Anmeldelse: Cate Blanchett er blændende i 'Carol'

Den nye film af Todd Haynes er en af de smukke kærlighedsfilm meget længe

Se traileren til 'Carol'

 
Carol. Instr.: Todd Haynes.
Premiere d. 10. marts 2016

'Carol' bygger på romanen ’The Price of Salt’ fra 1952, som forfatteren Patricia Highsmith var nødt til at udgive under pseudonymet Claire Morgan, da den omhandlede noget så kontroversielt som kærlighed mellem to kvinder. Som tilmed ikke ender tragisk.

Vi er heldigvis kommet lidt videre siden dengang, men det får nu ikke 'Carol' til at virke mindre relevant i dag. Først og fremmest fordi det er en af de mest bevægende og oprigtige kærlighedshistorier, jeg har set fremstillet på film meget længe.

Og så fordi instruktøren Todd Haynes kan noget med troværdige kvindeportrætter, hvilket vi tidligere har set i bl.a. 'Far from Heaven' og tv-serien 'Mildred Pierce'.

Se også: Meditationer over en mester

Elektrificerende
Rooney Mara gør igen indtryk som den eksistentielt famlende stormagasinsekspedient Therese, der forelsker sig i overklassefruen Carol (en helt igennem blændede og nærmest elektrificerende Cate Blanchett), som er ved at blive skilt fra sin mand, der bruger Carols seksuelle præferencer som middel til at få forældremyndigheden over deres fælles datter.

Ikke så meget fordi han er ond eller afstumpet, men simpelthen fordi han inderst inde elsker Carol, og dybest set ikke forstår, at hun vælger den privilegerede tilværelse som trofækone i kernefamilien fra.

Se også: Hollywood-stjerne: Jeg er ikke lesbisk

Mageløs smuk
'Carol' er i det hele taget fri for paroler, fordomme og dagsordener og er ikke så meget et seksuelt kampskrift, som et indfølt portræt af to ret forskellige kvinders forsøg på at finde og stå fast på deres plads i tilværelsen – det var jo ikke kun seksuelt, at 1950'ernes USA var præget af fordomme og fastlåste roller.

Tidsbilledet er i det hele taget en af dem mange fornøjelser i 'Carol', der på alle planer er en mageløs smuk film. Som uden at forklejne de andres indsats (igen) understreger, at 46-årige Cate Blanchett er i en klasse for sig som skuespiller.

En af de allerstørste. Ikke bare i sin generation.

Se også: Dobbelt Oscar-vinder: Stop med at dømme mig

Carol. Instr.: Todd Haynes. Medv.: Cate Blanchett, Rooney Mare, Sarah Paulson, Kyle Chandler m.fl. 118 min. Premiere over hele landet

8 kommentarer
Vis kommentarer