbejdselefanterne er de heldige.

- Turistelefanterne får lænker på og bliver holdt på meget, meget lidt plads i bure. Selv en lille elefant er et stort dyr, der tramper rundt og kræver meget plads. De her elefanter kan slet ikke få lov at udfolde deres naturlige og sociale behov, de bliver sultet og mistrives. Ja, simpelthen holdt i fangenskab, siger han.

Den sorte mamba fås i farverne fra gullig-grøn til mørkegrå. Den har sit navn fra farven indvendigt i munden. Foto: All Over Tæt på Her er verdens mest drabelige dyr

Samtidig er turistelefanterne en trussel mod den vilde elefant, fordi det som oftest er vilde elefanter, der indfanges.

- Der er 40-50.000 vilde asiatiske elefanter tilbage, det er et fald på flere millioner. Vi er nede på under én procent af, hvad der har været, siger Bo Normander.

- Er der noget positivt ved, at turister rider rundt på elefanter?
- Nej, det kan jeg ikke se. Det er simpelthen ikke en god idé. Det er dyrplageri og samtidig er måden, det foregår på, en trussel mod de vilde bestande.

En elefant trænes til at vise sig frem for publikum. Foto: AP
En elefant trænes til at vise sig frem for publikum. Foto: AP

Nedadgående tendens
Han mener ydermere, at det er et problem, når folk lægger billeder op, hvor de poserer fra elefantryg, som tilfældet er med Cecilie Haugaard.

- Problemet er, at man er med til at legitimere en branche, som er skadelig for elefanterne. Personen, der sætter sig op på elefanten, betaler jo. Og jo flere turister, der betaler, jo længere tid fortsætter det, så man skal bare lade være. Det er ligesom, at man ikke skal købe elfenben, fordi det fører til krybskytteri. Min holdning er, at man også bør stille krav til landene om at forbyde det.

Heldigvis, siger han, er tendens med turistelefanter nedadgående.

- Vi har ikke tal på det, men det er aftagende, selv om det stadig eksisterer i høj grad. Det er stadig et stort problem, men jo mere information, vi som turister får, jo klogere bliver vi forhåbentlig også, siger han.

Se Cecilie Haugaards billede her.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Cecilie Haugaard.

Mest læste i flash!
Hent flere